Jump to content
anteks

anteks piwowarzy

Recommended Posts

Faktycznie trochę większy... Jakieś uwagi co do małego garnka? Propozycje modyfikacji?

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrobiłem tylko jedna warke i to taka testową by zobaczyć czy garnek działa. Nawet nie pilnowałem czasu i nie wiem ile trwał cały proces, ale szło szybciej niz  w lidlu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testów cd warka 312

Skład

Pale Ale 5kg

Marynka 25g

Zacieranie w Royalu

65'C 120min

Gotowanie 60min,Marynka od początku

Wyszło 25l 12blg. Brzeczka bardzo klarowna jakbym użył jakiegoś ekspeleru do klarowania

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 312

skład

-Pilzneński 6000g

- Zula 100g

 

Zacieranie w Royalu

- 65'C 60min

- 75'C 10min

 

Gotowanie 60min

- 0' 30g

- 45' 40g

- łirpul 30g

Wyszło 30l 13blg. Zadane Nottingham

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, anteks napisał:

warka 312

 

- Zula 100g

 

- 0' 30g

- 45' 40g

??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć 😉

21 minut temu, anteks napisał:

Pisałem w trakcie warzenia, 30g poszło do łirpula :)

 

 

Nie pisałeś, a dopisałeś 😉

ważne że się znalazło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 313

Pils

Skład

Pilzneński 5000g

carapils 200g

Marynka 30g

Lubelski 70g

 

zacieranie w Royalu woda 5:1

62'C 30min

72'C 30min

78'C 10min

Gotowanie 75min

60' 30g marynka

30' 30g Lubelski

1' 40g Lubelski

wyszło  25l + 1 zlany z osadów na starter 13blg

hopstoper dał radę, brzeczka bardzo klarowna pompa na maxa. Troche dużo brzeczki w chmielinach, trzeba pomyśleć o tuningu

 

 

IMG_20190325_193133.jpgOsad na hopstoperze

IMG_20190325_122917.jpgPompa na maxa a brzeczka leci klarowna

IMG_20190325_193110.jpg

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 314 TESTOWA

Skład

Pale Ale 5kg

Iunga 20g

Citra 25g

Amarillo  25g

 

Zacieranie Royal 20l wody

66"C 60min

78'C 10min

Gotowanie 60min

0' Iunga

Schłodzone do 80'C dodane Citra i Amarillo na 15min

Schłodzone przez wymiennik do 25'C

Czas 10min, zużyto 60lwody

Zadane Danstar - Nottingham

Wyszło 11blg  25l brzeczki+ jakieś 2l zostało w garnku

czas pracy 4,5godz

 

IMG_20190830_114311.jpg

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

315 kolejne testy sprzętowe

Pale Ale 4,5kg

płatki pszeniczne 0,5kg

dwa Bieloki mokrej szyszki csacade

Iunga 30g

Amarillo 20g

Citra 20g

Zacieranie Royal

66'C 60 min

78'C 10min

Gotowanie 60min

0' mokra szyszka

30min Iunga

Łirpul 77'C 15min Amarillo i Citra

Wyszło 26l 11blg

czas pracy 3,5godz

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, anteks napisał:

czas pracy 3,5godz

Kurcze, eksprewowo; - jak to tak? Ja to się ze wszystkim męczę z 7-8 godzin. Toż to dwa razy więcej - pozazdraszczam ;)

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, korzen16 napisał:

Kurcze, eksprewowo; - jak to tak? Ja to się ze wszystkim męczę z 7-8 godzin. Toż to dwa razy więcej - pozazdraszczam ;)

Grzanie wody - 30 minut

Zacieranie - 60 minut (w tym czasie podgrzewasz wodę do wysładzania)

Wysładzanie i filtracja do garnka który stoi już na ogniu - 40 minut

Podgrzenie do wrzenia + gotowanie - 80 minut

Chłodzenie - 20 minut

Nawet jak nie posiadasz sprzętu jak Pan Andrzej możesz zejść poniżej 4h ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie udało mi się jeszcze uwinąć szybciej niż w siedem godzin - nigdy.

8 minut temu, majlosz napisał:

Zacieranie - 60 minut (w tym czasie podgrzewasz wodę do wysładzania)

przynajmniej dwie godziny, no może półtorej Dochodzi mnóstwo czasu na czynności pośrednie typu czas na podgrzanie zacieru pomiędzy przerwami, wygrzew, przekładnia słodu do kadzi filtracyjne, ułożenie się złoża,

 

12 minut temu, majlosz napisał:

Podgrzenie do wrzenia + gotowanie - 80 minut

To też ponad godzinę i to konkretnie , podobnie jak chłodzenie - niestety przy tych temperaturach wody to też około godziny z okładem, do tego jeszcze whirpool na koniec, przelanie do fermentora i pomyci reszty klamotów po warzeniu (część myta w trakcie warzenia)

Niestety dla mnie takie czasy są nieosiągalne w realu, teoretyczne oczywiście wychodzi mi dużo mniej - pięć godzin na wszystko ;)  

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, majlosz napisał:

Grzanie wody - 30 minut

Zacieranie - 60 minut (w tym czasie podgrzewasz wodę do wysładzania)

Wysładzanie i filtracja do garnka który stoi już na ogniu - 40 minut

Podgrzenie do wrzenia + gotowanie - 80 minut

Chłodzenie - 20 minut

Nawet jak nie posiadasz sprzętu jak Pan Andrzej możesz zejść poniżej 4h ;)

Podnoszę kosz i już włączam grzanie, Zacieram rzadki zacier więc wysładzam mało

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba zastanowię się nad przejściem na taki sprzęt chociażby z powodu czasu pracy. Nie lubię mocnych piw, wieć i tak duże zasypy mi nie grożą - sprzęt powinien się spisać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloha ;)

 

Zaczynam sezon (ale gdzieś za tydzień) od tego samego zestawu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.09.2019 o 15:14, anteks napisał:

316 Pszenica

Pszeniczny 3000g

Pale ale 3000g

Marynka 15g

Gwoździe i Banany

Zacieranie w  Royalu

27l 12blg

I dupa blada. Drożdże 2 dni kręcone, myślałem że przegapiłem namnażanie. Niestety w brzeczce też cisza. Fiolka miała jeszcze miesiące terminu przydatności, zakupiona dwa tygodnie temu. Będzie kanał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.