Skocz do zawartości
Zomol

Witbier - moja pierwsza receptura

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o ocenę i co ewentualnie zmienić. Czy z takiego zasypu otrzymam ok 20 litrów 12°Blg przy wydajności 70%?

 

Pilzneński 2kg

Pszeniczny 1kg

Pszenica niesłodowana 1kg

Płatki owsiane 0.5kg

Biscuit 100g

 

Pszenice i płatki kleikuje w 68°C przez 15min, następnie zagotuje

Zacieranie 15l wody:

52°C - 30min

62°C - 30min

72°C - 30min

 

 

Gotowanie 60min:

Sorachi Ace 14%ak 7g - 60min

Sorachi Ace 14%ak 8g - 5min

kolendra 15g na ( 5g - 10min, 10g - 5min)

skorka z 3-4 pomarańczy i 1 cytryny ok 100g ( połowa - 10min, reszta na 5min)

kardamon 3g - 10min

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wywal słód pszeniczny,zamiast niesłodowanej pszenicy - płatki pszenne błyskawiczne.Chmiel jakiś stary (zwietrzały)polski daj Kardamon ? a po co ?

Spróbuj taki zasyp 11 blg :

2,5kg Pils

1,6 kg płatków pszennych błyskawicznych

30g Marynki z prywatnej uprawy

20g Kolendry zmielonej

50 g skórki z pomarańczy Hiszpańskiej

 

Nic nie musisz kleikować tyko go gara i zacierasz :)

 

Będziesz Pan zadowolony :D

Edytowane przez Lusterko87

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sorachi Ace jest bez sensu. Daj Lubelski. Aromat Sorachi Ace w tym akurat piwie będzie zagłuszony przez intensywne aromaty cytrusowe.

Kardamon też bym wywalił, więcej w nim korzennych smaków niż cytrusowych.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na wstępie sorki Zomol, że się wbijam do Twojego tematu. Też planuje robić Wita i myślałem nad przepisem z Piwowara nr. 3

 

2,5 kg pilzneńskiego

2,25 kg płatków pszenicznych błyskawicznych

0,25kg płatków owsianych błyskawicznych

 

20g East Kent Golding

15g Saaz

7g kolendry

20g Curacao

 

I kilka pytań.

1. Czemu lepiej nie dawać ziaren pszenicy i owsa zmielonych zamiast płatków błyskawicznych?

2. Jakie drożdże " popularne " mogą być użyte do Witbiera?

3. Czy jest sens chmielić Marynką i Lubelskim?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Czemu lepiej nie dawać ziaren pszenicy i owsa zmielonych zamiast płatków błyskawicznych?

2. Jakie drożdże " popularne " mogą być użyte do Witbiera?

3. Czy jest sens chmielić Marynką i Lubelskim?

 

1. Można, po ześrutowaniu trzeba je dłużej kleikować niż płatki, to wszystko. Jeżeli zastosujesz pszenicę i owies to śrutuj je osobno.

2. Tylko dedykowane, z suchych np. Brewferm Blanche.

3. Wit jest chmielony b.delikatnie i to "szlachetnymi" chmielami - Lubelski będzie pasował b.dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×