Skocz do zawartości
pablokrak

Munich Lager

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Po raz pierwszy użyłem drożdży Munich Lager do piwka marcowego . Do tej pory wszystkie moje dolniaki zadane były drożdżami suchymi S-23 . Teraz po tygodniu fermentacji Blg spadło z początkowego 12 do 10 w temperaturze ok. 6 stopni . Czy jest to normalny spadek Blg w przypadku tych drożdży , czy może moje marcowe fermentuje w zbyt niskiej temperaturze ?

,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podnieś do 8-10 stopni i zapomnij o piwie na 3 tygodnie, później cicha 14 dni, wtedy temp może być w okolicy nawet 0 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zdecydowanie za zimno .ok 10 stopni powinno być ok. Napowietrzałeś wcześniej brzeczkę ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...