Jump to content
Sign in to follow this  
qni

gęstwa górnej fermentacji

Recommended Posts

Generalnie : po burzliwej fermentacji zlewasz piwo z nad osadu a do osadu dodajesz 1-2 litry wody ( w zależności od naczynia jakim dysponujesz. Dobrze mieszasz i przelewasz do kolejnego naczynia ( słoja, kolby ). Po ok 1-2 godzinach powstają warstwy : od góry :

- piwo - lekko przezroczysta ciecz w kolorze piwa

- woda z dobrymi drożdżami - mleczna ciecz przypominająca herbatę z mlekiem

- drożdże - jasne błotko na dnie

- śmieci ( obumarłe drożdże , chmiel itd ) - ciemne błotko na dnie

 

Odlewasz wodę z dobrymi drożdżami do innego zdezynfekowanego słoja i możesz tak trzymać w lodówce. Po 1 -2 dniach drożdże osiądą na dnie w postaci jasnej warstwy błotka a woda się sklaruje. Takie drożdże możesz wykorzystać od razu zlewając tylko wodę a błotko zadając do piwa, lub zrobić z nich starter. Jeśli trzymasz w lodówce to kilka godzin przed zadaniem należy je wyjąć z lodówki aby wyrównać temperatury.

To w skrócie, w szczegółach najlepiej na youtube wklepać "yeast washing" i pierwsze 30 wyników zobrazuje Ci to co napisałem powyżej :D

Edited by gacek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko nie do tego słoika, bo od razu wypieni się na maksa

nie rozumiem, możesz rozwinąć myśl?

 

a jakoś dbać o nie? dopiero za 3 tygodnie będę warzył. Czy taka ilość wystarczy do kolejnej warki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skrót myślowy :D Ja kiedyś zrobiłem tak, że zlałem wodę znad drożdży i wlałem starter z brzeczki podczas warzenia :ble: Nie mogłem wtedy zatamować piany :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem jaki duży to słoik bo ze zdjęcia tego nie widać. ale na 10l to na pewno wystarczy. możesz przy następnej warce zlać płyn z góry i dolać trochę piwa już wystudzonego, zamieszać i przelać do fermentora ...natomiast ja preferuje wcześniej z wysłodzin zebrać z 2litry brzeczki ,zagotować osobno ok 20min ,schłodzić i dolać do słoiczka z drożdżami aby je pobudzić do działania przed zadaniem do większej warki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś rady?

 

Moja warka to ok 10l

 

na jeden hektolitr piwa potrzeba 0,6l takiej gęstwy czyli proporcjonalnie będziesz potrzebował 60ml na 10l dla spokoju i z racji tego że gęstwa będzie przechowywana nieco dłużej możesz przyjąć dla spokoju 70ml.

Tak więc reasumując, na pewno wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...