Jump to content
lutek

a'la Brown Porter

Recommended Posts

Po Artezanowym Brown'ie, który mi baaardzo smakuje postanowiłem uwarzyć coś podobnego.

Sugerując się trochę recepturami i stanem słodów w magazynku wymyśliłem taki zasyp (niestety nie mam słodu Brown i dlatego a'la Brown Porter):

 

4,00 kg pilzneński

0,25 kg Carawheat

0,20 kg pszeniczny czekoladowy

0,10 kg pszenica prażona

0,10 kg pszeniczny jasny

 

45' w 64 °C

15' w 72 °C

 

60' 25 g Styrian Golding

60' 10 g East Kent Golding

10' 10 g East Kent Golding

 

wg Brewtargeta powinienem wycelować w 12 Blg, 24 IBU i 57 EBC

 

Zważywszy na moje znikome doświadczenie mam dwa pytania:

1. Myślicie, że coś fajnego z tego wyjdzie?

2. Dobrze kombinuję, żeby prażoną pszenicę i czekoladowy pszeniczny wrzucić na jakieś 5-10 ostatnich minut przerwy 72°C?

 

pozdrawiam i z góry dzięki za w miarę szybki odzew...bo za moment zaczynam podgrzewanie wody ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może się podpnę bo dziś miałem o to samo zapytać

Czy z takiego zasypu i chmielenia wyjdzie coś podobnego po porteru Artezana?

 

3,75 kg Pale Ale

0,5 kg karmelowy 600 EBC

0.5 kg Brown 189 EBC

0,1 kg jęczmień prażony

 

zacieranie 60 min ~ 67 stopni

 

40 g Fuggles na 60'

20 g Fuggles na 10'

 

12,5 Blg, 54 EBC, 29 IBU

 

Co sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten karmelowy weź jaśniejszy.

 

I pół kilo słodu brown będzie Ci się układało w piwie przez 3 miesiące, jak nie lepiej.

 

Ale ogólnie wyjdzie Ci dobry porter. Bardzo podobny do mojego. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale mi dzisiaj wydajność wyszła...25 litrów 12 Blg zadane Nottinghamami...kolorek ładny, i w smaku brzeczka nie wydaje się bardzo gorzka z paloności...zobaczymy za kilka dni

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie taka wersja z resztek ziaren wykopanych z wiader i worków

  • pilzneński 3,6kg
  • monachijski 0,5
  • pszeniczny 0,2kg
  • pszeniczny czekoladowy 0,2
  • wiedeński 0,2
  • carafa III specjal 0,15

50 stopni 30 min

64 stopnie 75 min

75 stopnie 10 min

 

chmielenie

marynka 15g 60 min

cascade 15g 45 min

---

na zimno citra 20g na dwa tygodnie.

 

11 plato

23 IBU

43 EBC

4,8 % alc

 

dziwny dodatek syrop klonowy pod koniec gotowania 100ml

 

spasteryzowany na zimno do cichej 100ml

 

ciekawe o ile podniesie % ?

co wy na to ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karmelowego jakiegoś nie masz z pół kilo? No ale jak nie masz, to nie, i bez tego powinno wyjść dobre. I w miarę szybko będzie zdatne do picia.

 

Tylko nad tą Citrą na zimno bym się pozastanawiał, ale piłem już porter chmielony na zimno Galaxy i był całkiem dobry, choć kontrowersyjny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za opinię - to takie mocno eksperymentalne ma być, w wersji 1.1 będzie lepiej - też się zastanawiam co wniesie i co Citra, tu pozostawiam sprawę otwartą jako że to przeca nie IPA czy AIPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podpinam się pod temat bo właściwie chodzi o to samo. 4 warka, 1 podejście do brown porteru, więc z chęcią wysłucham waszych uwag.

 

3,2 kg Pale Ale

0.42 kg Brown 175 EBC

0,24 kg Crystal 150 EBC

0,20 kg Pszeniczny czekoladowy

0,16 kg Carapils

 

zacieranie 60 min ~ 67 stopni

 

20 g Galaxy (15,4%) na 60'

15 g Centennial (11%) na 10'

 

Safale S-04

 

Na stanie mam tylko Galaxy, Centennial i Amarillo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale ogólnie wyjdzie Ci dobry porter. Bardzo podobny do mojego.

 

Też się podepnę:

- jaka woda? miękka/twarda? jakieś dodatki? czy nie ma znaczenia?

- mam do dyspozycji essex, mangrove dark ale, nottingham i windsor - które wybrać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp wygląda dobrze, wywaliłbym z niego co najwyżej carapils. Ale co do chmieli, to oprócz tego, że nie ten teges, to może ich być trochę za dużo na goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według BS niby 30 ibu. Bardzo będzie czuć Amerykę przy takiej ilości chmielu? Pszeniczny czekoladowy lepiej na ostanie 15 minut zacierania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam 

 

Chciałbym uwarzyć mocniejszego brown portera, robie porządki zapasów. 

 

Mam do dyspozycji 

Dużo pilsu 

pale ale 1kg ważny do stycznia 

0,5kg brown 

bursztynowy 1kg ważny do stycznia 

pale chocolate 0,25kg

czekoladowy 0,1kg 400 ebc ważny do stycznia 

czekoladowy 0,25kg 1200ebc

monachijski 1 o,5kg ważny do stycznia 

carabohemian 0,15kg 

caraamber 0,5kg ważny do stycznia 

karmelowy jasny 0,2kg ważny do stycznia 

carafa III special 0,15kg 

 

50g wiliamette 

40g marynki 

25g ekg 

10g zeus 

 

Do tego świeża gęstwa us05 

 

Chciałbym około 18-20  blg i pozbyć się jak najwięcej starych słodów. chmielenie marynka na 60', ekg na 20'

Edited by -julian-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...