Skocz do zawartości
qni

gęstwa górnej fermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy i jak się zbiera gęstwę górnej fermentacji, jak i gdzie ją przechowywać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Generalnie : po burzliwej fermentacji zlewasz piwo z nad osadu a do osadu dodajesz 1-2 litry wody ( w zależności od naczynia jakim dysponujesz. Dobrze mieszasz i przelewasz do kolejnego naczynia ( słoja, kolby ). Po ok 1-2 godzinach powstają warstwy : od góry :

- piwo - lekko przezroczysta ciecz w kolorze piwa

- woda z dobrymi drożdżami - mleczna ciecz przypominająca herbatę z mlekiem

- drożdże - jasne błotko na dnie

- śmieci ( obumarłe drożdże , chmiel itd ) - ciemne błotko na dnie

 

Odlewasz wodę z dobrymi drożdżami do innego zdezynfekowanego słoja i możesz tak trzymać w lodówce. Po 1 -2 dniach drożdże osiądą na dnie w postaci jasnej warstwy błotka a woda się sklaruje. Takie drożdże możesz wykorzystać od razu zlewając tylko wodę a błotko zadając do piwa, lub zrobić z nich starter. Jeśli trzymasz w lodówce to kilka godzin przed zadaniem należy je wyjąć z lodówki aby wyrównać temperatury.

To w skrócie, w szczegółach najlepiej na youtube wklepać "yeast washing" i pierwsze 30 wyników zobrazuje Ci to co napisałem powyżej :D

Edytowane przez gacek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zdj%25C4%2599cie.JPG

 

Po ok dniu leżakowania mam coś takiego czy mam odlać górną warstwę - piwo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz odlać, ale ja bym nic teraz nie ruszał. Dopiero przed zadaniem do świeżej brzeczki zlałbym warstwę nad drożdżami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie do tego słoika, bo od razu wypieni się na maksa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie do tego słoika, bo od razu wypieni się na maksa

nie rozumiem, możesz rozwinąć myśl?

 

a jakoś dbać o nie? dopiero za 3 tygodnie będę warzył. Czy taka ilość wystarczy do kolejnej warki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skrót myślowy :D Ja kiedyś zrobiłem tak, że zlałem wodę znad drożdży i wlałem starter z brzeczki podczas warzenia :ble: Nie mogłem wtedy zatamować piany :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

... Czy starczy, zależy od tego jaki starter zrobisz.

Jakieś rady?

Moja warka to ok 10l

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jaki duży to słoik bo ze zdjęcia tego nie widać. ale na 10l to na pewno wystarczy. możesz przy następnej warce zlać płyn z góry i dolać trochę piwa już wystudzonego, zamieszać i przelać do fermentora ...natomiast ja preferuje wcześniej z wysłodzin zebrać z 2litry brzeczki ,zagotować osobno ok 20min ,schłodzić i dolać do słoiczka z drożdżami aby je pobudzić do działania przed zadaniem do większej warki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakieś rady?

 

Moja warka to ok 10l

 

na jeden hektolitr piwa potrzeba 0,6l takiej gęstwy czyli proporcjonalnie będziesz potrzebował 60ml na 10l dla spokoju i z racji tego że gęstwa będzie przechowywana nieco dłużej możesz przyjąć dla spokoju 70ml.

Tak więc reasumując, na pewno wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×