Skocz do zawartości

Jarzyn warzy...


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #42 rozlana z wynikiem końcowym 6,8 Brix 39x0,5 z dodatkiem 40g cukru i 100g glukozy w litrze wody. (5,7%alk)

Warka #43 rozlana z wynikiem końcowym 6,9 Brix 40x0,5 z dodatkiem 37g cukru w pół litrze wody. (5,1% alk)

,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 Komedia pomyłek

warzone 21.06.2015

 

Surowce fermentowalne:

  • Wiedeński [Weyermann] 3,5kg
  • "Melodramatyczny" [ireks] 1kg
  • Caramunich II [Weyermann] 0,5kg
Chmiele:
  • Hallertau Tradition [6,6%ak] 30g
  • Hallertau Mittelfruh [4,7%ak] 20g
Drożdże:
  • FM30 Bohemska rapsodia 0,8l Starter
Schemat zacierania:
  • 62°C - 50'
  • 72°C - 25'
  • 78°C - 15'
Wysładzanie i filtracja: 5+8,5+8,5

 

Czas gotowania: 70

 

Schemat chmielenia:

  • 60' 30g Tradition
  • 15' 20g Mittelfruh
20l 12° Brix

Wstawione do lodówki 12°C

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 Blond

warzone 27.06.2015

 

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [bruntal] 5kg
  • Pale Ale [Zahlinice] 5kg
  • Cukier biały 1kg
Chmiele:
  • Magnum 30g [11,9%ak]
  • Saaz 10g [2,6%ak]
  • Saaz 5g [3%ak]
Drożdże:
  • [ A] WLP 530 nowa fiolka starter 1l
  • [ B]WLP 550 gęstwa 1l starter
Schemat zacierania:
  • 67°C - 45'
  • 72°C - 15'
  • 80°C - 15'
Wysładzanie i filtracja: 10+15+24

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • Magnum -60'
  • Saaz 10'
  • Cukier 10'
Serie belgów czas zacząć!

40l 15°Brix

Dysza taboretu rozwiercona do 1,5mm

Chłodnica poprawiona.

Mieszadło od lidla dało radę (zasilanie do wymyślenia na nowo)

Receptura z blogu Dagome.

post-4424-0-45041000-1435433321_thumb.jpg

post-4424-0-27530100-1435433350_thumb.jpg

post-4424-0-24905000-1435433368_thumb.jpg

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #45 przelana na cichą z wynikiem 6,8°Brix (2,91°Plato) co daje 4,4%alk.

Warka #46[A] przelana na cichą z wynikiem 7,7°Brix (2,96°Plato) co daje 6%alk.

Warka #46 przelana na cichą z wynikiem 8°Brix (3,77°Plato) co daje 5,6%alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 Wit Sezonu
warzone 17.07.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [bruntal] 3kg
  • Pszeniczny ciemn[ Ireks] 0,5kg
  • Płatki pszenne 0,5kg
  • Płatki ryżowe 0,5kg
  • Płatki owsiane 0,5kg


Chmiele:


  • Cascade 20g
  • Hallertauer Mittelfrueh 10g


Drożdże:


  • WLP 566 Saison II - 1l starter


Dodatki inne:


  • Kandyzowana skórka pomarańczy 50g
  • Kolendra 10g


Schemat zacierania:


  • 64°-110'
  • 78°-20'
  • 80° - 0'


Wysładzanie i filtracja: 4,5+8,2+8,2

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • Cascade - 60'
  • Hallertauer Mittelfrueh 30'
  • Skórka i kolendra 10'


Płatki skleikowane
Wyszło 22l 14,2°Brix
Szwagry dzięki za gęstwę.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 zabutelkowana odfermentowanie bez zmian wyszło 40x0,5l (130g cukru w 1l wody) gazowane na 2,5v

Fermentor [ B] zlany do kega.

Ze złych wieści #46 [A] złapało infekcje, pójdzie do uszlachetnienia. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 Wit Sezonu

warzone 17.07.2015

 

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [bruntal] 3kg
  • Pszeniczny ciemn[ Ireks] 0,5kg
  • Płatki pszenne 0,5kg
  • Płatki ryżowe 0,5kg
  • Płatki owsiane 0,5kg
Chmiele:

  • Cascade 20g
  • Hallertauer Mittelfrueh 10g
Drożdże:

  • WLP 566 Saison II - 1l starter
Dodatki inne:

  • Kandyzowana skórka pomarańczy 50g
  • Kolendra 10g
Schemat zacierania:

  • 64*-110'
  • 78*-20'
  • 80* - 0'
Wysładzanie i filtracja: 4,5+8,2+8,2

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • Cascade - 60'
  • Hallertauer Mittelfrueh 30'
  • Skórka i kolendra 10'
Płatki skleikowane

Wyszło 22l 14,2°Brix

Szwagry dzięki za gęstwę.

Ten ireks pszeniczny to czarny czy ciemny.

