Jump to content

ochładzanie fermentora - wpływ na efekt koncowy


rad998
 Share

Recommended Posts

Witam !

Mam do was pewne pytanie :

Jaki wplyw na koncowy smak piwa moze miech ochładzanie fermentora zarowno przy fermentacji cichej jak i burzliwej ?

Dokładnie chodzi mi o zbijanie temperatury np z 22°C do 20°C poprzez okrywanie mokrym recznikiem fermentora.

Moja ostatnia warka - dunkel weizen ze wzgledu na to iz miałem małą epidemie w pokoju gdzie stoi fermentor temperatura otoczenia wynosila 23-24 °C i na noc okrywalem fermentor mokrym recznikiem by zbic troszke temperature - zawsze staram sie aby temperatura byla nizsza niz 22°C .

Po 8 dniach od zabutelkowania otworzylem 1 piwo i smakowalo naprawde calkiem niezle. Wczoraj po 2 tygodniach otworzylem 2 butelke w celu analizy zmian smaku. Okazalo sie ze o ile zapach jest w normie, smak jednak byl niepokojacy. Posmak przy welwaniu piwa do ust byl jakby taki mdły... jakbym wypil 4 dniowe mleko.Ogolnie piwo nie smakowalo jak skarpety bla bla itp itd tylko wlasnie ten poczatkowy posmak mdłego mleka. Nie wiem ile w tym przypadku ( w sensie ze akruat ta butelka byla zepsuta ) a ile w tym mojego zlego podejscia do utrzymywania czystosci podczas warzenia, fermentacji, butelkowania czy tez wlasnie jaki na to wplyw mogło mieć ochladzanie. Dzis otworze 2 butelke w celu sprawdzenia czy byl to przypadek losowy czy nie.

Edited by rad998
Link to comment
Share on other sites

Witam !

Mam do was pewne pytanie :

Jaki wplyw na koncowy smak piwa moze miech ochładzanie fermentora zarowno przy fermentacji cichej jak i burzliwej ?

(...)

Posmak przy welwaniu piwa do ust byl jakby taki mdły... jakbym wypil 4 dniowe mleko.Ogolnie piwo nie smakowalo jak skarpety bla bla itp itd tylko wlasnie ten poczatkowy posmak mdłego mleka.

Nie wiem jak smakuje mdłe 4 dniowe mleko. IMO mleko po 4 dniach powinno skwaśnieć.

Co do ręcznika i zmiany temp. o 2°C, to raczej takiego wpływu nie może mieć na smak.

Link to comment
Share on other sites

[Nie wiem jak smakuje mdłe 4 dniowe mleko. IMO mleko po 4 dniach powinno skwaśnieć.

Co do ręcznika i zmiany temp. o 2°C, to raczej takiego wpływu nie może mieć na smak.

Mleko z kartonu po 4 dniach nie skwaśnieje. Nawet po tygodniu nie zmienia smaku.

 

 

Też uważam, że zmiana o 2°C nie ma wpływu na smak.

Link to comment
Share on other sites

moze to zle okreslenie z tym mlekiem... ale to jakby pierwsze co mi przyszlo do glowy. mleko ktoro juz jest 4 dni otwarte smakuje jednak troszke inaczej niz to ktoro sie wypije zaraz po otwarciu. skwaszonego mleka nie mialem na mysli.

Mam juz na to dokladne okreslenie - piliscie kiedys mleko sojowe ? ono jest wlasnie mdle... i taki posmak mialo piwo wypite z tej butelki na poczatku.

pozdrawiam !

napisze wieczorem jak jest z nastepna butelka

Link to comment
Share on other sites

czepiasz sie... :lol:

to ze ja pilem nie znaczy ze pije caly czas... pilem raz i wiem jak smakuje - byc moze dlatego odrazu skojarzyl mi sie ten smak z mlekiem ( jakiekolwiek by ono nie bylo czy krowie czy sojowe )

Edited by rad998
Link to comment
Share on other sites

ok byla to kwestia przypadku - wlasnie pije dunkela ktory jest na dobrej drodze by za miesiac dwa stac sie b.dobrym dunkelem :lol:

teraz tylko odstawie go na miesiac, dwa i zobaczymy :)

chociaz mam pytanie :

mowa jest ze pszeniczniakow jakos dlugo lezakowac nie nalezy bo traca swoj aromat itp itd. tak wiec ile powinno sie mniej wiecej lezakowac by spokojnie pic ?

Edited by rad998
Link to comment
Share on other sites

Mój jasny pszeniczniak był najlepszy po 5/6 tygodniach (drożdże płynne 3068). Dunkela z zestawu BA (na suchych drożdżach z zestawu) po 3 msc. przestałem nazywać pszeniczniakiem a określałem jako piwo z dodatkiem słodu pszenicznego :lol: Reasumując - pij szybko :)

Edited by kolomar
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.