Skocz do zawartości

Pojemnik do filtracji - prośba o radę który wybrać


Rekomendowane odpowiedzi

Planuję przeskoczyć na podwójne warki i potrzebuję w tym celu sprawić sobie jakiś pojemnik do wysładzania większych ilości. Wiem, że był już o tym temat (http://www.piwo.org/...ktyczne__st__20), ale chodzi mi tylko o wybór odpowiedniego modelu pojemnika.

 

Zastanawiam się nad którymś z wymienionych:

- http://allegro.pl/po...3078221951.html (Robusto, 64l, 45zł + pokrywa, do tego "nieładne" dziury/uchwyty, zmniejszające maksymalną objętość młóta i przyspieszając jego studzenie)

- http://jedrek24.pl/p...60l-p-1045.html (firm Curver, 60l, 48zł już z pokrywą, ale za to chyba dość cienki plastik)

 

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z którymś z wymienionych typów pojemników ? I czy nada się do nich filtr z oplotu czy już raczej konieczna rurka ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście wybrałbym ten pierwszy (szary) i do tego filtr rurkowy. Ostatnio próbowałem filtratora z rurek przy pszenicy i chyba nie wrócę do oplotu. Mam jeszcze oplot z węża natryskowego (z markowej baterii - można rzec "Mercedes") i mam zamiar wypróbować go przy następnej warce, to będę miał porównanie wszystkich trzech rozwiązań.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam Robusto, otwory nie przeszkadzają bo do nich pojemność tej skrzynki to i tak powyżej 50l, z wysładzaniem nie ma problemu, pokrywka jest właściwie zbędna. Do tego używam filtratora rurkowego ale na oplocie też może być. Pojemnik ten jest w Leroy i w Castoramie za około 42 zł. Przefiltrowałem na nim osiem 40l warek i jestem bardzo zadowolony.

Kadź zacierna w trakcie pracy

Kadź zacierna - kranik


Filtrator rurkowy

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Przyłącze się do tematu. Jak widać z ilości postów, jestem początkujący, choć teoretycznie - choćby dzięki lekturze tutejszego forum - mam już jako taką podstawę teoretyczną do samodzielnego warzenia piwa.

 

Dopiero kompletuje sprzęt. Co do filtracji/wysładzania skłaniam się do plastikowych rurek. Ale ten wybór stwarza z kolei problem w wyborem pojemnika filtracyjnego. Wybrać standardowy okrągły pojemnik czy szukać raczej czegoś z prostokątnym dnem? Co bardziej wpływa na jakość/wydajność filtracji/wysładzania - grubość młóta czy powierzchnia rurek filtracyjnych? Zależność jest prosta: okrągłe dno (np. w standardowym wiadrze 33 l) to mało miejsca na rurkowy filtrator, ale młóto układa się w grubszą warstwę. Prostokątne dno pozwala zaś na konstrukcję rozleglejszego filtra, ale młóto rozłoży się cieniej na większej powierzchni.

 

Oczywiście jakieś plastikowe prostokątne pudło byłoby dobrane względem planowanych warek (powiedzmy, że na 20l), zatem różnica pokładu młóta nie byłaby drastycznie mniejsza niż w przypadku okrągłego dna? Do warek 20 l wystarczyłoby 24 l objętości czy lepiej celować w 33 l? Takie pojemniki mam na oku. Choć ze względu na ekonomię mają one swoje wady. Przede wszystkim cienki plastik pływający między palcami - boję się trochę, że jak to jeszcze natnę pod kranik, to pudło puści.

 

Jeśli wybrałbym to rozwiązanie, to na jakiej wysokości dać oś otworu? Pewnie będę próbował skonstruować coś co będzie pobierało brzeczkę na przecięciu przekątnych - nie tak jak na zdjęciu powyżej - jest sens bawić się w to, czy wystarczy jednak to prostsze (bardziej płaskie) rozwiązanie, jak powyżej.

 

Zakładam też, że tego samego pojemnika będę używał do rozlewu. Chyba nie ma przeciwwskazań?

 

Na oku mam takią skrzynię:

 

24 litry, przecenia na 10 zł. Ta 33 l jest niemal identyczna.

 

http://www.leroymerl...07438,l822.html

Edytowane przez anu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, ma atest, tylko jak już wspomniałem jest trochę cienkie. Generalnie chodzi o wybór: więcej powierzchni filtra czy grubsze młóto? Generalnie przy wysładzaniu cienkie młóto - aby tylko przykryło rurki - nie byłoby chyba wadą, łatwiej byłoby to chyba równomiernie przepłukać. Ale co z filtracją?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te skrzynki na zabawki nie mają dopuszczenia do spożywki, również nie mają odporność na wysoką temperaturę.

 

Poza tym jeśli robisz warki 20l to ogólnie mówiąc czy wybierzesz wiadro czy skrzynkę, czy taki filtrator czy siaki, nie ma to większego znaczenia. Kwestia Twojej preferencji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja poświęciłem kilka złotych więcej i zamówiłem skrzynię na mięso, odporną na wysokie temperatury, bez uchwytów, o nośności 50kg. Do tego dopasowane wieko. Wszystko z oferty http://www.tm24.pl/ .Mam jakieś 3 metry połączonych oplotów, więc póki co nie planuję plastikowej rurki do środka.

