Skocz do zawartości

Jarzyn warzy...


Rekomendowane odpowiedzi

 

Po 4 jakby coś "nie pykło" to liczę że koledzy pomogą.
ja wyjeżdzam ;)  

 

Szwagier nie mówi się ja wyjeżdżam tylko wjeżdżam albo wchodzę w taki projekt :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#76 AAA Single Hop Amarillo
warzone 29.05.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński 2 kg
  • Pale Ale 2 kg
  • Bursztynowy 0,5kg
  • Caraaroma 0,3 kg
  • Karmeowy 30 0,2 kg


Chmiele:


  • Amarillo 100g


Drożdże:


  • FM52 I zbiór po #74


Schemat zacierania:


  • 64°C - 75'
  • 78°C - 10'


Wysładzanie i filtracja: 15+7,5+6,5

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • FWH 40g
  • Reszta na 3 dni cichej


Wyszło 21,5l 13°Brix
Woda do wysładzania zakwaszona
Fermentacja w lodówce 16°C
Śrutownik do kalibracji.
Nowy hopstoper jest ok

post-4424-0-09467700-1464546066_thumb.jpg

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#77 Saison
warzone 03.06.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński 3,5kg
  • Pszeniczny 0,85kg
  • Wiedeński 0,5kg
  • Caramunich 0,25kg



Chmiele:

  • Aramis 30g
  • Strisselspalt 50g



Drożdże:

  • Danstar Belle Saison świeża saszetka



Dodatki inne:

  • Curacao 25g
  • Reszta cukru kandyzowanego z dubbla +/-0,3kg



Schemat zacierania:

  • 68°C - 30'
  • 72°C - 30'
  • 78°C - 10'



Wysładzanie i filtracja: 16+8+8

Czas gotowania: 65

Schemat chmielenia:

  • Aramis 65'
  • Strisselspalt 20g 20'
  • Strisselspalt 30g na zimno 3 dni



10ml kwasu mlekowego 80%  do zacieru
po 1ml k.m. do wysładzania
21l-15°Brix
Fermentacja startowała w 16°C dziś podniesienie do 18°C

Na razie stopuje z warzeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Warka #71A zeszła do 12°Brix, co daje 9,3%alk.

7x0,5 i 39x0,33 91g cukru/litr wody.

Warka 71B zeszła do 10°Brix co daje 11% alk.

10x0,5 i 41x0,33

 

Warka #76 poszła do kega bez pomiaru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#78 Zemsta Strzegomia
warzone 18.09.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale [DMGP] 2kg.,
  • Owsiany [Fawcett] 1kg.,
  • Płatki owsiane 1kg.,
  • Jęczmień palony [DMGP] 0,3 kg.,
  • Caraaroma [Weyermann] 0,2 kg.,
  • Carafa I special [Weyermann] 0,2 kg.


Chmiele:


  • EKG 50g.


Drożdże:


  • s 04 uwodnione suchary


Dodatki inne:


  • gips piwowarski łyżeczka


Schemat zacierania:


  • 67-66°C - 60'
  • 78°C - 15'


Wysładzanie i filtracja: 15+7,5+7,5

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • 60' EKG 30g.,
  • 15' EKG 20g.


Woda zakwaszona 1,5ml kwasu mlekowego na partię.
Wyszło 18l. 11 brix.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#79 Szalony Szwagier Szczodrze Sypnął Szyszką

SH Szyszka Szwagra

warzone 19.09.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [GM] 4,5kg.,
  • Słód CAR (?) 0,3kg.


Chmiele:


  • Szyszka Szwagra 300g.


Drożdże:


  • us 05 uwodnione suchary

 

Schemat zacierania:


  • 65°C - 60'
  • 78°C - 10'


Wysładzanie i filtracja: 15+7,5+7,5

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Do zacieru 50g.,
  • 60' - 50g.,
  • 30' - 30g.,
  • 15' - 30g.,
  • 0' - 30g.,
  • 3 dni cichej 110g.


Woda do wysładzania zakwaszona 1,5ml kwasu fosforowego na partię.
Wyszło 21l13,3 brix.

