Jump to content

Wyeast 2278 Czech Pils


Recommended Posts

Classic pilsner strain from the home of pilsners for a dry, but malty finish. The perfect choice for pilsners and all malt beers. Sulfur produced during fermentation can be reduced with warmer fermentation temperatures (58°F) and will dissipate with conditioning.

 

Origin:

Flocculation: Medium-High

Attenuation: 70-74%

Temperature Range: 50-58F, 10-14C

Alcohol Tolerance: 9% ABV

 

Styles:

Bohemian Pilsner

 

 

Żródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=34

 

SZCZEP DROŻDŻY: 2278 Czech Pils

 

Klasyczne drożdże do pilznera, pochodzące z jego ojczyzny. Nadają piwu wytrawny, lecz słodowy finisz. Doskonały wybór do piw typu pilzner, oraz do wszelkich piw o mocnym smaku słodowym. Siarka powstająca w trakcie fermentacji może być zredukowana przez wyższą temperaturę fermentacji (58°F - 14°C) i zaniknie w trakcie leżakowania.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: Średnia do wysokiej

Odfermentowanie: 70-74%

Zakres temperatur: 50-58F, 10-14C

Tolerancja na alkohol: 9%

 

Style piwa:

Bohemian Pilsner

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Mieliście mocny siarkowodór na tych drożdżach ? Juz przy otwieraniu saszetki dawało mocno siarkowodorem . Tak samo przy starterze jak i z rury z wiadra. Jak szybko się to redukuje ? Aha i rzeczywiście w 9 stopniach zauważyłem wyraźną spowolnienie pracy - na podstawie piany co prawda ale po przeniesieniu do 12 ożywiły się

Edited by pepek84
Link to comment
Share on other sites

Oczywiście, czy z saszetki to nie wiem, nie wąchałem saszetki. Poza tym jeszcze nie używałem szczepu dolnej fermentacji który nie waliłby siarkowodorem. W zależności jak poprawnie będzie szła fermentacja piwa, po około 4 tygodniach fermentacji u mnie siarkowodór znika. Zazwyczaj jak keguje / butelkuje to już go nie ma.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

No tutaj ten zapach był.... no delikatnie mówiąc intensywny :) ale skoro tak to się nie martwię. Dzięki za odpowiedź.

 

Fajny szczep, podkreśla mocno słodowość, więc trzeba sypnąć więcej chmielu do kontrastu. Ja chmieliłem 12°Blg/45IBU - 10,5°Blg/35-38IBU (czyli górne granice). Minusem w tych drożdżach jest duża produkcja siarki. Jak i podczas fermentacji tak i podczas refermentacji w butelkach! Więc, spokojnie jak siarka zniknie, a po refermentacji będziesz ją czuć na nowo. Piwo wymaga dłuższego leżakowania w butelkach, ale znika. Za to potem jak smakuje gotowe piwo. Mój ulubiony szczep lagerowy, choć trzeba cierpliwości do niego ;) Tak, więc osobiście polecam, parę saszetek przerobiłem ;)

Edited by vettis
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 2 months later...

 

 

Aha i rzeczywiście w 9 stopniach zauważyłem wyraźną spowolnienie pracy - na podstawie piany co prawda ale po przeniesieniu do 12 ożywiły się

To fakt, widoczna różnica, patrząc po rurce fermentacyjnej, prędkości fermentacji po zmianie temperatury z ~9.5 do 8.5 C.

U mnie pils nowofalowy na nich już jest na cichej a porter bałtycki przechodzi burzliwą. Jestem ciekaw efektów.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
W dniu 24.03.2017 o 09:27, tkodyl napisał:

 

 

To fakt, widoczna różnica, patrząc po rurce fermentacyjnej, prędkości fermentacji po zmianie temperatury z ~9.5 do 8.5 C.

U mnie pils nowofalowy na nich już jest na cichej a porter bałtycki przechodzi burzliwą. Jestem ciekaw efektów.

Pozdrawiam

Może odgrzewam trochę kotleta, ale jak koledze wyszedł ten porter bałtycki na tych drożdżach? planowałem robić brown.robust i baltic portery na innych drożdżach, ale właśnie te dostałem w prezencie i się zastanawiam, czy odpuści i zrobić jakieś pilsy, czy jednak trzymać się planu ale wykorzystać te drożdże?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.