Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted April 8, 2013 Poszło pw Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted April 8, 2013 Oj tam, o dwie butelki się nie będziemy szarpać Trza zwiększyć wybicie żeby każdemu "starczyło" ewentualnie uwarzyć np. trzy warki jednego dnia, o czym ostatnio było "głośno" na forum; Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted April 8, 2013 Że tak sam siebie zacytuje: Chodzą słuchy że browar będzie niedługo warzył dwie 20 litrowe warki jednocześnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted April 9, 2013 Alt przeniesiony z powrotem do lodówki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted April 19, 2013 (edited) Polskie Ale zabutelkowane z dodatkiem 168g 118g cukru. Wyszło 32x0,5l (wina źle wyskalowanych fermentorów - przezroczystych) Edited April 19, 2013 by Jarzyn_waleczny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted April 19, 2013 Trochę dużo tego do refermentacji żebyś nie miał granatów Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted April 19, 2013 Pomyliłem się nie 168 a 118, dzięki za czujność. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted April 19, 2013 A co do fermentorów? Jak duże jest przekłamanie ? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted April 24, 2013 Jutro od rana startujemy z pszenicą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Planetar 0 Posted April 25, 2013 Słody ześrutowane, sprzęt odpalony. Zostało 10 stopni do wrzucenia słodów i rozpoczęcia zacierania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted April 26, 2013 Pszenica uwarzona - wydajność tragiczna jakiś kryzys mam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted April 26, 2013 Trzeba więcej cierpliwości i systematycznego badania problemu, począwszy od grubości śrutowania do poprawy sposobu wysładzania. Możliwe jest też, że masz w BS ustawioną za dużą wydajność i wylicza mniej wody do wysładzania. Na kryzys to albo premier DT. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted April 26, 2013 (edited) Spoko ja wydajność ogarnąłem dopiero przy dwudziestej warce chyba Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Edited April 26, 2013 by raczek84 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted May 10, 2013 Z warzeniem na razie lekki przestój ale lodówka i sterownik w drodze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted May 10, 2013 Widzę, że browar rozwija się pełną parą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted May 13, 2013 "Tragiczna" pszenica zakapslowana wyszło 27 x 0,5. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted May 30, 2013 (edited) Warka 004/13 Resztkowy Dunkel Waizen właśnie się zaciera. Potłukłem spławik... Godzina 00:00 Wariacja na temat dunkel waizena z dodatkiem świeżej skórki pomarańczy i goździków uwarzona, wydajność jak zwykle kiepska... Edited June 2, 2013 by Jarzyn_waleczny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted June 2, 2013 (edited) Zakupy na najbliższe 6 warek zrobione. Kolejność przypadkowa: Pilsner Pale Ale Full Aroma Hops Koelsch Pszenica Tjekkisk pilsner Edited June 2, 2013 by Jarzyn_waleczny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted June 9, 2013 Dziś ok godziny 15 kolejna warka Pale Ale Jutro następna Witbier wg receptury Dori Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted June 13, 2013 (edited) Warka 005/13 Pale Ale uwarzona. Poszło zaskakująco szybko i sprawnie, słód ześrutowałem troszkę za drobno ale o dziwo filtracja przebiegła gładko . Wyszło 19l 11°BLG zadane gęstwą US-05 z warki 002/13 niestety nie zrobiłem startera ale piwo pracuje więc jestem dobrej myśli. Do wysładzania zamiast wyliczonych przez BS2 16 l wody poszło 20l. Wita nie udało się uwarzyć, ześrutowane słody czekają w fermentorze na swoją kolej. Następny w kolejce PIlsner, może uda się już poskładać napęd elektryczny do śrutownika. (jest już jakieś 80% części) Edited June 14, 2013 by Jarzyn_waleczny Quote Share this post Link to post Share on other sites
hexx 6 1 Items Posted June 14, 2013 Jak masz zamiar zrobić napęd do śrutownika? Jak póki co z braku innej opcji używam wkrętarki akumulatorowej na 1 biegu i daje radę. 6 kg słodu w jakieś 2-3 minuty. Zastanawiam się czy silnik od wycieraczek przednich dałby radę. Przekładnia jest z plastiku, czego się mocno obawiam. Jak sprawdzałem na chińskiej wkrętarce, to po kilku obrotach poszedł z niej dym. Wkrętarka makity jest ok, tylko używam jej do pracy, więc mam zamiar zrobić jakiś stały napęd nie demontowany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted June 14, 2013 Napęd z silniczka od wycieraczek Ford Fiesta gwint pasuje bez żadnych redukcji etc silniczek zasilany będzie z prostownika made in Bierdonka. Docelowo ma to wyglądać podobnie jak na zdjęciu w załączniku. P.S. Nie wiem do kogo należy to zdjęcie, nie chcę naruszyć niczyich praw autorskich i otrzymać później pozwu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
hexx 6 1 Items Posted June 15, 2013 Napęd z silniczka od wycieraczek Ford Fiesta gwint pasuje bez żadnych redukcji etc silniczek zasilany będzie z prostownika made in Bierdonka. Docelowo ma to wyglądać podobnie jak na zdjęciu w załączniku. P.S. Nie wiem do kogo należy to zdjęcie, nie chcę naruszyć niczyich praw autorskich i otrzymać później pozwu. Do tego śrutownika to musi dać radę. Ja mam (właściwie, to mojego brata, a ja z niego korzystam, bo on nie ma czasu) jakiś sprowadzany trójwalcowy. Nie jest duży, ale nie łatwo o jakiś sensowny napęd do niego. Powinien mieć około 200 obrotów na minutę i 20-30Nm. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lewatywa8 28 1 Items Posted June 15, 2013 Ja mam stary śrutownik dość duży ,ciężko chodzi, sprzęgniety z maszynką do mięsa zelmer poprzez sprzęgło plastikowe i daje rade . Quote Share this post Link to post Share on other sites
hexx 6 1 Items Posted June 24, 2013 Ja mam stary śrutownik dość duży ,ciężko chodzi, sprzęgniety z maszynką do mięsa zelmer poprzez sprzęgło plastikowe i daje rade . Próbowałem na zelmerze, ale nie mam koncepcji na przeniesienie napędu na śrutownik,(ślizga się zamiast kręcić wałkiem) Wałek śrutownika jest oryginalnie dostosowany do wiertarki. Wrzuć może fotkę jak to rozwiązałeś. Quote Share this post Link to post Share on other sites