Skocz do zawartości

Jarzyn warzy...


Rekomendowane odpowiedzi

Z okazji Dnia Niepodległości umyliśmy i sobie z ekipą jakieś 6-7 krat butelek.

Udało się jeszcze uwarzyć 19 butelek pożywki dla drożdży 6BLG.

Warka #011/13 Codzienne fermentor "B" zlany na cichą, jak narazie piwo wydaje się strasznie mętne jak dla mnie.

Udało się zdegustować Dry Stouta z warki #07/13 trochę za mało czekoladowe/ palone jak na mój gust, już wiadomo że piwo będzie powtórzone za jakiś czas

Warka #005/13 Pale Ale chyba złapała jakieś dzikuny strasznie się pieni ucieka z butelki i śmierdzi drożdżami na kilometr.

Kilka butelek zostawiłem może się poprawi a jak nie cóż "Mała strata - krótki żal".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 11 zakapslowana wyszło 64x 0,5 mniej więcej po połowie na 2565 i US-05

BLG końcowe nie zmierzone zapomnieliśmy / spieszyło nam się.

Do refermentacji poszło 118g cukru na fermentor Planowane nagazowanie 2,3

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

No to wracamy do prowadzenia kajecika.

 

#22 Single Hop Iunga

warzone 18.08.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński IREKS 5kg
  • Karmelowy 30 Strzegom 0,2kg

Chmiele:

  • Iunga 11,9% AK 55g

Drożdże:

  • Gozdawa U.S West Coast

Schemat zacierania:

  • 64°C - 50'
  • 73°C - 50'
  • 78°C - 15'

Wysładzanie i filtracja: 6+7+4l 78°C Wysładzanie bez problemów

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 30g 60min
  • 15g 20min
  • 10g 0min

Pierwsze podejście do drożdży Gozdawa i słodu z Ireksa

Termostat w lodówce ustawiony na 16°C

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na dzień dzisiejszy zeszło do 7,8° Brx co po korekcie daje 3,5°BLG i 4,7% w niedziele idzie na cichą.

 

EDIT 01/09/2014

 

Warka #22 poszła na cichą przy 6,8 brx co po korekcie daje 2,66 blg i 5,1%

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#23 Citra Pils

warzone 14.09.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński Bruntal 5kg
  • Carahell 0,2kg

 

Chmiele:

  • Citra 35g
  • Amarillo 15g

 

Drożdże:

  • Fermentis Saflager W-34/70 świeża saszetka

 

Dodatki inne:

  • 4l wody RO

 

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90'
  • 78°C - 15'

 

Wysładzanie i filtracja: uzupełnić

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • Uzupełnić

 

Zacierane na bardzo rzadko 15l kranówki +4l RO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mili Państwo chciałbym przedstawić koncepcje mechanizacji śrutownika code name Mixer 3000.

[media]

[/media]

Niestety lampa ostrzegawcza zwana także kogutem nie ma sygnału dźwiękowego.

Generalnie śrutuje się łatwo szybko przyjemnie i prawie bez kurzu.

Patent na lej zasypowy z 5 galonowej butli podpatrzony u Shootera.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety lampa ostrzegawcza zwana także kogutem nie ma sygnału dźwiękowego.

 

musisz dzwięki rytualne wprowadzić,

może jakieś Didgeridoo albo przynajmniej Kobza ( nie mylić z Dudami) czy Bałałajka ewentualnie Burczybas

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#24 100 i jeden Izraelitów

warzone 04.10.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński Bruntal 5kg
  • Karmelowy 30 Strzegom 0,35kg

 

Chmiele:

  • Topaz [16%AK]

 

Drożdże:

  • Gozdawa US West Coast świeżo uwodniona saszetka

 

Schemat zacierania:

  • 64°C - 40'
  • 71°C - 40'
  • 78°C - 10'

 

Wysładzanie i filtracja: 17l 75°C

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 40g 60min
  • 20g 30min
  • 20g Whilpool 50°C

 

W sumie wyszło 25l 11,5blg ostatnia porcja chmielu miała iść na po wyłączeniu palnika przez pomyłkę poszła do chłodzenia w 50°C.

Miało być 12 blg ale dodaliśmy trochę za dużo wody po gotowaniu

Znowu się wszystko przedłużyło przez awarię grzałki trzeba kupić nową albo lepiej od razu dwie.

Kadź filtracyjna dorobiła się ubranka z maty za grzejnikowej.

Czerwony kranik zakończył swój żywot oczywiście zaraz po zakupach...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #23 zeszła do 5,9 Brx co po korekcie daje 2,28 BLG co daje 4,3% alku.

Wyszło 50x0,5

Nagazowanie:160g cukru w litrze wody

Następnie Saison i AIPA.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 Saison

warzone 26.10.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • 2,7kg pilzneński
  • 0,8kg wiedeński
  • 0,7kg pszeniczny
  • 0,25kg carahell
  • 0,25kg caraaroma
  • 0,1kg zakwaszający

Chmiele:

  • Marynka [9,5%ak] 30g
  • Saaz 30g

Drożdże:

  • FM21 Odkrycie sezonu 1l starter z mieszadła.

Dodatki inne:

  • glukoza 0,3kg
  • curacao 25g

Schemat zacierania:

  • 64°C - 60'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: 16l 78*

 

Czas gotowania: 65

 

Schemat chmielenia:

  • 60' 30g Marynki
  • 45' 20g Saaz 25g Curacao
  • 0' 300g glukozy 10g Saaz

Receptura Dori (5g Curacao więcej)

Wyszło 21,5l 14,5°Blg

Słody ześrutowane trochę za drobno więc filtracja dość powolna.

Raczek jeszcze raz dzięki za gęstwę!

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.