Skocz do zawartości

Jarzyn warzy...


Rekomendowane odpowiedzi

#83 Stout owsiano żytni
warzone 30.10.2016

Surowce fermentowalne:

  • Owies niesłodowany 2 kg.,
  • Żytni 1,5 kg.,
  • Pale ale 1 kg.,
  • Jęczmień palony 0,25 kg.,
  • Czekoladowy 1200 0,22 kg.


Chmiele:


  • Boadicea 35g.


Drożdże:


  • WLP 004 (III)


Dodatki inne:


  • Gips piwowarski łyżeczka do zacieru,
  • Łuska gryczana do filtracji.


Schemat zacierania:


  • 38°C - 20'
  • 67°C - 60'
  • 78°C - 20'
  • 80°C - 1'


Wysładzanie i filtracja: 16+7+7

Czas gotowania: 65

Schemat chmielenia:


  • Cały chmiel od początku gotowania


Owies skleikowany.
Woda do wysładzania zakwaszona 1,5ml kwasu mlekowego na partię.
Wyszło 19l 14,3 brix.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#84 RIS
warzone 06.11.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 7 kg.,
  • Monachijski 1 kg.,
  • Żytni 1 kg.,
  • Płatki owsiane 0,6 kg.,
  • Jęczmień palony 0,5 kg.,
  • Płatki jęczmienne 0,4 kg.,
  • Czekoladowy jasny 0,25 kg.



Chmiele:

  • Marynka 100 g.,
  • Lubelski 50 g.



Drożdże:

  • WLP 004 (IV)



Dodatki inne:

  • Gips piwowarski 2 łyżeczki do zacieru



Schemat zacierania:

  • 67°C - 90'
  • 78°C - 20'



Wysładzanie i filtracja: 34+14

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' Marynka
  • 15' Lubelski



Wyszło 20 l. 22,5 brix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#85 Wysłodki
warzone 06.11.2016

Surowce fermentowalne:

  • Wysłodki po RISie


Chmiele:


  • EKG 40 g.


Drożdże:

  • S 04 gęstwa (IV)

 

 

Wysładzanie i filtracja: +13

Czas gotowania: 65

Schemat chmielenia:


  • 65' EKG


Wyszło 15 l. 12,5 brix.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#86 Zapchajdziura
warzone 12.11.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński 4,6 kg.,
  • "Car" 0,4 kg.



Chmiele:

  • Chinook 40 g.,
  • Amarillo Gold 25 g.,
  • Aramis 15 g.,
  • Citra ile Szwagier załatwi.



Drożdże:

  • Gozdawa West Coast uwodnione suchary



Dodatki inne:

  • Mech irlandzki łyżeczka na ostatnie 10 min. gotowania.



Schemat zacierania:

  • 67°C - 60'
  • 78°C - 10'



Wysładzanie i filtracja: 15+8+8

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' Amarilo Gold 25 g., Aramis 15 g., Chinook 10 g.,
  • 10' Chinook 30 g.,
  • na zimno 3 dni Citra.



Piwo uwarzone w oczekiwaniu na surowce z BA, coby sprzęt się nie zastał.
Woda do wysładzania zakwaszona po 1,5ml kw. fosforowego na partię.
Wyszło 21 l. 14 brix.
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#87 Weizen
warzone 19.11.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pszeniczny 2,5 kg.,
  • Pilzneński 2 kg.



Chmiele:

  • Hallertauer Blanc 20 g.



Drożdże:

  • WLP380 Hefeweizen IV prosto z fiolki.



Schemat zacierania:

  • 45°C - 30'
  • 64°C - 30'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 10'



Wysładzanie i filtracja: 13,5+8+8

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Cały na 60'



Woda do wysładzania zakwaszona po 1,5ml kw. fosforowego na partię.
Wyszło 22,5 l. 13 brix.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#88 Dunkel
warzone 25.11.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pszeniczny 2,5 kg.,
  • Monachijski 1,5 kg.,
  • Wiedeński 0,5 kg.,
  • Carafa Special 0,2 kg.

 

Chmiele:


  • Hallertauer Blanc 20 g.


Drożdże:

  • WLP380 Hefeweizen IV.

 

Schemat zacierania:


  • 44°C - 10'
  • 64°C - 30'
  • 3,8l Dekokt 72°C 15'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 10'


Wysładzanie i filtracja: 14+8,5+8,5

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • Cały na 60'


Woda do wysładzania zakwaszona 1,5 ml. na partię.
Wyszło 20l 14,3 Brix.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#89 Weizenbock
warzone 06.12.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pszeniczny 3,5 kg.,
  • Monachijski 1,75 kg.,
  • Wiedeński 1 kg.,
  • Melodramatyczny 0,3 kg.,
  • Carafa special 0,2 kg.,
  • Caramunich 0,12kg.



Chmiele:

  • Hallertauer Blanc 30 g.



Drożdże:

  • WLP380 Hefeweizen IV.




