Jump to content
anteks

anteks piwowarzy

Recommended Posts

warka 124 zacieranie dekokcyjne jednowarowe
skład:
pilzneński 7000g
carahell 400g
marynka szyszka 45g
lubelski szyszka 80g
zacieranie
słody wsypane do wody temp ustalona na 55°C
połowa zacieru przelana do drugiego garnka i podgrzana do 65°C -przerwa 30 min
podgrzanie do 75°C --przerwa 30 min
Gotowanie 20 min
wlanie do zacieru głównego 72°C -przerwa 30 min

Gotowanie 90 min
- na początku 45g marynka
- 75 min - 50g lubelski
- 30g lubelski (po wyłączeniu grzania)

wyszło 45l 12blg zadane Wyeast 2206 Bavarian Lager

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie, obudowa termometru jest orginalna, czy dorobiona i z czego. Chętnie bym czymś zabezpieczył swoje termometry.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam pytanie, obudowa termometru jest orginalna, czy dorobiona i z czego. Chętnie bym czymś zabezpieczył swoje termometry.

Obudowa jest oryginalna, zobacz w linku poniżej

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Termometr_w_obudowie__-10_do_120C&przedm=1333705&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F183123&sortuj=kod

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taki sam. Kupiłem kiedy brat stłukł mi poprzedni, pozbawiony osłonki. Wtedy wybuliłem za niego ponad 50 czy 60 zł. Ale generalnie polecam bo dużo trudniej zrobić mu krzywdę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzone 10.03.09

warka 125 pszeniczne zacieranie dekokcyjne dwuwarowe

skład :

-pszeniczny 2700g

-pilzneński 1800g

-lubelski szyszka - 25g

zacieranie:

-zacier nastawiony 55°C

-pierwsza porcja dekoktu1/3 podgrzana do 70°C przerwa 15 min ,gotowanie 15 min

-wlanie do zacieru głównego 65°C

-druga porcja dekoktu około 1/2 , gotowana 20 min

-wlana do zacieru głównego temp ustalona na 75°C , przerwa 30 min

 

gotowanie 60 min , cały chmiel na początku

Wyszło 25l 12 blg drożdże 3068

Zabutelkowane 23.03.09 z dodatkiem 8g cukru / l , blg końcowe 5

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 126 Patrykowy Pils

warzone 16.03.09

skład

pilzneński 6000g

monachijski 1000g

carahell 500g

marynka szyszka 45g

lubelski szyszka 50g

zacieranie tradycyjnie dekokcyjne dwuwarowe lodówce turystycznej

- 55°C- 1/3 do dekokcji 70°C 15 min- gotowanie 15 min

- dodanie dekoktu do kadzi głównej temp 65°C

- 1/4 gotowana 20 min

- dodanie do kadzi głównej 72°C 30 min

gotowanie 90 min

na początku marynka 45 g

60' lubelski 50g

wyszło 48l 12 blg , zadane 2206

04.04.09 przelane na cichą blg 5

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
warka 126 Patrykowy Pils

warzone 16.04.04

skład

pilzneński 6000g

monachijski 1000g

carahell 500g

marynka szyszka 45g

lubelski szyszka 50g

zacieranie tradycyjnie dekokcyjne dwuwarowe lodówce turystycznej

- 55°C- 1/3 do dekokcji 70°C 15 min- gotowanie 15 min

- dodanie dekoktu do kadzi głównej temp 65°C

- 1/4 gotowana 20 min

- dodanie do kadzi głównej 72°C 30 min

gotowanie 90 min

na początku marynka 45 g

60' lubelski 50g

wyszło 48l 12 blg , zadane 2206

04.04.09 przelane na cichą blg 5

Długo fermentowało :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Długo fermentowało :lol:

Fakt, to chyba taka wersja Vintage. 4 lata, ho, ho. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Długo fermentowało :)

Fakt' date=' to chyba taka wersja [i']Vintage[/i]. 4 lata, ho, ho. :smilies:

tata rata , oczywiście 06.04.09 :P

A nie przypadkiem 16.03.09 zamiast 16.04.04?? :lol::lol::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 127 pils warzone 25.03.09

