Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#001/13 Altbier (BA)

 

 

W niedziele 10.03.2013 po prawie rocznych (!) przygotowaniach w pewnym toruńskim akademiku powstał nowy browar, na razie bez nazwy.

Dawno temu robiłem co prawda dwie "konserwy" ale wolałbym o nich nie wspominać... (Tak, zrobiłem dwa kwasy)

Na pierwszy ogień poszedł ześrutowany zestaw Altbier z BA. (jak kupowałem zestaw nie miałem jeszcze śrutownika)

Z planowanych 20 litrów 12 BLG wyszło 17l 11,5 BLG trochę się pomyliłem przy wysładzaniu ale wg mnie i tak nie jest źle.

Piwko w spokoju fermentuje w kącie na drożdżach S-33

Na dzień dzisiejszy warzę razem z dwoma kumplami (ja gadam oni robią :) )

 

Co do sprzętu mam:

Standardowy garnek lidlowski z termostatem i regulatorem mocy.

Mieszadło mechaniczne (z lampką bo ja mawiają w pewnych kręgach "Kto bogatemu zabroni?")

Filtrator z oplotu (3m)

Chłodnice zanurzeniową

Kapslownice stołową Grifo

Suszarkę na butelki

Śrutownik Brewferm

Mieszadło magnetyczne

Program BeerSmith 2

 

W tym miejscu chcę jeszcze podziękować Shooter'owi za odpowiedź na "pierdylion" pytań, wykonanie sprzętów, pokaz warzenia, ogólną koncepcje mojego browaru i parę innych rzeczy. :>

 

Na następny ogień idzie Polskie Ale receptura Shooter'a :)

 

Mam nadzieje że nikogo nie zanudziłem.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Filtrator z oplotu (3m)

 

TRZYMETROWY filtrator z oplotu? Yyyy....

Trochę mnie zatkało.

 

To na pewno nie pomyłka?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Filtrator z oplotu (3m)

 

TRZYMETROWY filtrator z oplotu? Yyyy....

Trochę mnie zatkało.

 

To na pewno nie pomyłka?

 

To nie pomylka, byl w promocji za 25zl. Swietnie wyglada jak pokrywa cale dno kadzi filtracyjnej.

 

Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No wreszcie, bo już traciłem wiarę. ;)

Stracę wiarę to ja jak ALT okaże się kwasem, wtedy się wyprzedaje i kończę przygodę.

Parafrazując do trzech kwasów sztuka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Stracę wiarę to ja jak ALT okaże się kwasem, wtedy się wyprzedaje i kończę przygodę.

To byłoby największą głupotą z twojej strony nie obrażając

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Stracę wiarę to ja jak ALT okaże się kwasem, wtedy się wyprzedaje i kończę przygodę.

To byłoby największą głupotą z twojej strony nie obrażając

Jakby co to pamiętaj o moim prawie pierwokupu. :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jarzynie, bądź waleczny! Nie tak dawno komentowałeś mój status, że chyba nigdy nie skompletujesz sprzętu. A tu proszę - sprzęt jest. Więc podejdź do swoich osiągnięć z luzem i nadzieją. Będziesz warzył DOBRE PIWKO (i twoi przyjaciele też).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#002/13 Polskie Ale

 

 

W niedziele (24.03) uwarzyliśmy z ekipą kolejną warkę, łączny czas pracy ok. 9 godzin (!). Browar przeniósł się z małego pokoju w akademiku do całkiem wygodnej kuchni.

Mam za sobą pierwsze śrutowanie kyrie eleison co za katorga, nie mogliśmy ogarnąć śrutownika przed następnym warzeniem trzeba będzie go rozebrać i złożyć jeszcze raz a sam śrutownik zmechanizować silniczkiem od wycieraczek.

Trzeba kupić grzałkę 2 KW bo doprowadzenie brzeczki do 100°C trwa całe wieki, muszę też pamiętać o pomiarze BLG po każdej partii wysładzania.

Poza tym wszystko poszło zgodnie z planem a przy warzeniu asystował Shooter.

