Skocz do zawartości
pablokrak

Munich Lager

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Po raz pierwszy użyłem drożdży Munich Lager do piwka marcowego . Do tej pory wszystkie moje dolniaki zadane były drożdżami suchymi S-23 . Teraz po tygodniu fermentacji Blg spadło z początkowego 12 do 10 w temperaturze ok. 6 stopni . Czy jest to normalny spadek Blg w przypadku tych drożdży , czy może moje marcowe fermentuje w zbyt niskiej temperaturze ?

,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podnieś do 8-10 stopni i zapomnij o piwie na 3 tygodnie, później cicha 14 dni, wtedy temp może być w okolicy nawet 0 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zdecydowanie za zimno .ok 10 stopni powinno być ok. Napowietrzałeś wcześniej brzeczkę ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×