Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na Południowym Podlasiu, nad rzeką - nomen omen - Piwonią. Wychylam się z notatkami, bo po pierwsze mogę nie pamiętać, po drugie ktoś mądry może co podpowie. Warki 1 i 2 były z brewkitów (Bitter Coopersa ze słodem w proszku i Brown Nut Ale Mountonsa ze słodem w syropie), zabutelkowane, w części wypite, trzymały parametry acz nie było cudu - nie ma się co wydostojewszczać. Notatki zaczynam od trzeciej.

Warka nr 3 - Pszenica - 1 marca 2013

NIechmielony ekstrakt pszeniczny Weyermanna - 4 kg

Lubelski 20 g - 60 min.

Lubelski 10 g - 10 min.

Droźdże wb 06

 

Gotowane 60 minut, wychłodzone przez noc, uwodnione drożdże zadane w temp. ok. 25 stopni. Warka 22,5 litra w temperaturze ok. 18 C. Po tygodniu (8 marca) Bailing spadł do ok. 4, na powierzchni ładna piana, smak na razie podejrzanie wodnisty. Zajrzę za tydzień.

Edycja 14 marca: Zajrzawszy 14 marca zabutelkowałem przy ustalonym Bailingu ok. 2, zapodawszy 160 gram rozpuszonego w wodzie. Zapowiada się pysznie. Ceterum censeo ta zima już mię wcoorvia wyprowadza z równowagi.

Edycja 23 marca: wyszło dość gęste, przyjemne piwko. Początkowo zapowiadał się na bardzo nagazowane, ale butelka, którą właśnie testuję jest nawet przymało bąbelkowa. Można dać ludziom.

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 4 - Bitter according to Makaron: Marynka Bitter - 1 marca 2013

Przepis z Wiki, autorstwa jw. http://www.wiki.piwo...renko_(Makaron)

 

Jak napisali, tak zrobił, nie zanotował, ile wody poszło do wysładzania.. Na koniec mam 20 litrów 12 Bailngowego płynu. Zadane w temperaturze 24 stopni uwodnionymi S04. Po tygodniu dalej bulka, temperatura otoczenia 18C. Nie widzę powodu żeby zaglądać... Edycja 14 marca: dwa dni temu przestało wykazywać oznaki fermentacji burzliwej. A chrzanię, nic nigdzie nie przelewam, zabutelkuję w Wielką Sobotę. Tak właśnie zrobię.

Edycja 28 marca: poszło do 36 butelek z 95 gramami cukru. Do zobaczenia w maju, będę tęsknił!

Edycja 11 kwietnia: wstępne crash testy. Nasycenie spore, w zapachu i smaku mocno słodowe, mało klarowne, chyba fajnie się ułoży. Mało chmielowe, ale może tak ma być...

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 5 - Irish Red Ale z zestawu Browamator - 15 marca

Skład:

- słód pale ale Weyermann 2,7 kg,,

- słód monachijski Typ I Weyermann 0,8 kg,

- słód Carared® 0,5 kg,

- palony jęczmień (roasted barley) Weyermann 0,05

kg,

Chmielenie

- chmiel aromatyczny Marynka 30 g (granulat),

- chmiel goryczkowy Lubelski 20 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5 g,

Zacieranie - 65 C - 60 min, negatywna próba jodowa już po 40 minutach, być może wcześniej.

72 C - 10 min

Mash out

 

Chmielenie - 20 g Marynki w 10 minucie, 30 g Lubelskiego w 35 minucie, w 70 - 10 gram Lubelskiego i pogotowałem z 5 minut jeszcze. Tak wyszło dość niechcący, bo coś musiałem lekko pomylić przy wysładzaniu i wyszło za dużo płynu, musiałem redukować. Ponadto przy chmieleniu w woreczkach postanowiłem je obciążyć maleńkimi łyżeczkami, bo w poprzednich warkach pływały mi kraulem po wierzchu. Lubelski ładnie został w woreczku, Marynka wybrała wolność.

Wyszło 20 litrów

 

Zadane drożdżami rehydratyzowanymi w temperaturze drożdży i piwa ok. 25 stopni. Fermentacja w temperaturze otoczenia ok. 18 stopni.

 

Edycja 4 kwietnia: zabutelkowane 37 butelek półlitrowych, gęstwa pobrana.

