Jump to content

anteks piwowarzy


anteks
 Share

Recommended Posts

Grodziskie 371

Woda z Grodziska

Pszeniczny wędzony Bruntal 2.5kg

Wędzony Bestmaltz 1kg

Marynka 20g

Saaz 30g

Zacieranie 25l wody

67'C 90min

78'C 10min

Gotowanie 60min

0' marynka 20g

50'Saaz 30g

Zadrożdzone Grodziami gęstwą

IMG_20200614_101220.jpg

IMG_20220602_203338.jpg

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

warka 372

Pilzneński 5kg

Marynka 20g

Mosaic 70g

Zacieranie

67'C 90min

78'C 10min

Gotowanie 60'

0' Marynka 20g

W czasie studzenia 70g Mosaic

Zadrożdżone Lutrą

Fermentacja ciśnieniowa, po 12h w baniaku aż sie gotuje :)

IMG_20220610_212420.jpg

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Posted (edited)

Chyba pierwszy kwasik w domu

Pale ale 5kg

zacieranie 67'C 60min

wyszło około 30l

ph ustalone na 4,5, dodana bakteria i zostawione na 48h

zeszło do ph3 dodana laktoza 1kg

zagotowane, ostudzone i zadrożdżone kvejkami

dodam jeszcze jakieggos soku ale to pomyślimy jaki

blg  14

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 11.06.2022 o 10:43, anteks napisał:

warka 372

Pilzneński 5kg

Marynka 20g

Mosaic 70g

Zacieranie

67'C 90min

78'C 10min

Gotowanie 60'

0' Marynka 20g

W czasie studzenia 70g Mosaic

Zadrożdżone Lutrą

Fermentacja ciśnieniowa, po 12h w baniaku aż sie gotuje :)

 

I jak wyszlo piwko na lutrze pod cisnieniem?

Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, anteks napisał:

Jakieś dziwne w smaku za to kwasy zarąbiste

 

A jaka temperatura fermentacji mniej wiecej pod cisnieniem byla?

Planuje na tym w zime serie standardowych 11stek i 12stek i sie zastanawiam jak sie za te drozdze zabrac..

Malo informacji w necie o nich. Podobno dobry ala Pils na nich wychodzi.

A te kwasy tez pod cisnieniem?

Edited by Hanys93
Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, Hanys93 napisał:

 

A jaka temperatura fermentacji mniej wiecej pod cisnieniem byla?

Planuje na tym w zime serie standardowych 11stek i 12stek i sie zastanawiam jak sie za te drozdze zabrac..

Malo informacji w necie o nich. Podobno dobry ala Pils na nich wychodzi.

A te kwasy tez pod cisnieniem?

temp około 30' bo obecjie taka jest w garażu. Kwasa też fermentowałem ciśnieniowo

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, anteks napisał:

temp około 30' bo obecjie taka jest w garażu. Kwasa też fermentowałem ciśnieniowo

 

Jest malo informacji w necie ale z tego co czytalem wlasnie w tych temperaturach w ktorych fermentowales ok. 33 stopni daja optymalne efekty.

Ja w zime w mieszkaniu bede mial mysle nieco ponad 20 stopni wiec poprobuje cos w kierunkach lagerowych jak Pils czy Helles, raczej bezcisnieniowo. Taki jest przynajmniej plan.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

warka 377 24.10.22
wędzony pils
skład
Pilzneński 2,5
wędzony 3
Iunga 30g
Lubelski 60g
W34/70

zacieranie
62'C 30min
72'C 90min
78'C 10min

Gotowanie
0' Iunga 30g
30' Lubelski 30g
5' Lubelski 30g
wyszło 25l 13blg
Fermentacja ciśnieniowa

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 26.10.2022 o 14:10, anteks napisał:

warka 377 24.10.22
wędzony pils
skład
Pilzneński 2,5
wędzony 3
Iunga 30g
Lubelski 60g
W34/70

zacieranie
62'C 30min
72'C 90min
78'C 10min

Gotowanie
0' Iunga 30g
30' Lubelski 30g
5' Lubelski 30g
wyszło 25l 13blg
Fermentacja ciśnieniowa

po 2  tyg poszło do kega. Testowo ;) nalane też do 3 petów 1,5l i nagazowane sztucznie. Po 15 min wyglądało jak na zdj

IMG_20221107_191309.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pszenica 378 07.11.22

skład

Pszeniczny 2,5kg

Pilzneński 2,5kg

Lubelski 30g

Zacieranie

45'C 60min

67'C 60min

gotowanie 60min

od początku Lubelski 30g

wyszło 22l 12blg zadrożdzone Gwoździami

Link to comment
Share on other sites

Wędzony pils v2.0

sklad

Bestmaltz wędzony 5kg

Marynka 30g

Lubelski 30g

zacieranie

62'C 30min

72'C 60min

Gotowanie 80min

20' marynka 30g

60' lubelski 30g

Fermentacja w fermzilli 26l 12blg. Gęstwa W34/70

Słód wędzony z TB to jakaś popierdółka, koło wędzonego to chyba tylko leżało

IMG_20221107_181035.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.