Skocz do zawartości

Jarzyn warzy...


Rekomendowane odpowiedzi

#72 APA
warzone 30.04.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 2,3kg,
  • Pilzneński 2kg,
  • Biscuit 0,4kg,
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg,
  • Pszeniczny 0,2kg

Chmiele:


  • Citra 35g,
  • Amarillo 25g,
  • Cascade 20g,
  • Centennial,10g,
  • Chinook 10g

Drożdże:

  • Gozdawa West Coast - uwodnione suchary

Schemat zacierania:

  • 52°C - 10'
  • 67°C - 60'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: 17+7,5 (1,5ml)+7,5 (1,5ml)

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' Centennial 10g, Chinook 10g, Citra 10g
  • 30' Cascade 20g
  • 3 dni cichej Citra 25g, Amarillo 25g

Wyszło 22l - 14,1Brix

Fermentacja w lodówce 16°C

 

Brak wolnych fermentorów, kegów - jak żyć...

post-4424-0-79615500-1462058729_thumb.jpg

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Schładzarka przepływowa:

lodówka turystyczna - 0zł

wąż silikonowy 20m - 0zł

3 X PET 1,5l - 0zł

poszewka, resztki karimaty, taśma klejąca - 0zł

worek lodu 1kg - 2,5zł

 

Koszt łączny 2,5zł

 

post-4424-0-27406800-1462096637_thumb.jpg

post-4424-0-96770400-1462096664_thumb.jpg

post-4424-0-30145900-1462096689_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Schładzarka przepływowa: lodówka turystyczna - 0zł wąż silikonowy 20m - 0zł 3 X PET 1,5l - 0zł poszewka, resztki karimaty, taśma klejąca - 0zł worek lodu 1kg - 2,5zł Koszt łączny 2,5zł

 

Czyli nadal w formie jesteś :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyklęty powstań ludu ziemi tej...

Też mam chęć coś  wtrącić politycznego ale obiad układa się i nie chcę tego zakłócać  :) Chłodziarka przepływowa na medal. Idea Adama Słodowego niech  żyje ! O znowu politycznie zabrzmiało . Taki dzień. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 2,3kg,
  • Pilzneński 2kg,
  • Biscuit 0,4kg,
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg,
  • Pszeniczny 0,2kg

 

 

Słód biscuit daje efekt bardziej bułki paryskiej czy petit beurre?

 

:good: oklaski za schładzarkę!  :beer:   :beer:   :beer: Nie tylko Adam Słodowy - myślę, że sam Angus MacGyver by się takiego dokonania nie powstydził!

 

 

A i ociekacz zacny... ;)

Edytowane przez brewlover
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#73 Witbier
warzone 11.05.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński 5kg
  • Pszeniczny 1kg
  • Owies niesłodowany 1kg
  • Płatki pszenne błyskawiczne 2,4kg


Chmiele:


  • Hallertau Tradition 50g


Drożdże:


  • [A] Gozdawa Clasic Begian Witbier
  • [ B]Brewferm Blanche Raczek dzięki za drożdże.

Dodatki inne:


  • Curacao 25g
  • Kolendra 30g
  • Skórka z 3 pomarańczy
  • Łuska gryczana 2,5l - do filtracji


Schemat zacierania:


  • 54°C - 10'
  • 63°C-120'
  • 80°C - 10'


Wysładzanie i filtracja: 28+17+13

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • 60' - cały chmiel
  • 8' - 15g kolendry i skórka z pomarańczy
  • 4' - 15g kolendry i curacao


Wyszło 40l 13,3°Brix
Owies skleikowany
Kolendra "zmoździeżowana"
Łuska wypłukana
Hopstoper się spisał.

post-4424-0-56958200-1462987558_thumb.jpg

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #67 zabutelkowana.

A 108g/litr wody wyszło 36x0,5l.

B 102g/ litr wody wyszło 34x0,5l

Gazowane w dolnej granicy stylu 2,3v

 

Warka #70 WKP wygrała bitwę, składnikiem X były suszone śliwki, do nagazowania poszło 150g. cukru wyszło 42x0,5l

 

Warka #72 opuściła lodówkę.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#74 APA SH Equinox
warzone 14.05.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński 3kg
  • Pale Ale 1kg
  • Carabelge 0,3kg
  • Pszeniczny 0,2kg



Chmiele:

  • Equinox 100g



Drożdże:

  • FM52 - Amerykański sen - starter 1l



Dodatki inne:


Schemat zacierania:

  • 55°C - 10'
  • 64°C - 25'
  • 72°C - 25'
  • 76°C - 25'



Wysładzanie i filtracja: 13+8+8

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' - 20g
  • 30' - 10g
  • 15' - 10g
  • 0' - 20g
  • Na zimno 40g na 3 dni



Wyszło 21l 13,4°Brix
Fermentacja w 16°C
Woda do wysładzania zakwaszona 1,5 ml kwasu fosforowego 75% na partie.
Czas chłodzenia do 14°C 4,5'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#75 American Rye Stout
warzone 22.05.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [MEP] 4kg
  • Żytni [DMGP] 1kg
  • Karmelowy 300 [DMGP] 0,5kg
  • Czekoladowy 1200 [DMGP] 0,5kg
  • Palony jęczmień [DMGP] 0,15kg


Chmiele:


  • Cascade 50g
  • Chinook 40g


Drożdże:


  • Gozdawa USWC gęstwa po #73


Schemat zacierania:


  • 67°C - 90'
  • 78°C - 15'

 

Wysładzanie i filtracja: 16,5+7,5+7,5

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • 60' Chinook
  • 15' Cascade 25g
  • 5' Cascade 25g


Wyszło 22l 16°Brix
Kwas fosforowy 75% 1ml na partię wody do wysładzania

Do filtracji dodana łuska gryczana wymoczona i wypłukana.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście mówiłeś ale:

Po 1 to nie było go aż tyle.

Po 2 na pewno wyjdzie pyszne bardzo dobre.

Po 3 to tylko 22l.

Po 4 jakby coś "nie pykło" to liczę że koledzy pomogą.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.