Jump to content

Recommended Posts

Warka # 28 Pils II

BS2 - IBU – 43,1, EBC – 8,3

30.11.2013

 

Skład:

 

Pilzneński Weyermann (3,3 EBC) – 13,15 kg – 73,3 %

Monachijski typ I Weyermann (12 EBC) – 3,8 kg – 21,2 %

CaraPils Weyermann (3,9 EBC) – 1 kg – 5,6 %

 

Zacieranie:

 

46 l wody o temp. 54 °C

10 min – 52 °C

30 min – 62 °C (ph 6,5 10 ml kawsu fosforowego ph 5,5)

30 min – 72 °C

10 min – 78 °C

Wysładzanie 74 l wody o temp 76 °C + 10 ml kawsu fosforowego

 

Gotowanie 70 min.

 

60 min - Marynka szyszka [10,5 %] - 110 g

20 min - Lubelski szyszka [4 %] - 100 g

1 min - Saaz granulat [4 %] - 60 g

 

Wyszło 75 litrów – 14,4 Blg

 

Fermentacja:

 

30.11.2013

Fermentator I :

Ilość: 21 litrów

18 l 14,4 blg, dolałem 3 litry wody, blg końcowe 12,4

Drożdże: Pilsen Lager - 250 ml świeżej, rzadkiej gęstwy

Temperatura zadania: 14 °C

Temperatura fermentacji: 11 °C

--------------------------------------------

14.12.2013

Przelane do lagerowania przy 4 blg

--------------------------------------------

04.01.2014

Rozlew przy 3,0 blg

1 keg 19 l + syrop z 40 g glukozy

4 butelki x 0,5 l z 3g/0,5l

 

30.11.2013

Fermentator II :

Ilość: 21 litrów

18 l 14,4 blg, dolałem 3 litry wody, blg końcowe 12,4

Drożdże: Pilsen Lager - 250 ml świeżej, rzadkiej gęstwy

Temperatura zadania: 14 °C

Temperatura fermentacji: 11 °C

--------------------------------------------

14.12.2013

Przelane do lagerowania przy 3,6 blg

--------------------------------------------

04.01.2014

Rozlew przy 3,0 blg

40 butelek x 0,5 l z syropem 120 g glukozy

 

30.11.2013

Fermentator III :

Ilość: 21 litrów

18 l 14,4 blg, dolałem 3 litry wody, blg końcowe 12,4

Drożdże: Munich Lager - 300 ml świeżej, rzadkiej gęstwy

Temperatura zadania: 14 °C

Temperatura fermentacji: 11 °C

--------------------------------------------

14.12.2013

Przelane do lagerowania przy 3,5 blg

--------------------------------------------

04.01.2014

Rozlew przy 3,0 blg

40 butelek x 0,5 l z syropem 120 g glukozy

 

30.11.2013

Fermentator IV :

Ilość: 24 litry

21 l 14,4 blg, dolałem 3 litry wody, blg końcowe 12,6

Drożdże: Munich Lager - 300 ml świeżej, rzadkiej gęstwy

Temperatura zadania: 14 °C

Temperatura fermentacji: 11 °C

--------------------------------------------

14.12.2013

Przelane do lagerowania przy 3,5 blg

--------------------------------------------

04.01.2014

Rozlew przy 3,0 blg

1 keg 19 l + syrop z 40 g glukozy

 

Razem 87 litrów.

 

Uwagi:

Czas pracy 6,5 h, dochodzę pomału do wprawy na warzelni.

Gęstwy z poprzednich warek przemyłem i zrobiłem 2 x 5 l startery, w dniu warzenia zlałem ciecz, a samą gęstwę rozcieńczyłem wodą i podzieliłem na 2 fermentory z jednego startera. Efekt taki, że zadałem drożdże w niższej temp. niż zwykle i odrazu schłodziłem do temp. fermentacji, Drożdże wystartowały po 14 h.

Zmieniłem piro na Clo2, bo już moje płuca nie wytrzymywały. Clo2 trochę śmierdzi tym chlorem, ale do zniesienia. Przynajmniej nie kaszle 10 minut po dezynfekcji sprzętu.

 

post-5155-0-64129700-1386141144_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 29 Marcowe

BS2 - IBU – 30,3 , EBC – 17,1

06.01.2014

 

Skład:

 

Pilzneński Weyermann (3,3 EBC) – 13,6 kg – 69,4 %

Monachijski typ II Weyermann (16 EBC) – 3,7 kg – 18,9 %

CaraPils Weyermann (3,9 EBC) – 1 kg – 5,1 %

Caramunich I Weyermann (100,5 EBC) – 0,79 kg – 4 %

Cukier brązowy kandyzowany 0,5 kg - 2,6 %

 

Zacieranie:

 

49 l wody o temp. 54 °C

15 min – 53 °C

30 min – 62 °C

15 min – 72 °C

10 min – 78 °C

Wysładzanie 70 l wody o temp 76 °C

 

Gotowanie 70 min.