Ten czarny ma 1600ebc więc przy tej ilości to mi na smole wygląda

Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 45, po czterech dniach lagerowania w 6°C, zlana do kega + po butelce 0,5 i 0,33l. z wynikiem 6 Brix (2,4 Blg, 5% alk.),

warka # 46 zlana do butelek 39 X 0,5l. (125g cukru w 1l wody) odfermentowanie bez zmian,

warka # 47 zlana na cichą z wynikiem 6,9 Brix (2,4 Blg, 6,15% alk.).

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#48 Porter Bałtycki
warzone 07.08.2015

Surowce fermentowalne:

  • Wiedeński 4,2kg
  • Monachijski 3,5kg.
  • Pale Ale 2kg.
  • Caraaroma 1kg
  • Palony w Żywcu 0,1kg.

Chmiele:

  • Iunga 35g.
  • Lublin 35g.

Drożdże:

  • FM 35

Schemat zacierania:

  • 55° - 10'
  • 62° - 60'
  • 72° - 30'
  • 78° - 15'

Wysładzanie i filtracja: 17l + 9l

Czas gotowania: 80

Schemat chmielenia:

  • Iunga 60'
  • Lublin 5'

20l. 21°brix
1,7l. starter

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 [A] Wysłodziny po Porterze

warzone 08.08.2015

 

Surowce fermentowalne:

  • Wysłodki
Chmiele:
  • Citra 15g [11 A.K.]
Drożdże:
  • s33
Dodatki inne:
  • Imbir świeży 75g.
  • Suszona skórka słodkiej pomarańczy 25g.
Wysładzanie i filtracja: 5+18

 

Schemat chmielenia:

  • Citra 5g. 60'
  • Citra 5g. 30'
  • Citra 5g. 15'
  • Imbir 15'
  • Skórka 10'
20l 9* brix Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#49 Witbier
warzone 06.09.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński {Bruntal} 2,5kg
  • Płatki pszenne 2,25kg
  • Płatki owsiane 0,25kg


Chmiele:


  • EKG 20g
  • Saaz 15g


Drożdże:


  • W 3944 Belgian Witbier gęstwa


Dodatki inne:


  • Kolendra 9g
  • Curacao 20g
  • Łuska gryczana 190g


Schemat zacierania:


  • 57°C - 15' +6l wody
  • 64°C - 60'
  • 78°C - 20'


Wysładzanie i filtracja: 10+6+

Czas gotowania: 70

Schemat chmielenia:


  • EKG 60'
  • Saaz 15'
  • Curacao i kolendra 5'

 

Wyszło 21l 13,1°Brix

Płatki skleikowane w 10l wody 70°C
Łukasz dzięki za drożdże.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #47 rozlana do butelek (42x05) 145g cukru w 1l wody  odfermentowało do 6°Brix (2.41°Plato), 4.7% ABW.

Warka #48[A] poszła do kega z wynikiem 4,2°Brix (1.82°Plato), 2.8% ABW.

Warka #48 przelana na cichą z wynikiem 11,8°Brix.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#50! Dry Stout
warzone 27.09.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [MEP] 6kg
  • Monachijski [Litovel] 2kg
  • Jęczmień prażony [Weyermann] 0,625kg
  • Czekoladowy 400 [DMGP] 0,3kg
  • Czekoladowy 1200 [DMGP] 0,1 kg



Chmiele:

  • Iunga [11%ak] 50g



Drożdże:

  • FM13 Irlandzkie Ciemności
  • Safale S-04



Dodatki inne:


Schemat zacierania:

  • 67°C - 90'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 20'



Wysładzanie i filtracja: 11+15+18

Czas gotowania: 80

Schemat chmielenia:

  • Cały chmiel na początku gotowania.



Wyszło 40l 14,2°Brix
Wydajność wg bs2 82% , słód MEP jest ok.
Z nowości w browarze hop stoper, i regulator obrotów do mieszadła

Szwagry dzięki za asystę :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#51 FES
warzone 03.10.2015

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [MEP] 10kg
  • Carapils [Weyermann] 1kg
  • Carafa 3 Special [Weyermann] 0,5kg
  • Karmelowy 600 [DMGP] 0,5kg
  • Jęczmień palony [Weyermann] 0,5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg


Chmiele:


  • Marynka 100g
  • Amarillo 35g


Drożdże:


  • [A] FM13 1 - zbiór
  • [ B] S-04 1 - zbiór


Dodatki inne:


Schemat zacierania:


  • 66° -90'
  • 78°-20'


Wysładzanie i filtracja: 13+13+21

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • Marynka 60'
  • Amarillo 5'


Wyszło 42l 18°Brix
Śruta bardzo drobna ale filtrator daje radę.
Fermentacja ruszyła błyskawicznie, s-04 mało nie wyszły z wiadra.
Hop stoper daje radę można się zaczajać na wymiennik :)
13kg słodu to max co Henryk pomieści przy 3l/kg

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.