Jump to content
ladigb

Uszkodzony Garnek Emaliowany Czy można używać ?

Recommended Posts

Witam Serdecznie

 

w trakcie transportu uszkodził mi się nowiutki garnek emaliowany :(

i jest dosyć spory odprysk i tutaj moje pytanie czy można w nim warzyć czy raczej garnek na straty ?

 

post-5610-0-64396100-1362770844_thumb.jpg post-5610-0-79614700-1362770892_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadnego malowania, naprawiania, ani nic. Ta "farba" jest wypalana i to bardziej ceramika niż emalia. Są o tym tematy na forum. Uszkodzenie masz niewielkie i nie powinno być problemu. Jeśli poczujesz metaliczny posmak w swoich piwach to wymień garnek, a tak się nie przejmuj. Mam bardziej obity i nie narzekam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki panowie za rady, dziś uwarzę piwo i zobaczymy czy będzie dobrze.

 

Czy będzie dobrze to będzie zależeć od ciebie - na pewno nie od tego garnka. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam. nie chcę zaczynać nowego tematu a mam pewien problem z garnkiem emaliowanym, więc do sedna sprawy. dostałem od teścia całkowicie za darmo gar 30l ze starej rybnickiej huty SILESIA. niema nawet małego odprysku ale gar nie jest wytopiony w całości ale tak jakby zgrzewany z dwóch części. góra zgrzana z dnem tak parę cm nad dnem. właśnie na tym zgrzewie zauważyłem nalot ze rdzy. będę próbował zmyć ten nalot tylko mam obawy przed szorowaniem w tych miejscach. jeśli wyskoczy jakaś rdza to gar na złom czy można w nim warzyć? podzielcie się doświadczeniami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich.Podepnę się pod temat. Właśnie zaczynam przygodę z warzeniem piwa, zamówiłem zestaw startera na browamatorze. Oczywiście nie wystarczyło mi kasy na gar, ale na szczęśćie na strychu u dziadka znalazłem takie coś.

 

Cyz9V3u.jpg

 

Na kolejnysch zdjęciach widać uszkodzenia.

QdbgWYm.jpg

 

oraz

Z0le2nO.jpg

 

 

Czy ktoś ma z czymś takim doświadczenie, nie chciałbym żeby moje pierwsze piwo wyszło żelaziste:P

Inna sprawa, czy da radę to podgrzać na takiej kuchence bo gazu nie posiadam ;/

 

pol_pl_Kuchenka-elektryczna-BOTTI-XDE-1015-2-plyty-2500W-9534-7061_1.jpg

 

 

Pozdrawiam, Marcin!

Edited by Undertow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Garnek dobry będzie jak ma 26 - 30 litrów. Obicia emalii lekkie są, umyj dokładnie rdzę druciakiem, żeby nic nie zostało, później nie zostawiaj w nim wody, susz go dokładnie oraz nie używaj agresywnej chemii do niego to nie powinno być problemów. Raczej nie odczujesz metaliczności w piwie.

 

Co do kuchenki elektrycznej trochę lipa... Będziesz grzał dwie godziny zanim się zagotuje, podgrzewanie między przerwami będzie też długie. Zobacz jaka jest prędkość podgrzewania w tym garze, nalej wody do pełna i odmierz stoperem czas. Jeżeli będzie cię satysfakcjonował to używaj... Ale moim zdaniem albo taboret gazowy albo kuchenkę gazową załatw sobie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też myślę, że gar może być (puki co ;) ),

a co do kuchenki to w dużym stopniu zależy to od jej mocy, której nie podałeś.

Jednak na cuda nie licz. Luksusu nie będzie bo sprawność grzania takiego układu jest kiepska.

W chmieleniu pomogła by może jakaś grzałka zanurzeniowa (tak z 500-1000W).

Zobacz jaka jest prędkość podgrzewania w tym garze

Undeath dobrze radzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to chociaż jedna dobra wiadomość. Generalnie podczas czyszczenia wlałem 3 wiadra 11litrower i z góry zostało mi jeszcze jakieś 7cm więc pojemność zdecydowanie wystarczająca. Tym bardziej, że będzie to moje pierwsze warzenie w życiu:P Mocy nie dam rady odczytać nawet, bo to naprawdę stary sprzęt.

Myślałem jeszcze nad inną techniką mianowicie, w piwnicy mam taką starą kuchenkę niemiecką na drzewo/węgiel podłączoną do komina spalinowego. Tylko obawiam się, że może być problem z kontrolą temperatur :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko obawiam się, że może być problem z kontrolą temperatur :P

 

Na forum ktoś tak gotuje. Dobrze mieszaj podczas gotowania, a na przerwy zdejmuj z ognia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...