Jump to content
Sign in to follow this  
Zomol

Witbier - moja pierwsza receptura

Recommended Posts

Mam prośbę o ocenę i co ewentualnie zmienić. Czy z takiego zasypu otrzymam ok 20 litrów 12°Blg przy wydajności 70%?

 

Pilzneński 2kg

Pszeniczny 1kg

Pszenica niesłodowana 1kg

Płatki owsiane 0.5kg

Biscuit 100g

 

Pszenice i płatki kleikuje w 68°C przez 15min, następnie zagotuje

Zacieranie 15l wody:

52°C - 30min

62°C - 30min

72°C - 30min

 

 

Gotowanie 60min:

Sorachi Ace 14%ak 7g - 60min

Sorachi Ace 14%ak 8g - 5min

kolendra 15g na ( 5g - 10min, 10g - 5min)

skorka z 3-4 pomarańczy i 1 cytryny ok 100g ( połowa - 10min, reszta na 5min)

kardamon 3g - 10min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wywal słód pszeniczny,zamiast niesłodowanej pszenicy - płatki pszenne błyskawiczne.Chmiel jakiś stary (zwietrzały)polski daj Kardamon ? a po co ?

Spróbuj taki zasyp 11 blg :

2,5kg Pils

1,6 kg płatków pszennych błyskawicznych

30g Marynki z prywatnej uprawy

20g Kolendry zmielonej

50 g skórki z pomarańczy Hiszpańskiej

 

Nic nie musisz kleikować tyko go gara i zacierasz :)

 

Będziesz Pan zadowolony :D

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorachi Ace jest bez sensu. Daj Lubelski. Aromat Sorachi Ace w tym akurat piwie będzie zagłuszony przez intensywne aromaty cytrusowe.

Kardamon też bym wywalił, więcej w nim korzennych smaków niż cytrusowych.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na wstępie sorki Zomol, że się wbijam do Twojego tematu. Też planuje robić Wita i myślałem nad przepisem z Piwowara nr. 3

 

2,5 kg pilzneńskiego

2,25 kg płatków pszenicznych błyskawicznych

0,25kg płatków owsianych błyskawicznych

 

20g East Kent Golding

15g Saaz

7g kolendry

20g Curacao

 

I kilka pytań.

1. Czemu lepiej nie dawać ziaren pszenicy i owsa zmielonych zamiast płatków błyskawicznych?

2. Jakie drożdże " popularne " mogą być użyte do Witbiera?

3. Czy jest sens chmielić Marynką i Lubelskim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Czemu lepiej nie dawać ziaren pszenicy i owsa zmielonych zamiast płatków błyskawicznych?

2. Jakie drożdże " popularne " mogą być użyte do Witbiera?

3. Czy jest sens chmielić Marynką i Lubelskim?

 

1. Można, po ześrutowaniu trzeba je dłużej kleikować niż płatki, to wszystko. Jeżeli zastosujesz pszenicę i owies to śrutuj je osobno.

2. Tylko dedykowane, z suchych np. Brewferm Blanche.

3. Wit jest chmielony b.delikatnie i to "szlachetnymi" chmielami - Lubelski będzie pasował b.dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...