Jump to content
Sign in to follow this  
qni

Za dużo chmieli

Recommended Posts

Wczoraj zrobiłem swoja pierwszą warkę.

Spróbowałem trochę brzeczki, jak dla mnie jest ona za bardzo goryczkowa. Czy da się jakoś w tym momencie zrobić ? Już się rozpoczął proces fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aromatyczny dałeś na goryczkę a goryczkowy na aromat? z tego wynikałoby ze twoje piwo będzie mieć ponad 36 IBU, czyli niezbyt duża gorycz..

Edited by gagarin

Share this post


Link to post
Share on other sites

aromatyczny dałeś na goryczkę a goryczkowy na aromat? z tego wynikałoby ze twoje piwo będzie mieć ponad 36 IBU, czyli niezbyt duża gorycz..

Ale już dość mocno wyczuwalna. :) No ale to rzecz gustu.

 

A przypadkiem nie chmieliłeś odwrotnie?

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przejmuj się - postoi miesiąc w butelkach to się ładnie goryczka ułoży :) Taaak, ja też nie wierzę że będziesz czekać miesiąc czasu żeby je wypić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miesiąc temu rozlałem Ale'a gdzie na 18l brzeczki 15 Blg zadałem resztę Marynki która mi została 58g na 60min. Myślałem że tego nikt nie przełknie, piwo przed rozlewem miało wielką gorycz. Parę dni temu otworzyłem jedno i.... po wypiciu sięgnąlem po drugie. Postaram się poczekać z tym piwem dłużej żeby poobserwować co dzieje się z goryczką w czasie leżakowania. Ty dałeś na goryczkę Lubelski (aromat) o mniejszej zawarości alfa kwasów. Myślę że to Twoje piwo będzie bardzo udane. Życzę smacznego :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Qni nie załamujos ;) goryczka goryczce nie równa. Jak napiszesz dokładnie jakie piwo robisz ( skład słodów/ekstarktów, ew sposób zacierania, rodzaj drożdży i fermentacji oraz zawartość alfa kwasów w chmielach ) to można z dość dużą dokładnością policzyć goryczkę i określić czy będzie mocno wyczuwalna czy nie. Bez tych informacji można sobie mocno gdybać. Co do zasady koledzy mają rację że jeśli na początku jest zbyt goryczkowe to z czasem to uczucie się zmniejsza. Goryczka w brzeczce to bardzo inna kwestia bo ostre nuty kontrastują ze słodyczą przez co wydaja się być nieznośne, natomiast ta "łagodna" gorycz jest przykrywana słodyczą i ujawni się dopiero po fermentacji.

A jak na prawdę ci nie posmakuje ( w co nie wierzę ) to przynieś w jakiś czwartek do degustatorni - damy radę :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...