Skocz do zawartości
qni

Za dużo chmieli

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zrobiłem swoja pierwszą warkę.

Spróbowałem trochę brzeczki, jak dla mnie jest ona za bardzo goryczkowa. Czy da się jakoś w tym momencie zrobić ? Już się rozpoczął proces fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam ok 10 l brzeczki 12 BLG,

50 minut Lubelska 50g,

5 minut Marynka 15g

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

aromatyczny dałeś na goryczkę a goryczkowy na aromat? z tego wynikałoby ze twoje piwo będzie mieć ponad 36 IBU, czyli niezbyt duża gorycz..

Edytowane przez gagarin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

aromatyczny dałeś na goryczkę a goryczkowy na aromat? z tego wynikałoby ze twoje piwo będzie mieć ponad 36 IBU, czyli niezbyt duża gorycz..

Ale już dość mocno wyczuwalna. :) No ale to rzecz gustu.

 

A przypadkiem nie chmieliłeś odwrotnie?

Edytowane przez Afghan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

50 minut Lubelska 50g

No to ma prawo być gorzkie,(z 40 IBU)

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie przejmuj się - postoi miesiąc w butelkach to się ładnie goryczka ułoży :) Taaak, ja też nie wierzę że będziesz czekać miesiąc czasu żeby je wypić ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miesiąc temu rozlałem Ale'a gdzie na 18l brzeczki 15 Blg zadałem resztę Marynki która mi została 58g na 60min. Myślałem że tego nikt nie przełknie, piwo przed rozlewem miało wielką gorycz. Parę dni temu otworzyłem jedno i.... po wypiciu sięgnąlem po drugie. Postaram się poczekać z tym piwem dłużej żeby poobserwować co dzieje się z goryczką w czasie leżakowania. Ty dałeś na goryczkę Lubelski (aromat) o mniejszej zawarości alfa kwasów. Myślę że to Twoje piwo będzie bardzo udane. Życzę smacznego :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pilsner urquell ma 39 BU i to dla mnie za dużo. Wypije :)

na przyszłość mam nauczkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Qni nie załamujos ;) goryczka goryczce nie równa. Jak napiszesz dokładnie jakie piwo robisz ( skład słodów/ekstarktów, ew sposób zacierania, rodzaj drożdży i fermentacji oraz zawartość alfa kwasów w chmielach ) to można z dość dużą dokładnością policzyć goryczkę i określić czy będzie mocno wyczuwalna czy nie. Bez tych informacji można sobie mocno gdybać. Co do zasady koledzy mają rację że jeśli na początku jest zbyt goryczkowe to z czasem to uczucie się zmniejsza. Goryczka w brzeczce to bardzo inna kwestia bo ostre nuty kontrastują ze słodyczą przez co wydaja się być nieznośne, natomiast ta "łagodna" gorycz jest przykrywana słodyczą i ujawni się dopiero po fermentacji.

A jak na prawdę ci nie posmakuje ( w co nie wierzę ) to przynieś w jakiś czwartek do degustatorni - damy radę :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tragedii nie będzie. Zresztą czy piwo może być zbyt gorzkie?

:okey::beer::D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×