Edycja 27 kwietnia: Hmmm, albo coś niechlujnie zrobiłem ze zlewaniem, albo jednak trzeba się przekonać do obligatoryjnej cichej, albo coś nie tak z doborem drożdży czy co, ale trochę czuć drożdże, jak w kwasie chlebowym trochę... Pić się jak najbardziej da, nawet fajne.

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 6 - Full Aroma Hops Carlberg - 23 marca 2013

 

Skład:

słód pilzneński Litovel4 kg

chmiel goryczkowy Sybilla w szyszkach - 47 gram

chmiel uniwersalny Centennial - 80 g

chmiel aromatyczny Lubelski - 10 g

tabletka Fuggles - 1 sztuka

 

Zacieranie

wsypane do 11 litrów wody w o temp 40 C,

podgrzane do 64 - 65 C - 15 minut przerwa

dodany litr gorącej wody i podniesiona do 74 stopni - 45 minut przerwa

mash out

 

 

Wysłodzone 18 litrami wody w temperaturze ok. 75 C

Otrzymałem ok. 25 litrów brzęczki

10 minut po zagotowaniu wrzuciłem 47 g Sybilli w szyszkach

po 45 minutach dodałem 60 g Centennial w granulacie

po 60 minutach dodałem 10 g Lubelskego w granulcie

po 68 minutach dodałem 20 g Centennial w granulacie

po 70 minutach zakończyłem chmielenie.

Na zimno dodam tabletę Fuggles na drugi tydzień cichej

Otrzymałem 20 litrów płynu

 

Po schłodzeniu na balkonie zadałem zrehydratyzowanymi Danstar Windsor. Temperatura brzęczki 25 stopni,temperatura płynu z drożdżami 20 stopni, temperatura otoczenia 20 stopni, po 5 godzinach 3 cm piany.

Edycja 11 kwietnia: zabutelkowałem 31 butelek 0,5 litra. Jedna pękła szyjka, a przez w trakcie przelewania do fermentora z kranikiem nie połapałem się, że kranik jest w pozycji "otwarte" i ze 2 litry poszły na podłogę. W smaku niezbyt intensywne, ale ten Centennial okazuje się być fajnym chmielem... Oceniam jako udane, oby mu czas jeszcze pomógł.

Edycja 18 kwietnia: fajne, amerykańskie piwko będzie. Jedno otworzyłem, bo mi się bąbelki w butelce zaczęły robić. Cos nie tak musiało być z butelką, bo po schłodzeniu i otworzeniu urwało szyjkę, choć wcale mocno nie nagazowane. Druga butelka też nie zwiastuje granatów, Za tydzień będzie można regularnie pić.

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a bo to chyba bardziej szał na mocno chmielone rzeczy, dodatkowo jest sprawa ustalenia stylu polish ale, a to jakby w tym kierunku coś musi iść.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

TAk się zastanawiam, czy z chmieleniem na aromat nie przegiąłem i czy lepiej może zrezygnować z chmielenia na zimno? Bo w sumie piwo raczej niespecjalnie gęste, w dwa dni odfermentowało, a tego chmielu wielu.. Ktoś podpowie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy przelewaniu na cichą skosztujesz i będziesz wiedział czy wystarczy, czy jeszcze coś sypnąć.

Edytowane przez KosciaK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 7 - Full Aroma Hops 2 - 30 marca 2013

 

Skład:

Słód pilzneński (pomieszany Litovel i Strzegom) 4100 g

45 g magnum granulat

60 g lubelski

1/2 tabletki Aroma

 

Zacieranie

Wrzucone do 40 stopni, 12 litrów,

szybko podgrzane do 66, 10 min. przerwy

podgrzane do 72, 45 min. przerwy

podgrzane do 76, 10 min przerwy

 

 

Wysładzanie do 25 litrów

 

Chmielenie

75 minut

70min 45 g magnum

20 min 30 g lubelski

0 min 30 g lubelski

 

na cichą dam pół tabletki Aroma

 

Zadane w 20 stopniach US 05, wyszło 19,5 litra brzeczki ok. 13 Bailinga.

Edycja 7 kwietnia: pierwszy raz tworzę na US 05, po 8 dniach dalej mi grzeje, na powierzchni kłęby piany, nie ma jak Bailinga zmierzyć, ale chyba i nie ma po co. Na windsorach te same piwko w 5 dni się obrobiło, a tu kotłuje :)

Edycja 18 kwietnia: zabutelkowane 37 butelek z 130 gramami cukru. Fajne, dość słodowe.