 

Za dwa tygodnie warzymy pszenice!

Edytowane przez Jarzyn_waleczny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oj tam zaraz asystował. Po prostu podglądał przez Skype. :D:D

 

Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapowiada się że niedługo będzie "Jarzyn warzy online" :) a z tym śrutownikiem to nie jest tak źle przecież mi 6kg ręcznie zajmuje ok 30 minut

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oj tam zaraz asystował. Po prostu podglądał przez Skype. :D :D

I nagrywa kompromitujące materiały...

 

Zapowiada się że niedługo będzie "Jarzyn warzy online" :) a z tym śrutownikiem to nie jest tak źle przecież mi 6kg ręcznie zajmuje ok 30 minut

Co do warzenia online może nie od razu z takim rozmachem jak Józek, ale skoro był laptop to czemu nie skorzystać.

Jak się ma dobrze ustawiony śrutownik to na pewno, mój ma jakąś dziwną jazdę...

Edytowane przez Jarzyn_waleczny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Altbier zakapslowany z dodatkiem 100g glukozy, wyszło 30x0,5 stoi w lodówce.

Kapslowanie Grifo to naprawdę bajka.

Na przyszłość: Posłuchać rady Shootera i posortować butelki według "wzrostu".

Polskie Ale przelane na cichą zeszło do 2,5° BLG

Chodzą słuchy że browar będzie niedługo warzył dwie 20 litrowe warki jednocześnie.

W niedziele zacieramy pszenice!

Edytowane przez Jarzyn_waleczny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Refermentuj w takiej temp w jakiej odbywała się fermentacja bo ci się nie nagazuje

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Refermentuj w takiej temp w jakiej odbywała się fermentacja bo ci się nie nagazuje

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

Dlaczego ma się nie nagazować? Trzeba tylko potrzymać 2-3 dni w temperaturze fermentacji, aby refermentacja ruszyła.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurde... Chciałem dobrze wyszło jak zwykle.

 

Godzina 00:02

Piwo już przeniesione z powrotem do pokoju 20 butelek w skrzynce 10 w szafie za 3 dni znowu do lodówki.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurde... Chciałem dobrze wyszło jak zwykle.

stały numer, mam tak często:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyszło nam równe 30 butelek.

Twoje 20+10=30

A te dwie butelki, które nie zmieściły się w lodówce i zabrałem je do siebie, to z kosmosu spadły? Oj Jarzko, lepiej przelicz to piwo w szafie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego ma się nie nagazować? Trzeba tylko potrzymać 2-3 dni w temperaturze fermentacji, aby refermentacja ruszyła.

 

No właśnie dlatego że wynikało z tego że butelki po zakapslowaniu trafiły od razu do lodówki sam tak pierwszą warkę potraktowałem i po tygodniu gazu zero.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego ma się nie nagazować? Trzeba tylko potrzymać 2-3 dni w temperaturze fermentacji, aby refermentacja ruszyła.

 

No właśnie dlatego że wynikało z tego że butelki po zakapslowaniu trafiły od razu do lodówki sam tak pierwszą warkę potraktowałem i po tygodniu gazu zero.

Faktycznie tak wynika, przeoczyłem to.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W dniu dzisiejszym o godzinie "przed chwilą" browar wzbogacił się o 2 grzałki nurkowe 1,5 kw każda zakupione na alledrogo w bardzo okazyjnej cenie (20zł z przesyłką).

Grzałeczki są " Made in Russia" podejrzewam że są niezawodne niczym czołg t-34 a w razie problemów da się je naprawić młotkiem i śrubokrętem, mają służyć do szybkiego podgrzewania wody wysłodkowej i szybszego doprowadzenia do wrzenia brzeczki.

Łukasz dzięki za zwrócenie uwagi na błąd (byłem w amoku z radości że mam tyle miejsca w lodówce), dziś lub jutro piwo idzie do zimnego.

Pora zacząć zbierać materiały na deszczownie.

Pszenica z nieznanych mi przyczyn nie została uwarzona, nie wiem kiedy to nastąpi.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×