Schemat zacierania:

  • 43°C - 40'
  • 55°C - 5'
  • 62°C - 30'
  • 5,5l. Dekokt 72°C 15'
  • 72°C - 30'
  • 78°C - 10'



Wysładzanie i filtracja: 19+7+7

Czas gotowania: 85

Schemat chmielenia:

  • Cały chmiel na 65'



Woda do wysładzania zakwaszona po 1,5ml kw. fosforowego na partię.
Wyszło 20 l. 19,5 brix.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#90 Single Hop Oktawia
warzone 13.01.2017

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [GM] 4,2kg
  • .Carabelge 0,25kg
  • Pszeniczny [strzegom] 0,15kg



Chmiele:

  • Oktawia [7,8%ak] 100g



Drożdże:

  • Fermentis US-05 świeża saszetka rozsypana na piane



Dodatki inne:


Schemat zacierania:

  • 55°C - 5'
  • 64°C - 25'
  • 72°C - 25'
  • 75°C - 15'



Wysładzanie i filtracja: 14+6+6

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' - 10g
  • 30' - 10g
  • 15' - 20g
  • 0' - 30g
  • Na zimno 30g na 3 dni

 

Woda do wysładzania zakwaszona po 1,5ml kw. fosforowego na partię.
Wyszło 20l 13,3°Brix
Pierwsza warka w tym roku, całkiem sprawnie poszło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#91 Smoked porter - Alaskan clone
warzone 05.02.2017

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [MEP] 4kg
  • Słód wędzony bukiem [bestmalz] 2kg
  • Czekoladowy 400 [DMGP] 0,5kg
  • Carafa Special II 0,25kg


Chmiele:


  • Chinook [12,8%ak] 30g
  • Delta 30g


Drożdże:


  • US-05 gęstwa po #90



Schemat zacierania:


  • 67°C - 60'
  • 78°C - 10'


Wysładzanie i filtracja: 17+8+8

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • Chinook 60'
  • Delta 10'


Wyszło 22l 19°Brix

Zacierane w 2,5l wody/kg słodu.
Fermentacja w ok. 17°C

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#92 Wheat wine
warzone 02.03.2017

Surowce fermentowalne:

  • Pszeniczny 8,5kg.,
  • Pilzneński 4,1.,
  • Karmelowy 150 0,5kg.



Chmiele:

  • Iunga 100g.,
  • Cascade 100g.



Drożdże:

  • US-05 gęstwa



Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90'
  • 78°C - 15'



Wysładzanie i filtracja: 38+5

Czas gotowania: 75

Schemat chmielenia:

  • 65' Iunga.,
  • 20' Cascade 50g.,
  • 10' Cascade 50g.



Wyszło 17l. 25,5brix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#93 Wysłodki
warzone 02.03.2017

Chmiele:

  • Hallertauer Blanc 20 g.



Drożdże:

  • FM 40 Gwoździe i banany - gęstwa



Dodatki inne:

  • Sok malinowy do fermentacji

 

Wysładzanie i filtracja: +22

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' Cały chmiel



Wyszło 18l. 13 brix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#94 Szkocka 70
warzone 05.03.2017

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 2,8kg.,
  • Wędzony torfem Castle Malting 0,3kg.,
  • Jęczmień palony 0,1 kg.



Chmiele:

  • EKG 20g.



Drożdże:

  • FM 12 W szkocką kratę - prosto z fiolki



Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 60'
  • 78°C - 10'



Wysładzanie i filtracja: 10+9,5+9,5

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' EKG



Woda do wysładzania zakwaszona po 2ml. kw. fosforowego na partię.
Wyszło 21 l. 10 brix.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#95 Szkocka 80

warzone 19.03.2017

 

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [Mep] 7,5kg
  • Słód wędzony torfem [Castle Malting] 0,8kg
  • Palony jęczmień [bestmalz] 0,25kg
Chmiele:
  • EKG 70g
Drożdże:
  • [A] FM12 W szkocką kratę gęstwa po #94 (20l)
  • [ B ] Mauribrew ALE Y514 (15l)
Schemat zacierania:
  • 67-66°C - 60'
  • 78°C - 15'
Wysładzanie i filtracja: 26+17+16

 

Czas gotowania: 65

 

Schemat chmielenia:

  • Całość na 60'
Wyszło 36l.

Woda do wysładzania zakwaszona.

 

 

Z nowości debiut wkrętarki jako napędu  śrutownika, i to był raczej jej ostatni występ...

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

#96 PPA
warzone 06.10.2017

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [MEP] 5kg
  • Honig [Viking] 0,5kg
  • Pszeniczny [MEP] 0,3kg

Chmiele:

  • Iunga [12,5%] 50g
  • Oktawia []7,8% 100g

Drożdże:

  • US-05 świeża saszetka rozsypana na pianę.