 

65 min - Select Spalt [4,75 %] - 130 g

65 min - Hallertauer Hersbrucker [4,75 %] - 50 g

15 min - Hallertauer Hersbrucker [4,75 %] - 80 g

10 min - Mech Irlandzki - 10 g

10 min - Cukier kandyzowany - 0.5 kg

 

Wyszło 75 litrów – 15,5 Blg

 

Fermentacja:

 

06.01.2014

Fermentator I :

Ilość: 22 litry

20 l 15.5 blg, dolałem 2 litry wody, blg końcowe 14

Drożdże: Pilsen Lager - 400 ml 3 tygodniowej gęstwy

Temperatura zadania: 14 °C

Temperatura fermentacji: 10 °C

--------------------------------------------

20.01.2014

Przelane do lagerowania przy 3,7 blg

--------------------------------------------

04.02.2014

Rozlew przy 3,5 blg

1 keg 19 l + syrop z 40 g glukozy

6 butelek x 0,5 l z 3g/0,5l

 

06.01.2014

Fermentator II :

Ilość: 22 litry

20 l 15.5 blg, dolałem 2 litry wody, blg końcowe 14

Drożdże: Pilsen Lager - 400 ml 3 tygodniowej gęstwy

Temperatura zadania: 14 °C

Temperatura fermentacji: 10 °C

--------------------------------------------

20.01.2014

Przelane do lagerowania przy 3,5 blg

--------------------------------------------

04.02.2014

Rozlew przy 3,5 blg

44 butelki 0,5l + syrop z 120 g glukozy

 

06.01.2014

Fermentator III :

Ilość: 22 litry

20 l 15.5 blg, dolałem 2 litry wody, blg końcowe 14

Drożdże: Munich Lager - 500 ml 3 tygodniowej gęstwy

Temperatura zadania: 14 °C

Temperatura fermentacji: 10 °C

--------------------------------------------

20.01.2014

Przelane na cichą przy 3,5 blg - 10 °C

--------------------------------------------

04.02.2014

Rozlew przy 3 blg

44 butelki 0,5l + syrop z 120 g glukozy

 

06.01.2014

Fermentator IV :

Ilość: 16,5 litrów

15 l 15.5 blg, dolałem 1,5 litr wody, blg końcowe 14

Drożdże: Munich Lager - 500 ml 3 tygodniowej gęstwy

Temperatura zadania: 14 °C

Temperatura fermentacji: 10 °C

--------------------------------------------

20.01.2014

Przelane na cichą przy 3,5 blg - 10 °C

--------------------------------------------

04.02.2014

Rozlew przy 3 blg

1 keg + syrop z 40 g glukozy

Razem 82,5 litry.

 

Uwagi:

Poszło sprawnie w 6 h. Zapomniałem założyć filtratora do warzelnego. Ale zrobiłem whirpoola i ładnie się osadziło na środku, pompę do wymiennika ustawiłem na małym przepływie także stożka prawie mi nie ruszyło.

post-5155-0-96826300-1389190385_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 30 RIS

BS2 - IBU – 66,3 , EBC – 92

Warka uwarzona pod Akcje Beczka

20.01.2014

 

Skład:

 

Pale Ale Weyermann (6,5 EBC) – 9 kg – 44,6 %

Monachijski typ I Weyermann (14 EBC) – 7 kg – 34,7 %

Caramunich II Weyermann (124,1 EBC) – 1 kg – 5 %

Jęczmień Palony Weyermann (591 EBC) – 1 kg – 5 %

Caraaroma Weyermann (591 EBC)– 0,8 kg – 4 %

Pszeniczny Ciemny Weyermann (13,8 EBC) - 0,8 kg – 4 %

Carafa I Weyermann (663,9 EBC) - 0,5 kg - 2,5

Czekoladowy Pszeniczny Weyermann (788 EBC) - 0,1 kg 0,5 %

 

Zacieranie:

 

53 l wody o temp. 70 °C

90 min – 66-67 °C

10 min – 78 °C

Wysładzanie 20 l wody o temp 76 °C

 

Gotowanie 120 min.

 

90 min - Tradition [6,6 %] - 100 g

90 min - Saaz [3,75 %] - 100 g

10 min - Saaz [3,75 %] - 150 g

 

Wyszło 43 litry – 22,5 Blg

 

Fermentacja:

 

20.01.2014

Fermentator I :

Ilość: 20 litry

Blg: 22,5

Drożdże: Pilsen Lager - 1 l świeżej gęstwy po marcowym

Temperatura zadania: 12 °C

Temperatura fermentacji: 15 °C

--------------------------------------------

04.02.2014

Przelane na cichą przy 6,5 blg - 10 °C

 

20.01.2014

Fermentator II :

Ilość: 23 litry

Blg: 22,5

Drożdże: Munich Lager 1 l świeżej gęstwy po marcowym

Temperatura zadania: 12 °C

Temperatura fermentacji: 15 °C

--------------------------------------------

04.02.2014

Przelane na cichą przy 6 blg - 10 °C

 

Razem 43 litry.