Fermentacja w 16°C
Pozdro Szwagier!

post-4424-0-08948000-1474310887_thumb.jpg

post-4424-0-29142500-1474310923_thumb.jpg

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#80 Dry Stout
warzone 08.10.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 5kg.,
  • Płatki jęczmienne 1,2kg.,
  • Monachijski 1kg.,
  • Jęczmień palony 0,5kg.,
  • Czekoladowy 1200 0,25kg.

Chmiele:


  • Iunga 50g.

Drożdże:


  • S 04 gęstwa (I)
  • WLP 004 bez startera

Dodatki inne:


  • Gips piwowarski 2 łyżeczki do zacieru

Schemat zacierania:


  • 67°C - 90'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 15'

Wysładzanie i filtracja: 24+16+16

Czas gotowania: 75

Schemat chmielenia:


  • 60' cały chmiel

Wyszło 20l 13,3 Brix (S 04) i 19l 11 Brix (WLP).
Okrągłą 80 warkę uczciliśmy w następujący sposób.

 

post-4424-0-33130600-1476015638_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#80 Dry Stout

warzone 08.10.2016

 

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 5kg.,
  • Płatki jęczmienne 1,2kg.,
  • Monachijski 1kg.,
  • Jęczmień palony 0,5kg.,
  • Czekoladowy 1200 0,25kg.
Chmiele:

  • Iunga 50g.
Drożdże:

  • S 04 gęstwa (I)
  • WLP 004 bez startera
Dodatki inne:

  • Gips piwowarski 2 łyżeczki do zacieru
Schemat zacierania:

  • 67°C - 90'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 15'
Wysładzanie i filtracja: 24+16+16

 

Czas gotowania: 75

 

Schemat chmielenia:

  • 60' cały chmiel
Wyszło 20l 13,3 Brix (S 04) i 19l 11 Brix (WLP).

Okrągłą 80 warkę uczciliśmy w następujący sposób.

Jak zupa z gwoździa? ;-)

Pięknie :) a jak wam Argus smakował?

 

Wysłano z Commodore 64

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#81 Żytni Stout


Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 5,1 kg.,
  • Żytni 5 kg.,
  • Czekoladowy 1200 0,55 kg.,
  • Jęczmień palony 0,3 kg.


Chmiele:


  • Marynka 50 g.,
  • EKG 30 g.


Drożdże:


  • S 04 gęstwa (II)
  • WLP 004 gęstwa (I)


Dodatki inne:


  • gips piwowarski 2 łyżeczki
  • łuska gryczana 2l do wysładzania


Schemat zacierania:


  • 37°C - 30'
  • 66°C - 45'
  • 72°C - 20'
  • 80°C - 15'


Wysładzanie i filtracja: 33+14+14

Czas gotowania: 65

Schemat chmielenia:


  • 65' Marynka
  • 20' EKG


Wpadł Seba, dzięki za asystę. Chwilę później brak prądu. Okazało się, że to zalany przedłużacz, a tak przy okazji sąsiedzi z dołu. Zasilacz od mieszadła spalił się przy próbie mieszania zacieru. Później było już z górki. 4,5 godziny wysładzania, zapchany hop stoper, Szwagier podskoczył na piwko i chłodzenie połowy warki na balkonie. Dziękujemy asystentom i zapraszamy ponownie!

Po 3ml kwasu mlekowego na partię wysładzania.
Wyszło 35l 15,8 brix.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#82 Milk / Coffee Milk Stout
warzone 22.09.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 7kg.,
  • Czekoladowy 400 1kg.,
  • Jęczmień palony 0,5kg.,
  • Karmelowy 30 0,5kg.,
  • Abbey 0,2kg.,
  • Biscuit 0,1kg.


Chmiele:


  • EKG 70g.,
  • Boadicea 15g.


Drożdże:


  • S 04 gęstwa (III)
  • WLP 004 gęstwa (II)


Dodatki inne:


  • Laktoza 1kg. na 10' gotowania,
  • Jakaś kawa, parzona na zimno, do jednego wiadra na cichą, tak ze 100 g.,
  • Gips piwowarski dwie łyżeczki do zacieru.


Schemat zacierania:


  • 67°C - 50'
  • 78°C - 15'


Wysładzanie i filtracja: 29+15+15

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • Cały chmiel na 60'


Woda do wysładzania zakwaszona po 3ml kwasu mlekowego na partię.
Wyszło 40l. 16 brix.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.