Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

Takie szybkie pytanie, na foto masz zawór 9,5 mm - 3/8" ? Jaki wężyk silikonowy tak ładnie pasuje do niego 9 czy 10 mm czy jakiś 3/8" udało ci się kupić ? Też potrzebuje kawałek elastycznego podłączyć pod 3/8".

image.png.e9aa2640a4717d566c65ccfb27ddecd6.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Slawmir napisał:

Takie szybkie pytanie, na foto masz zawór 9,5 mm - 3/8" ? Jaki wężyk silikonowy tak ładnie pasuje do niego 9 czy 10 mm czy jakiś 3/8" udało ci się kupić ? Też potrzebuje kawałek elastycznego podłączyć pod 3/8".

image.png.e9aa2640a4717d566c65ccfb27ddecd6.png

taki łącznik wąż/guest

IMG_20210131_144441.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 30.01.2021 o 18:59, lowek83 napisał:
W dniu 29.01.2021 o 14:45, anteks napisał:
warka 340 Milk stout
skład
Pale Ale 4kg
Special W 0,5kg
Płatki Owsiane 0,5kg
Pale chocolade 0,3kg
carafa 0,3kg
Laktoza 0,5kg
Iunga 40g
Zacieranie
68'C 40min
20'C 20min
78'C 10min
Gotownie 60min
Iunga 60' 40g
 
 

Na ile litrów to zasyp?

wyszło do wiadra 24l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka 342 Pils

Plizneński IREKS 5,5kg

Marynka 30g

Saaz 60g

Zacieranie z przygodami w Royalu. Przed warzeniem wszystko sprawdzone, podczas zacierania pompa odmówiła współpracy(nawet lampka na włączniku zgasła) Zrobione obejście i podłączona do kranu inna pompka. Po warzeniu i umyciu gara pompka działa

Zacieranie 90min

67'C 90min

Gotowanie 90min

Marynka 30g 60'

Saaz 20g 60min

saaz 20g 30'

Saaz 20g 5 min

Wyszło 22l 13blg

zadrożdzone W34/70

IMG_20210218_174350.jpg

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Fidel napisał:

Jak jest w środku gwint na podłączenie hop stopera? Wewnętrzny czy zewnętrzny i jak rozmiar?

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka
 

mój jest na wcisk w dno. Tu używałem wirflocka więc wkręciłem bazooke do kranu ( profilaktycznie bo jak dużo sie wytrąci to hop stoper może sie przytkać)

IMG_20190319_122631.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.02.2020 o 15:02, anteks napisał:

Warka 323

Dzisiaj testowy porterek

Wiedeński 3kg

Monachijski 3kg

Pilzneński 2kg

Special B 0,5kg

Special W 0,5kg

Biscut 0,5kg

Cararoma 0.5kg

Palony 0,5kg

Marynka 30g

Lubelski 30g

 

 Zacierane w Royalu na 2 razy

65'C 60 min

- Pilzneński 2kg

- Monacjijski 1kg

- Wiedeński 1kg

Wyszło 20l 12blg i w tym zacierana następna

- Wiedeński 2kg

-Monachijski 2kg

Special B 0,5kg

Special W 0,5kg

Biscut 0,5kg

Cararoma 0.5kg

62'C 30min

72'C 30min

78'C 10 min-  dodany palony

gotowanie 60min

 

0' 30g Marynki

55' 30g Lubelski

Wyszło  około 25l 22blg

zadane gęstwą W34/70

 

 

 

I jak test się powiódł.. ? Przymierzam się też do portera jeszcze póki niskie temperatury..- coś więcej można prosić.. ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, poldek34 napisał:

I jak test się powiódł.. ? Przymierzam się też do portera jeszcze póki niskie temperatury..- coś więcej można prosić.. ?

Eksperyment miał na celu sprawdzenie czy w automacie można uwarzyć coś mocniejszego. Wyszło że tak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy próbowałeś zacierać w na dwa razy ale drugi raz w brzeczce otrzymanej z poprzedniego razu.. ? Ciekaw jestem jak to wpływa na wydajność w porównaniu z podzieleniem warki na dwie części i na zacieraniu osobno w wodzie.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 6.03.2021 o 14:42, poldek34 napisał:

A czy próbowałeś zacierać w na dwa razy ale drugi raz w brzeczce otrzymanej z poprzedniego razu.. ? Ciekaw jestem jak to wpływa na wydajność w porównaniu z podzieleniem warki na dwie części i na zacieraniu osobno w wodzie.

 

 

Cytat

 Zacierane w Royalu na 2 razy

65'C 60 min

- Pilzneński 2kg

- Monacjijski 1kg

- Wiedeński 1kg

Wyszło 20l 12blg i w tym zacierana następna

- Wiedeński 2kg

-Monachijski 2kg

Special B 0,5kg

Special W 0,5kg

Biscut 0,5kg

Cararoma 0.5kg

62'C 30min

72'C 30min

78'C 10 min-  dodany palony

No właśnie to było zacieranie w brzeczce

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, poldek34 napisał:

Czy zacieranie w brzeczce wydłużyłeś.. , jeśli tak to jaką wartość wydłużenia przyjąć..  ? Przymierzam się do portera ale chciałbym zrobić 20 litrów.. .

 

 

W dniu 4.03.2021 o 15:52, poldek34 napisał:

Warka 323

Dzisiaj testowy porterek

Wiedeński 3kg

Monachijski 3kg

Pilzneński 2kg

Special B 0,5kg

Special W 0,5kg

Biscut 0,5kg

Cararoma 0.5kg

Palony 0,5kg

Marynka 30g

Lubelski 30g

 

 Zacierane w Royalu na 2 razy

65'C 60 min

- Pilzneński 2kg

- Monacjijski 1kg

- Wiedeński 1kg

Wyszło 20l 12blg i w tym zacierana następna

- Wiedeński 2kg

-Monachijski 2kg

Special B 0,5kg

Special W 0,5kg

Biscut 0,5kg

Cararoma 0.5kg

62'C 30min

72'C 30min

78'C 10 min-  dodany palony

gotowanie 60min

 

0' 30g Marynki

55' 30g Lubelski

Wyszło  około 25l 22blg

zadane gęstwą W34/70

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 345 Duble IPA

skład

Pilzneński Ireks 6kg

Warior 40g

simcoe 50g

Mosaic 20g

Amarillo 20g

Citra 20g

 

Zacieranie w Royalu 25l wody

- 67'C 60min

78'C 10min

Gotowanie 70 min

Warrior 40g 70min

Simcoe 25g 10min

Simcoe 25g whirpool

Mosaic 20g whirpool

Amarillo 20g whirpool

Citra 20g whirpool

wyszło 22l 17blg

IMG_20210315_091814.jpg

IMG_20210315_133703.jpg

IMG_20210315_134625.jpg

IMG_20210315_134723.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 12.04.2021 o 08:06, Fidel napisał:

Cały czas dolniaki w lodówce? Jakie drożdże i jaki schemat i temperatury fermentacji?
Odświeżam sobie ten temat po latach...

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka
 

Obecnie w garażu mam 5-10'C w czasie mrozów spadało do 0 i lodówka służyła raczej do dogrzewania piwa. Ale generalnie w cieplejszych okresach fermentacja cały czas w lodówce( dolniaki czy tez nawet latem górniaki gdy temp w garażu wzrasta do ponad +25'C) Dolniaki jadę generalnie na W34 zacieranie 30/30

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.