Całość obkleję jeszcze karimatą dla lepszego utrzymania temperatury.

Póki co mam gar 50 litrów, ale myślę, że taki filtrator sprawdzi się również w razie przejścia na większe wybicie i zacieranie pod 20 kg słodów.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olśniło mnie, że mam takie coś wręcz w domu w szafie. Kupowanie kilka lat temu w podobnej cenie do przechowywania papierów, też w Liroyu. To sprzed kilku lat ma nóż i widelec oraz znak pp 5 w strzałkach układających się w trójkąt zarówno na pudle, jak i na pokrywce. Czy to obecne ma to oznaczenia - nie mam pewności, zapomniałem spojrzeć, a oglądałem toto wczoraj w sklepie; mogli zachować wzór, a zmienić dostawcę. To stare ma nawet jakąś markę - Tontarelli, czyli pochodzi od producenta specjalizującego się chyba w pojemnikach kuchennych.

 

Najwyżej skrzynki się wymieni, bo do papierów nie znajdę też tańszego rozwiązania. Domowe pójdzie do piwa, a nowe - jeśli nie ma atestu - na papiery.

 

Wystarczy te 24 litry pojemności pudla przy planowanych warkach 20l? No i co z tą grubością młóta, nie będzie za cienko? Bo chodzi mi głównie o wspomnianą zależność - dłuższe rurki na dnie, czy grubsze młóto na dnie. I generalnie - skrzynka to rozwiązanie uniwersalnie filtracja/wysładzanie/rozlew, czy raczej wąskie rozwiązanie do wysładzania dużych warek?

 

Do wieczora postaram się dać znać czy pudło jest w miarę stabilnie w przy pełnym napełnieniu. Postaram się je też zalać ciepłą wodą - wystarczy zdaje się jakieś 80 stopni?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do wieczora postaram się dać znać czy pudło jest w miarę stabilnie w przy pełnym napełnieniu. Postaram się je też zalać ciepłą wodą - wystarczy zdaje się jakieś 80 stopni?

 

Ten test nic Ci nie da. Może wytrzyma 80°C na 5 min, a czy wytrzyma 90 min ?

Za dużo kombinujesz. Na 20l kup sobie zwykłe wiadro 33l, wiadomo że jest bezpieczne i wytrzymuje wysoką temperaturę.

 

Wystarczy te 24 litry pojemności pudla przy planowanych warkach 20l? No i co z tą grubością młóta, nie będzie za cienko? Bo chodzi mi głównie o wspomnianą zależność - dłuższe rurki na dnie, czy grubsze młóto na dnie. I generalnie - skrzynka to rozwiązanie uniwersalnie filtracja/wysładzanie/rozlew, czy raczej wąskie rozwiązanie do wysładzania dużych warek?

 

24l wystarczy choć do RIS może być ciasno. Złoże może być bardzo cienkie, wystarczy że zakryje rurki w filtratorze rurkowym. Teoretycznie szersze i cieńsze złoże ma mniejsze tendencje to zapychania się i zatykania. Ale prawdopodobnie na 20l tego nie odczujesz. Może dopiero jak będziesz robił RIS'a i użyjesz 7-8 kg do zasypu.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię 40 litrowe warki w zwykłym 33 litrowym wiadrze + filtrator z oplotu. Wiadro jest napełnione po same brzegi i daje rade, na 18 warek, ani razu nie utknęła mi filtracja. Więc myślę, że nie ma co kombinować, na początek taki zestaw wystarczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oplot z wężyka się w moim przypadku się nie sprawdził, rurka pex z nawierconymi otworami 3-y warki a potem zaczeło tak wolno lecieć że tylko się zdenerwowałem. Teraz kupiłem wielki cedzak średnica 40 cm i jutro próba.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zobaczymy ja też będę myślał nad zmianą filtratora ponieważ wężyk dobry na szybko. Czy woda będzie ciekła przez "sito na patelnie". Jak nie to najlepszym wyborem będzie znalezienie blachy nierdzewnej perforowanej i wycięcie koła aby pasował do fermentora coś jak to było by najlepsze.

 

Jednak mam pytanie jakie otwory minimalne a jaki maksymalne do najlepszych efektów. Oraz widziałem różne "false bottom" i w dużo przypadkach rurka wychodzi nad filtrator czy nie będzie problemu jak zastosuje sito zaraz nad kranikiem ? Oczywiście wcześniej najewając gorącej wody na dno przed wysładzaniem.

 

Ostatnim moim pomysłem jest zakup fermentora obcięcie go tak aby można było go wsadzić do góry nogami na dno, a w nim bardzo dużo drobnych otworów. Ale wszystko będę patrzył po weekendzie.

 

False_Bottom2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oplot z wężyka się w moim przypadku się nie sprawdził, rurka pex z nawierconymi otworami 3-y warki a potem zaczeło tak wolno lecieć że tylko się zdenerwowałem. Teraz kupiłem wielki cedzak średnica 40 cm i jutro próba.

Może przez to że tą rurkę nawierciłeś zamiast naciąć szczeliny ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.