Dodatki inne:

  • Mech irlandzki 5g

Schemat zacierania:

  • 64°C - 25'
  • 73°C - 25'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja:

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Uzupełnię

 

Czas wracać za gary.
Wyszło 20l 15,1°Brix
Szwagrowie ( @Mały @kristo )dzięki za gościnę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#97 Wee Heavy
warzone 12.10.2017

Surowce fermentowalne:

  • Zasyp na Wee Heavy 13,5kg

Chmiele:

  • Ekg

 

Drożdże:

  • W szkocką kratę gęstwa

 

 

Schemat zacierania:

  • 64°C - 60'
  • 73°C - 20'
  • 78°C - 10'

 

Wysładzanie i filtracja:

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Uzupełnię

 


Wyszło 22l 22°Brix

Fermentacja w 16°C co nie przeszkodziło drożdżom wyjść na spacer.

 

Generalnie nie wiele mogę powiedzieć o tym piwie, receptura zaginęła przy przeprowadzce, a zasyp grzecznie czekał ześrutowany w wiadrze na swoją kolej.

Pamiętam, że w zasypie był słód wędzony torfem i płatki jęczmienne 0,4kg

Wyszły jeszcze jakieś 15L wysłodków, ale więcej nie pamiętam.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#98 Sweet Stout
warzone 31.10.2017

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [Mep] 5kg
  • Czekoladowy 400 [VM] 0,5kg
  • Jęczmień palony [Weyermann] 0,25kg
  • Crystal 10 [VM] 0,25kg

Chmiele:

  • Iunga 30g

Drożdże:

  • MJ M15 Empire Ale świeża saszetka rozsypana na pianę.

Dodatki inne:

  • Gips piwowarski 1 łyżeczka do zacieru
  • Laktoza 0,5kg

Schemat zacierania:

  • Parę minut w 55°C
  • 67°C - 60'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: Bez zastrzeżeń

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Cały chmiel na 60'

Wyszło 24l 15,4°Brix
Fermentacja w 16-17°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#99 Dry Stout Kooperacyjny
warzone 21.11.2017

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale 5kg
  • Monachijski 2kg
  • Jęczmień palony 0,6kg
  • Czekoladowy 400 0,33kg
  • Czekoladowy 1200 0,25kg

Chmiele:

  • Iunga 50g

Drożdże:

  • MJ M15 Empire Ale gęstwa po #98

Dodatki inne:

  • Gips piwowarski do zacieru.

Schemat zacierania:

  • 55-54°C - 5'
  • 63°C - 60'
  • 73°C - 20'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: Bez zastrzeżeń

Czas gotowania: 58

Schemat chmielenia:

  • Cały chmiel na 60'

Warka kooperacyjna z Browarem "Szwagrowe"
Wyszło 2x21l 13°Brix
Jedno wiadro klasycznie, drugie z dodatkiem jakieś kawy na cichą.
Fermentacja w +/- 16°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#100 RIS
warzone 19.01.2018

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale 10kg
  • Caraminich III 0,5kg
  • Carafa Special II 0,5kg
  • Jęczmień palony 0,5kg
  • Jęczmień niesłodowany 0,5kg
  • Płynny ekstrakt słodowy pale ale 1,7kg

Chmiele:

  • 20g Iunga
  • 20g Chinook
  • 50g chmiel bez nazwy (prawdopodobnie Iunga)

Drożdże:

  • FM12 W szkocką kratę - gęstwa

Dodatki inne:

  • Gips piwowarski łyżka
  • Whirlfloc 0,5 tabletki

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90'
  • 78°C - 15'

Wysładzanie i filtracja: Bez zastrzeżeń

Czas gotowania: 65

Schemat chmielenia:

  • Cały chmiel na 60'

Wyszło 24l 25°Blg

Fermentacja w 15°C

Takie spóźnione pępkowe.

 

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#100,5 Wysłodki
warzone 19.01.2018

Surowce fermentowalne:

  • Wysłodki po RISie #100.

Chmiele:

  • Ekg 40g

Drożdże:

  • FM12 W szkocką kratę gęstwa

Dodatki inne:

  • Whirlfloc 0,5 tabletki

 

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Cały chmiel na 60'

Wyszło 22l 11°BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#101 Owsiany Orange Pale Ale
warzone 19.01.2018

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 4,2kg
  • Owies niesłodowany 0,5kg
  • Monachijski 0,5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg
  • Carmel 10L 0,25kg
  • Pszeniczny 0,15kg

Chmiele:

  • Citra 20g
  • Iunga 15g
  • Centenial 15g
  • Cascade 15g

Drożdże:

  • US-05 świeża saszetka rozsypana na pianę

Dodatki inne:

  • Kolendra 5g
  • Whirlfloc 0,5 tabletki
  • Świeżo otarta skórka z pomarańczy 70g

Schemat zacierania:

  • 66°C - 60'
  • 71°C - 15'
  • 78°C - 10'

Wysładzanie i filtracja: Bez zastrzeżeń

Czas gotowania: 61

Schemat chmielenia:

  • Iunga, Citra 60'
  • Cascade, Centenial 15'
  • Citra 30g na zimno.

Wyszło 25l 12°BLG

Fermentacja w 15°C
Piwo na bitwę w Carpe Kraft.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.