- pilzneński 7000g

- carahell 500g

- marynka szyszka 50g

- lubelski szyszka 60g

 

zacieranie w lodówce turystycznej

- 62°C 1/3 do dekokcji - 15 min 72°C -gotowania15 min

- wlanie do zacieru głównego 72°C 40 min

filtracja

 

gotowanie 90 min

marynka na początku

po wyłączeniu grzania lubelski

wyszło około 52l 11,5 blg

zadane 2206

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
wyszło około 52l 11,5 blg

Czyli rozumiem, sezon warzenia na zewnątrz otwarty ? :beer:

prawie cały czas warzę na zewnątrz a właściwie zacieram w domu (powdójna dekokcja w lodówce turystycznej )a gotowanie na świeżym powietrzu

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzone 27.04.09

warka 131 Mild

pilzneński-5000g

karmel jasny - 300g

czekoladowy - 200g

caramber - 200g

marynka szyszka - 30g

 

zacieranie

69°C - 120 min

 

gotowanie 60 min

cały chmiel na początku

 

wyszło 45l 9,5 blg zadane s-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 132 Pils warzona 13.05.09

skład

-pilzneński 6200g

-mobachijski 1000g

-zakwaszający 200g

-carapils 300g

-marynka szyszka 50g

-lubelski szyszka 70g

 

zacieranie

-60°C 40 min

-72°C 40 min

 

gotowanie 80 min

- na początku marynka

- 65 min lubelski

 

wyszło 46 l -10,5 blg

fermentowane w lodówce w temp 10°C w 2 fermentatorach

zadane saflagerami

dzisiaj młode piwo z jednego fermentatora przelane na cichą blg 4

w drugim 5 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 133 pszeniczne

skład

- pilzneński -- 3500g

- pszeniczny -- 3000g

- pszeniczny ciemny -- 500g

- lubelski szyszka -- 50g

 

zacieranie dekokcyjne w lodówce turystycznej

- 55°C 1/3 zacieru przelana do garnka , temp ustalona na70°C -przerwa 15 min

następnie gotowanie przez 15 min

- wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 64°C

- odlanie ok 7l gęstego zacieru go garnka i gotowanie 30 min , następnie dodanie do zacieru głównego temp 74°C przerwa 30 min

gotowanie 60 min

- cały chmiel na początku

wyszło 45l 11 blg zadane świeżymi drożdżami 3068

 

fermentacja w temp 17-19°C

zabutelkowane 2.06.09 i 3.06.09 z dodatkiem 8,7g/l cukru blg spadło do 3

 

po 3 dniach próbna degustacja , piękna pianka i wyborny smak

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 134 Grodzisz warzona 02.06.09

skład

- pszeniczny 3000g

- jęczmienny wędzony weyermann 2000g

- jęczmienny wędzony od Gerdzia 500g

- lubelszki szyszka 80g

 

zacieranie

- 50°C - 20 min

- 62°C - 30 min

- 72°C - 40 min

 

gotowanie 90 min

- na początku 50 g

- 75 min 30 g

 

wyszło 40l 8 blg zadane S-33 oraz S-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 135 Grodzisz warzone 09.06.09 wspólnie z dziewczyna mi z Grodziskiego LO

skład

- pszeniczny 2500g

- wędzony 2000g

- wędzony od Gerdzia 500g

- szyszka lubelski 70g

zacieranie

- 62°C - 30 min

- 72°C - 30 min

gotowanie 60 min

- 50g na początki

- po 45 min 20g

wyszło 29l 8 blg zadane US-05 oraz S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 136 Grodzisz warzone 18.06.09

skład

- pszeniczny 2000g

- wędzony 2000g

- jęczmienny wędzony od Gerdzia - garść :D

- lubelski szyszka 60 g

zacieranie

- 55°C 30 min

- 62°C - 30 min

- 72°C - 30 min

gotowanie 60 min

- cały chmiel na początku

wyszło 32 l - 8 blg , zadane US05

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 137 pils warzona 24.06.09

skład

pilzneński - 5500g

monachijski - 1000g

carapils - 300g

pszeniczny - 200g

marynka szysz - 55g

Saaz - granulat - 20g

Hallertau Hersbrucker - 30g

 

zacieranie

- 62°C 30min

- 72°C 30 min

 

gotowanie 80 min

na początku marynka

po 65 min Hallertau

w czasie studzenia Saaz

 

wyszło 45l 11 blg , zadane S-23

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.