Jump to content

Recommended Posts

#102 Hoppy Kölsch
warzone 12.04.2018

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński 4,2kg
  • Pszeniczny 0,5kg
  • Płatki orkiszowe 0,4kg

Chmiele:

  • Iunga 20g
  • Cascade 10g
  • Centennial 16g

Drożdże:

  • WY2565 Kolsch gęstwa od @rkkr


Schemat zacierania:

  • 54°C - 10'
  • 63°C - 40'
  • 73°C - 15'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: Bez zastrzeżeń

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Iunga 60'
  • Cascade 5'
  • Centennial 1'

Miał być typowy Kölsch, ale nie było niemieckich chmieli, więc brałem co było.
Miał być mech irlandzki, albo Whirlfloc ale zapomniałem.
Wyszło 24l 12°BLG
Fermentacja w garażu 16-18°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

#103 Summer Ale
warzone 15.05.2018

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale 3,5 kg
  • Pilzneński 1 kg
  • Carapils 0,5 kg
  • Pszeniczny 0,25 kg

Chmiele:

  • Iunga 25g
  • Citra 20g
  • Amarilo 15g

Drożdże:

  • US-05 świeża saszetka

Dodatki inne:

  • Mech irlandzki
  • Skórka z pomarańczy na zimno.

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 60'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: OK

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Iunga 60'
  • Citra 5'
  • Amarillo na whirlpool
  • Reszta amerykańców w partiach na zimno.

Wyszło 25l 11,5°Brix
Fermentacja w lodówce 15°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

#104 Karmelkowy Wit
warzone 25.05.2018

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński 3kg
  • Pszenica niesłodowana 2kg
  • Owies niesłodowany 0,5kg
  • Carapils 0,5kg

Chmiele:

  • Hallertau tradition 25g

Drożdże:

  • FM20 białe walonki 1,3l starter

Dodatki inne:

  • Kolendra 15g w dwóch dawkach
  • Curacao 15g
  • Mech irlandzki
  • Otarta skórka z 3 pomarańczy

Schemat zacierania:

  • 55-54°C - 10'
  • 63-61°C - 30'
  • 73-71°C - 30'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: OK

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Całość na 60'

Wyszło ok 28l 12°Brix
Fermentacja w garażu
Carapils przez pomyłkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Jarzyn_waleczny napisał:

Warka #103 wygrała 3 edycję Toruńskich Bitew Piwnych.

Gdzie można kupić autograf ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Jarzyn_waleczny napisał:

Warka #103 wygrała 3 edycję Toruńskich Bitew Piwnych.

Kiedy warzenie w Aleksandrowie jest planowane i jak szeroko piwo będzie dostępne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@FurioSan uiścisz przelew to Ci osobiście wyślę, a jak wysokość przelewu będzie odpowiednia to przyjadę Ci osobiście dłoń uścisnąć.

@zasada Warzenie będzie za jakieś 3-4 tygodnie, co do szerokości dostępności to nie mam pojęcia.

@akoss3 Podziękował!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zjawił się Jarzyn w Solcu i dostałem od niego 3 browarki na posmake.

W końcu wczoraj zdegustowałem piwo które wygrało konkurs CK, ostatnio trochę zalatany jestem ;)

 

degustacja Summer Ale

 

Po otwarciu butelki mocne syknięcie, zapach z butli przepiękny w aromacie czuć cytrusy jakby trawę cytrynową, pomarańcz, grejfruty.

Podczas nalewania piana drobno pęcherzykowa długo się utrzymująca, lekko mętnawe kolor ciemno żółty coś jak w piwie triple blond.

Najlepsza część, wzięcie trunku do ust oszołomienie niesamowity smak, dobry balans chmiel długo nie zalega na języku świetnie się pije, idealne na lato i na imprezy ;D

Co prawda daleko mi do jakiegoś znakomitego sensoryka, ale jak dla mnie nie bez powodu zajęło to piwo I miejsce.

Jeszcze raz dzięki Krzychu że mogłem skosztować tego wykwintnego trunku ;)

Ps. jeszcze 2 butelki innego stylu ciekawe co tam będzie się działo.

Edited by akoss3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chwile mnie nie było, pora zacząć uzupełniać notatki.