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 8 - Malinka za uchem - 4 kwietnia 2013

 

Zacieranie":

1 kg pilzneński litovel

1,5 kg pale ale weyermann

0,5 kg cara crystal

 

10 minut 63 stopni

50 minut 72 stopnie

mash out

 

Wysładzanie do 16 litrów

Gotowanie

30 g Perle 60 minut

15 g Lubelski 5 minut

15 g Sybilla 5 minut

 

Po wystudzeniu dodałem 3 pół litrowe syropy malinowe firmy Paola i 5 litrów wody Żywiec

Zadane 150 mililitrami drożdży Safale 04 jednodniowymi, drugi przebieg

Edycja 27 kwietnia: zabutelkowane 37 butelek z dodatkiem niecałych 200 ml soku i 2 tabletek słodzika z LIdla, do niektórych eksperymentalnie 1 albo 3.Zapowiada się bardzo fajnie.

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz robię na gęstwie. Jak się mogły droźdżaki na te słodkości rzucić, normalnie jak Wujek Zenek we święta! 2 godziny po zadanie zachrzaniało tak żwawo ze hej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 9 - Harcerskie - 12 kwietnia 2013

 

Zasyp:

1,5 kg - pilzneński

350 g - wiedeński

350 g - caraamber

 

Zalew: Franziskaner, Obolon, Trybunał Trójsłodowy, warka nr 3

 

Zasyp wsypany do 8 litrów wody 68 stopni, podniesiona temperatura do 73 stopni, 60 minut

Mash out

 

Wysładzanie do 24 litrów

 

Gotowanie:

Centennial - 20 g - 60 min

Amarillo - 20 g - 60 mim

Cintra - 30 g - 5 min

Cascade - 30 g - 5 min

 

Przelewanie do fermentora po raz pierwszy z użyciem zmywaka drucianego na końcu rurki. Zebrało sporo.

Wyszło 21 litrów bailing 5

 

 

Zadane rehydratyzowanymi drożdżami US 05.

Edycja 29 kwietnia: zabutelkowane 25 kwietnia w 35 butelek ze 150 gramami cukru pudru.

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

...

Po wystudzeniu dodałem 3 pół litrowe syropy malinowe firmy Paola i 5 litrów wody Żywiec

Zadane 150 mililitrami drożdży Safale 04 jednodniowymi, drugi przebieg

 

Poczytaj co jest tam w składzie tego syropu. Niewiele tam malin. Lepiej zrobić własny sok malinowy w sokowniku (w sezonie malinowym) i dodać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jasne że tak. Tylko wszystkie te syropy tak mają, że maliny to tam śladowo, a obstalunek od Kobiety Mojego Życia był natychmiastowy, żeby na czerwiec było. Latem oczywiście powtórzę. Zapowiada się fajne piwko, tylko, kurczę, mocnawe...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 10 - Cider znad Piwonii - 16 kwietnia 2013

 

5 litrów soku jabłkowego z Biedrony z koncentratu

3 litry czystego świeżego soku

3 litry czystego świeżego soku z dodatkiem soku z cytryny.

Łącznie to wszystko takie antonówkową trochę.

 

Zadałem 4 gramami dedykowanym drożdży Safale Safcider, uwodnionymi w wodzie z sokiem jabłkowym.

 

Ustawiłem w szklanym gąsiorze na burzliwą w temperaturze ok. 20 stopni.

Edycja 18 kwietnia: pierwszy raz obserwuję pracę droźdży cydrowych. Wcale nei wytwarzają piany, do roboty wzięły się w ciągu 2 godzin, pracują ochoczo.

Edycja 7 maja: poszło do 19 butelek z 72 gramami cukru. Fajne, rześkie...

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 11 - AIPA - 19 kwietnia 2013

 

Zasyp:

5 kg pale ale Strzegom

1 kg pilsner Strzegom

0,65 kg Caraamber

 

Zalew: Starovar, 1795, LAger Dunkel z Rebela, Bohemian Pilsner z Rebela, Obolon Biłe. Piątkową tradycją jest badanie rozmaitych ze sklepu. A nuż...

Zatarte w 20 litrach wody 64-68 C

 

Wysładzanie do 24,5 litra

 

Chmielenie:

Chinook 20 g - 60 min

Amarillo - 20 g - 60 min

Willamette - 20 g - 3o min

Willamette - 20 g - 25 min

Cascade - 15 g - 15 min

Citra - 15 g - 15 min

Cascade - 15 g - 5 min

Citra - 15 g - 5 min

Łącznie IBU 79, czyli poza granicami stylu.

