Skocz do zawartości
pontius

Co górnej fermentacji z zestawem słodów na lagera?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Planując uwarzyć lagera wiedeńskiego, jakiś czas temu zakupiłem następujący zestaw słodów i chmielów:

 

- 3 kg słodu wiedeńskiego

- 1 kg słodu monachijskiego

- 70 g słodu zakwaszającego ph 3,4-3,6

- 150 g słodu karmelowego jasnego 20-30 EBC

- 150 g słody Caramunich 80-100 EBC

- 30 g chmielu Hallertau Tradition 6,6% AA

 

Niestety teraz warunki mi nie pozwolą na fermentację w odpowiednio niskiej temperaturze. Czy ktoś ma może pomysł jakie drożdże górnej fermentacji zrobiłyby z tego coś ciekawego? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

też robiłbym na US05 , chyba najbardziej uniwersalne drożdże jeśli chodzi o ich profil. Aktualnie mam w butelkach dwa piwa na dosyć podobnym do siebie zasypie i chmieleniu zrobione jedne na w34-70 , a drugie na us05 , i powiem że główna różnica pochodzi od dekokcji którą zrobiłem do lagera. I myślę , że gdyby nie ona to trudno byłoby wyczuć że są robione na innych drożdżach. Tyle , że piwo na us05 fermentowałem w raczej dolnym zakresie temperatur ( nie przekraczającej 18 C )

 

W piwie z dekokcją nie było karmelowych słodów , a w ale poszło 0,1 kg caramunich i 0,1 caraaroma ( reszki ) a i tak karmelowość w tym piwie jest zdecydowanie mocniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi :) Chyba spróbuję na Danstar Nottingham.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślicie, że warto dodać do tego piwa jakiś chmiel aromatyczny do chmielenia na zimno? (po krótkiej przerwie w końcu wróciłem do warzenia - teraz na Kaszubach :) )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bez tego zakwaszającego, zrobiłbym z tego ALTa.

Może być alt na danstarach w sumie, byle w chłodku (najwyżej 17 stopni). Oczywiście lepiej dać wyeast 2565 koelsch, albo coś dedykowanego.

Jak nie zalezy Ci na BJCP, zrób z chmieleniem na zimno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×