Skocz do zawartości
czyzak

Piwo mocno chmielowe

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż wymyśliłem sobie, że chcę zrobić sobie dość mocno chmielowe piwo, popatrzyłem jakie surowce mam w domu i wymyśliłem coś takiego:

 

Słód Monachijski 3 kg

Słód Pilzneński 1 kg

Chmiel Lubelski 60 g (szyszki)

Chmiel Marynka 40 g (szyszki)

Drożdże Safale S-04

 

Zacieranie:

60-62 C - 15 minut

70-72 C - 40 minut

75-76 C - 10 minut

 

Chmielenie:

Po zagotowaniu 40 g Lubelskiego

45 minut do końca 40 g Marynki

10 minut do końca 20 g Lubelskiego

 

Chcialbym dodać, że chce uzyskać dość mocno chmielowe piwo, średnio goryczkowe (może być mniej goryczkowe, ale żeby nie poszło w drugą stronę). Jak w waszej opinii wygląda ten zasyp. Coś zmienić? Może dodać jeszcze trochę chmielu?

Edytowane przez czyzak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

trochę dziwne wykorzystanie chmielu w stosunku do tego co chcesz osiągnąć Poza tym coś się nie zgadza w przepisie - ile w końcu masz tych chmieli.

Chmiel Lubelski 60 g (szyszki)

Chmiel Marynka 40 g (szyszki)

czy

Chmielenie:

Po zagotowaniu 40 g Lubelskiego

45 minut do końca 40 g Marynki

10 minut do końca 20 g Marynki

Ja bym zrobił:

Marynak 20g-60'

Marynka 20g-30'

Lubelski 40g-15'

Lubelski 20g-5'

Edytowane przez leszcz007

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

trochę dziwne wykorzystanie chmielu w stosunku do tego co chcesz osiągnąć Poza tym coś się nie zgadza w przepisie - ile w końcu masz tych chmieli.

Chmiel Lubelski 60 g (szyszki)

Chmiel Marynka 40 g (szyszki)

czy

Chmielenie:

Po zagotowaniu 40 g Lubelskiego

45 minut do końca 40 g Marynki

10 minut do końca 20 g Marynki

Jak bym zrobił:

Marynak 20g-60'

Marynka 20g-30'

Lubelski 40g-15'

Lubelski 20g-5'

To co proponujesz zmienić? A co do tego to zwykłe niedopatrzenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak jak pisałem, marynkę daj na goryczkę, ale podziel na pół, żeby było jej mniej, a lubelski jest zdecydowanie lepszy na aromat.

czyli

Marynak 20g-60'

Marynka 20g-30'

Lubelski 40g-15'

Lubelski 20g-5'

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A masz zawartość alfa kwasów podaną do tego chmielu ? i napisz ile jakiego w końcu jest bo jeszcze nie jestem pewien :-)

To by pomogło obliczyć IBU i łatwiej można określić efekt. Generalnie Leszcz007 proponuje korekcję w dobrą stronę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak, @jacer masz racje, bo odczucie goryczki to mocno subiektywna sprawa. Poza tym marynka, marynce nie równa (jak to z babami) kwestia plantacji :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@leszczu dzięki wielkie zrobię tak jak mówisz.

@gacek: Marynka 7,8%, Lubelski: 3,1%

Edytowane przez czyzak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@gacek: Marynka 7,8%, Lubelski: 3,1%

no to jeśli zrobisz jak pisze Leszcz007 to otrzymasz całkowite IBU 39,6 czyli taki średnio nachmielony pilsener ( wg bjcp właściwe dla tego stylu jest 35-45 IBU ) z tego 31,8 będzie w goryczce a reszta w aromacie więc goryczka będzie raczej słaba do średniej. Liczyłem dla 20 litrów i w mojej opinii to nie będzie "mocno chmielowe piwo" głównie ze względu na małą ilość alfa w Lubelskim. Żeby jego znaczenie wzmocnić proponuję

 

 

Marynka 20g-60'

Marynka 20g-30'

Lubelski 40g-20'

Lubelski 20g-10'

 

 

wtedy IBU końcowe wskoczy na 42,1 z czego 10,3 będzie w aromacie co powinno dość dobrze powodować uczucie chmielowści. pomyślałbym też o chmieleniu na zimno o ile masz możliwości i wiedzę jak to robić.

Generalnie ilość chmielu jaką dysponujesz i jego zawartość alfa kwasów daje małe szanse na zrobienie czegoś mocno chmielowego, choć żeby określić co dla ciebie znaczy "mocno" przydałoby się jakieś porównanie do piwa z rynku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@gacek zrobię chmielenie po twojemu i zobaczę co z tego wyjdzie. Chmielu jeszcze jak coś to trochę mam więc pomyślę o chmieleniu na zimno tylko powiedz mi ile i jakiego chmielu byś użył bo planuję zakupy małe zrobić niedługo to bym do tego celu ewentualnie dokupił jakbym nie miał. Mam jeszcze trochę marynki i lubelskiego na stanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...