 

Na cichą dam tabletkę Fuggles

 

Zadane świeżą gęstwą US 05 po harcerskim

Edycja 12 maja: zabutelkowane 40 butelek z 160 g cukru

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 12 - Miodowe wg. Zbyszka T - 27 kwietnia 2013

 

Zasyp:

2 kg pilzneńskiego Litovel'

0,5 kg Abbey Malt Weyermann

100 g Caramunich I Weyerman

0,5 kg karmelowy jasny (30) Strzegom

100 g płatki jęczmienne błyskawiczne

2 kg miodu wielokwiatowego

 

Chmielenie:

30 g Marynka - 60 minut

30 g - EKG - 5 minut

 

Drożdże

świeżuteńka gęstwa po warce nr 8 miodowej na S04.

 

Zacieranie:

10 minut 65 w 12 litrach wody

50 minut 72

Mash out

 

Miód dodany rozpuszczony w litrze wody 10 minut przed końcem gotowania.

Edycja 17 maja: poszło do 35 butelek z 160 gramami glukozy i po jednej tabletce słodzika z Lidla. Gęstawe...

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 13 - Kwas razem z młodym, niech nabiera odruchów - 27 kwietnia 2013

 

Skład

170 gram Kawy zbożowej Kujawianka

8 gram chmielu lubelskiego szyszki

200 gram miodu

300 gram cukru

5 gram kwasku cytrynowego

20 rodzynek

5 gram drożdży piekarniczych.

 

Przynaglony domaganiem się synka, który zwykle dzielnie asystuje przy rozlewie, uczyniłem co uczyniłem

 

Do 10 litrów gotującej się wody wrzuciłem kawę, chmiel, cukier i miód. Gotowałem kwadrans. Po wystudzeniu zadałem drożdżami rozprowadzonymi w 100 mililitrach kwasu. Zabutelkowałem do 12 półtoralitrowych butelek tak do wysokości 1/3 albo trochę mniej.

 

Będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 14 - American Ale Mosaic - 1 maja 2013

 

Zasyp:

5 kg pilzno Strzegom

0,5 kg karmelowy 30 Strzegom

 

Zacieranie

17 litrów w 65 C- 60 min

Mash out

 

Chmielenie

20 g Chinook - 60 min

20 g Mosaic - 10 min

20 g Mosaic - 5 min

20 g Mosaic - pójdzie na zimno

 

Drożdże

Zrehdratyzowane US 05.

 

Wyszło 19 litrów bailing ok. 15, planowałem mniej. Ale woli Bożej się nie będę sprzeciwiał...

Edycja 23 maja - 35 butelek ze 130 gramami cukru

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz to na zimno dałbym więcej Mosaica, u mnie 20 gram na 5 dni przyniosło nikłe efekty, teraz wrzuciłbym go około 30-40 gram na zimno :) Co najlepsze nie czuć z niego za bardzo cytrusów u mnie lecz kwiaty i porzeczkę czarną, a w tle dopiero retronosowo da radę wyczuć jakieś tropikalne owoce :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mówisz masz... Tak uczynię, tym bardziej że się mi bailing spod kontroli wymknął, jakąś dużą wydajność osiągnąłem, w prostym garze coś z 15 bailingów niespodziewanie wyskoczyło... A teraz jak już zimne i muszę drożdże zadać, to nie chcę dolewać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 15 - Cascade Ale - 8 maja 2013

 

Zasyp:

3,5 kg pale ale

2 kg pilzno

250 g Abbey Malt

 

Zacieranie:

66-63 C 60 min.

 

Chmiel

30 g El Dorado 60 min

10 g Cascade - 25 min

10g Cascade - 10 min

20 g Cascade 5 min

20 g Cascade 1 min

20 g Cascade na zimno tydzień

mech irlandzki 5 g 15 minut

 

Drożdże

Safale 05

Edycja 1 czerwca; 31 maja zabutelkowano 37 butelek z 150 g cukru

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 16 - Koffi & Tea Anniversary Ale - 15 maja 2013

 

Zasyp:

3,5 kg pilzneński

1 kg pale ale

650 g wiedeński

 

Zacieranie

66 C - 60 min

mash out

 

Wysładzanie do 25 litrów

 

 

Chmielenie

20 g chinook 60 min

15 g Cascade 25 min

15 g Citra 15 min

15 g Cascade 5 min

15 g Citra 5 min

 

Drożdże

Daany Fav bez startera pierwszy pasaż

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×