 

#106 Lambic
warzone 07.04.2019

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [Viking Malt] 6kg
  • Pszeniczny [Bestmalz] 4kg

Chmiele:

  • 20 g jakiegoś chmielu z 2016, dodatkowo wietrzony przez 3 tygodnie w temperaturze pokojowej

Drożdże:

  • Fermentis s-33 po 1 uwodnionej saszetce na wiadro.
  • Do balonu WY 3278 Belgian Lambic Blend


Schemat zacierania:

  • 55°C - 10'
  • 66°C - 45'
  • 72°C - 30'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: 23l wody do wysładzania filtracja bez zarzutu

Czas gotowania: 35

Schemat chmielenia:

  • Cały chmiel na początku gotowania

Wyszło 44l 13°Brix
Wydajność wyliczona przez BS2 na poziomie 80%
Dyskusje nad tym jakie owoce dodamy trwają, ale mamy czas.

Edited by Jarzyn_waleczny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce mi się przeklepywać receptury wrzucę sobie plik z BS3.

 

 

 

japa.bsmx

105 JarzynAPA

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.3* (OG 1.0526)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.6%
  • Objętość: 42l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 9.8kg Pale Ale (Malteurop) - Malteurop (6 EBC, 95.9%)
  2. 0.42kg Pszeniczny jasny (BestMälz) - BestMälz (4 EBC, 4.1%)
  3. 20g Simcoe 13AA (12.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 10g Iunga 11AA (5.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 50g Sabro 15AA (23.5IBU) granulat - Gotowanie 15min
  6. 30g Citra 12.3AA (11.6IBU) granulat - Gotowanie 15min
  7. 70g Ekuanot szyszka 15.5AA (22.4IBU) granulat - Whirlpool 25min
  8. 40g Sabro 15AA (14.5IBU) granulat - Whirlpool 25min
  9. Wyeast Labs American Ale 1056 2019-03-31
  10. DCL/Fermentis Safale American US-05 2019-03-31

 

Zacieranie:

  1. Bialkowa (Infuzja 4min) 55°C 5min Dodano 26l wody 61°C
  2. Maltozowa (Podgrzewanie 4min) 64°C 25min
  3. Dekstrynujaca (Podgrzewanie 4min) 72°C 25min
  4. Wygrzew (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

28.03.2019

zacierane w 66° w dół,

przerwa 15min w 72°,

wrzucona pszenica bo zapomnieliśmy

wygrzew 78°

zajebiście wysoka wydajność albo źle policzony słód, trzeba było rozcieńczać 3.5l litra wody, po 1.75l do obu fermentorów

 

2 fermentory po 21.5l, 14°BLG, start 3:00

fermentor 1 - US-05

fermentor 2 - Wyeast 1056 American Ale


Share this post


Link to post
Share on other sites

#107 Porter wędzony

warzone 30.04.2019

 

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale [Mep] 8kg
  • Wędzony bukiem [Steinbach] 3kg
  • Wędzony bukiem [CastleMalting] 1kg
  • Czekoladowy 400 [Viking] 1kg
  • Czekoladowy 1200 [Viking] 0,5kg

Chmiele:

  • Iunga 60g

Drożdże:

  • US-05 gęstwa po apa (20l)
  • WY1056 gęstwa po apa (19l)

Schemat zacierania:

  • 67°C - 60'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: 27l wody do wysładzania, filtracja bez problemów.

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Cały chmiel na 60'

Notatki:

Wyszło 39l 21°Brix Drugie podejście do klonowania Alaskana, piwo uwarzone na finał IV edycji Toruńskich Bitew Piwowarów.

Miała być Carafa II Special, ale nie zabrałem z domu więc zastąpił ją czekoladowy 1200 wymoczony dodany, do filtracji.

Zacierane w 2,8l/kg słodu, keg zalany po rant.

Wydajność wyliczona w BS3 na poziomie 88% Fermentacja w garażu. jakieś 16-17°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #106 Lambic zjechała do 3°Brix, oba wiadra zlane do balonu, zadany blend WY 3278.

Postoi sobie tak ok roku, po tym czasie dodamy owoce, wiśnie deserowe i mirabelki.

Z nowości w browarze zamrażarka skrzyniowa na 2,5 fermentora.

Edited by Jarzyn_waleczny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...