Jump to content
Raczek

Butelki po infekcji octowej

Recommended Posts

Jak w temacie czym je potraktować żeby infekcja nie przeniosła się do kolejnej warki

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymyj a następnie wyżarz w piekarniku

Sranie w banie.

 

 

Umyj i zdezynfekuj nadwęglanem albo sodą i gotowe.

 

Nie widziałem żeby w browarach wkładali tanki po 100hl do piekarnika. A okdażają je kwasem nadoctwoym który po rozcieńczeniu daje ocet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie widziałem żeby w browarach wkładali tanki po 100hl do piekarnika.

 

Może dlatego, że nie ma takich dużych piekarników, a piekarnik dla butelek zawsze spoko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sranie w banie.

 

a to może być dobry sposób na odkażanie tylko czy to d.pa wytrzyma i jakie ma mieć parametry na wejściu bania

 

a piekarnik i wysoka temperatura przy wymytych butelkach jest dobra na wszytko

Edited by mckolek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim dokładne wymycie, wypłukanie, zalanie wrzątkiem. Bakterie nie przepadają za ciepełkiem, a wątpie by w gotowym piwie trafily się termofile. 5-10min we wrzątku powinny zalatwic sprawę, ale dla pewności potraktowałym czymś do odkażania. Piekarnik 160C 20-30min tez moze być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

infekcja bakteriami kwasu octowego rozwija się wyłącznie w środowisku z dostępem tlenu, więc nie zajdzie przy sprawnie zorganizowanej refermentacji http://pl.wikipedia....mentacja_octowa

Więc nawet gdy zada się do butelki zaczyn bakteryjny pałeczek Acetobacter a piwo będzie miało odpowiednią ilość drożdży zawieszonych i będzie miało cukier do refermentacji, to przy małej ilości powietrza między piwem a kapslem (kapslowanie po pianie) infekcja nie rozwinie się.

ale oczywiście pieczenie i zapiekanie butelek nie zaszkodzi, bo nie wytwarzają przetrwalników.

PS można smażyć, dusić i polewać zasmażką, byle nie dostała się do środka butelki ;)

PSPS wyżarzanie (może błędnie) do tej pory postrzegałem jako doprowadzenie do temperatury świecenia więc zbliżającej zakresem temperatur do uplastycznienia szkła!

Edited by mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...