Jump to content
Sign in to follow this  
ambus

India Pale Ale - Brew kit

Recommended Posts

Aparatu jako takiego nie mam ale mam telefon który że tak powiem robi coś podobnego do zdjęcia. Na razie mam tylko jedno zdjęcie - że tak powiem mojego zestawu startowego który przyszedł z browamatora

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 godzin po dodaniu drożdży coś się dzieje. W całej piwnicy czuć zapach drożdży a bąbelek powietrza wydostaje się na zewnątrz średnio co 3s. Załączam kilka zdjęć, jakość nie jest najlepsza ponieważ były robione w piwnicy, mam jeszcze filmik ale chyba tego nie można wrzucić więc jak by ktoś chciał to mogę mu przesłać na maila.

Edited by ambus

Share this post


Link to post
Share on other sites

40 godzin po dodaniu drożdży, nic się nie zmieniło, cały czas bąbluje a piana nadal się utrzymuje na powierzchni, jedyne co się zmieniło to kolor piwa z początkowego czarnego teraz przechodzi w ciemny bursztyn.

Edited by ambus

Share this post


Link to post
Share on other sites

46 godzin po dodaniu drożdży, zapanował kononowinizm czyli nie ma niczego, piwo nie bąbluje i nie ma piany, czy to normalne żeby fermentacja burzliwa tak szybko sie zakończyła?

Zrobiłem zdjęcia ale nie widać na nich za dobrze jak to wygląda, piwo jak już pisałem wcześniej ma kolor ciemno bursztynowy a na powierzchni są brązowe plamki.

Edited by ambus

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 godzin po dodaniu drożdży, zapanował kononowinizm czyli nie ma niczego, piwo nie bąbluje i nie ma piany, czy to normalne żeby fermentacja burzliwa tak szybko sie zakończyła?

Zrobiłem zdjęcia ale nie widać na nich za dobrze jak to wygląda, piwo jak już pisałem wcześniej ma kolor ciemno bursztynowy a na powierzchni są brązowe plamki.

Generalnie fermentacja może się skończyć w takim okresie i nie należy się temu dziwić. Jest ciepło na zewnątrz i proces jest przyśpieszony. Nic się nie martw

 

Zostaw piwo jeszcze na 1-2 dni i zacznij rozlewać do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale może przed rozlaniem sprawdź Blg, to będzie lepsze wskazanie do butelkowania.

Oczywiście o ile posiadasz aerometr :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczywiście o ile posiadasz aerometr :)

Niestety nie posiadam jeszcze arometru.

Na forum browamatora czytałem że piwo z Brew-kita także należy zostawić na fermentację cichą, co o tym sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczywiście o ile posiadasz aerometr :)

Niestety nie posiadam jeszcze arometru.

Na forum browamatora czytałem że piwo z Brew-kita także należy zostawić na fermentację cichą' date=' co o tym sądzicie?[/quote']

Jeżeli nie masz areometru, to pozostaw jeszcze piwo około 1 dzień w balonie, a cichą fermentację sobie daruj tym razem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A skoro rozlew niebawem, to czy środek dezynfekujący do butelek i sprzętu posiadasz?

Mam Zestaw Dezynfekcyjny Browamator 200 g, śmierdzi od niego jak bym z 40 zapałek na raz zapalił :)

Używałem już go do dezynfekcji balona i sprzętu, zostało mi jeszcze pół opakowania mam nadzieje że starczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A skoro rozlew niebawem' date=' to czy środek dezynfekujący do butelek i sprzętu posiadasz?[/quote']

Mam Zestaw Dezynfekcyjny Browamator 200 g, śmierdzi od niego jak bym z 40 zapałek na raz zapalił :)

Używałem już go do dezynfekcji balona i sprzętu, zostało mi jeszcze pół opakowania mam nadzieje że starczy.

A to oki :) Pół opakowanie zdecydowanie Ci starczy. Kiedy zamierzasz przejść do działania ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[Kiedy zamierzasz przejść do działania ? :)

Właśnie się zastanawiam czy dzisiaj czy jutro było by lepiej.

To już w zasadzie obojętne :) Wtedy kiedy będziesz miał czas :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i piwo jest już w butelkach :), teraz pozostaje tylko czekać :).

Smak piwa był mocno goryczkowy ale brakowało mu gazu bo smakowało jak by z tydzień otwarte było.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i piwo jest już w butelkach :), teraz pozostaje tylko czekać :).

Smak piwa był mocno goryczkowy ale brakowało mu gazu bo smakowało jak by z tydzień otwarte było.

No nagazowania mieć jeszcze nie będzie, ale mam nadzieję, że jakiegoś surowca do wtórnej fermentacji dodałeś? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dodałem ale cukier bo niczego innego nie miałem.

Spoko, często też dodaję cukru i piwo wychodzi dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.