 

Uwagi:

Celowałem w 25-26 blg, wyszła niska wydajność, zawsze miałem prawie idealnie 80 %, tym razem 66 %. Trochę za bardzo zaufałem BS2, program obliczył ze powinienem wysładzać 33 l wody, do 2,5 blg. Skończyłem przy ok 20 l wody i 15 blg. Zadałem drożdże dolnej fermentacji bo akurat miałem takie gęstwy zobaczymy co z tego wyjdzie. Drożdże ruszyły po 6 h. Napowietrzałem przelewając z wiadra do wiadra, i to jest chyba lepszy sposób niż mieszanie w fermentorze. Piana była po sam dekiel, a i drożdże ruszyły z kopyta, przy tak wysokim blg i dolnych drożdżach. Brzeczka czarna jak kawa i gęsta jak oliwa :).

 

post-5155-0-94230800-1390286836_thumb.jpgpost-5155-0-45714400-1390286858_thumb.jpgpost-5155-0-42236800-1390286872_thumb.jpgpost-5155-0-41493500-1390286885_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 31 American Stout po RIS'ie

BS2 - IBU – 37 EBC – 51 (te obliczenia raczej mało wiarygodne)

20.01.2014

 

Skład:

 

26 l wysłodzin po # 30 RIS'ie 8 blg

1 kg ekstrakt płyny jasny

 

Gotowanie 60 min.

 

60 min - Amarillo [8,9 %] - 10 g

10 min - Amarillo [8,9 %] - 30 g

5 min - Amarillo [8,9 %] - 30 g

0 min - Amarillo [8,9 %] - 30 g

 

Wyszło 16 litrów – 12 Blg

 

Fermentacja:

 

20.01.2014

Fermentator I :

Ilość: 16 litrów

Blg: 12

Drożdże: US - 05, 1 szaszetka uwodnione

Temperatura zadania: 13 °C

Temperatura fermentacji: 15 °C

--------------------------------------------

08.02.2014

Rozlew przy 2 blg

30 x 0,5l butelek z syropem 80 g glukozy

1 x 1 l z 4 g glukozy

 

Uwagi:

Trochę roboty więcej, ale dodatkowe piwo zrobione. Wyszło coś koło 20 l, ale uruchomiłem wymiennik i poszedłem do kibelka, przychodzę a tam 5 litrów na podłodze :( zapomniałem zakręcić kranik w fermentorze :(. Średnia zabawa, jakby nie ekstrakt i duże odparowanie to pewnie wyszło by 9-10 blg.

 

post-5155-0-31923400-1390287936_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marcowe przelałem do lagerowania, 2 fermentory w 0-1 C, a 2 poszły na cichą w 9 C, bo musiałem zwolnić lodówkę na RIS'a. RIS ochoczo fermentuje, 5 dni w 12 stopniach bo bałem się żeby mi nie uciekł z wiadra, a teraz podniosłem temp. do 15 stopni. American stout fermentuje w 15 stopniach. W sumie 7 fermentorów zajęte :) Dzisiaj próbowałem pilsa pierwszy na W 34/70, drugi na Munich Lagerach. Ta sama warka zadana różnymi drożdżami i muszę powiedzieć, że przepaść między suchymi, a płynnymi. W 34/70 jest poprawny, ale na munich lagerach jest poprostu zajebisty. Taki wniosek na przyszłość, że szkoda czasu na suche drożdże. W następnym sezonie będę robił pierwszą warkę 40 litrową, żeby rozbujać 2 opakowania płynnych, a później na gęstwie już 4 fermentory. W sumie z dwóch opakowań zrobiłem 12 wiaderek co daje 7,5 zł. na wiadro. A gęstwa jeszcze po marcowym leży do wykorzystania. Jakby któryś z miejscowych piwowarów potrzebował Pilsen Lager lub Munich Lager to mam do oddania parę słoików zebranych 5 dni temu, bo prawdopodobnie RIS to moja ostania warka w tym sezonie.

Wasze zdrowie :beer:, nie ma jak w taką pogodę rozgrzać się dobrym piwkiem, zrobionym przez siebie :)

post-5155-0-25664700-1390654673_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marcowe rozlane, RIS przelany na cichą, w przyszłym tygodniu trafi do beczki. American Stout też poszedł w butelki. Fermentory pomyte, Warzelnia też.

Sezon skończony w tym roku. Miałem jeszcze kilka pomysłów na Amercian Wheat, AIPA i IIPA, ale siła wyższa spowodowała, że muszę kończyć. Wracam od września.

 

A na koniec jeszcze mała historia :)

Zaniosłem ostatnio znajomej moje piwo, opowiadam jakie ono to nie jest wspaniałe :), a ona mówi zaraz to sprawdzę czy jest dobre, myślę pewnie naoglądała się za dużo filmów Kopyra :), ale nie. Kobieta wyciąga 1 kg ryżu (myślę co ona zupę będzie gotować), a Ona bierze ziarno ryżu i mówi tak: jak piwo jest dobre to ziarnko ryżu wypłynie do góry, jak lipa to nie podniesie się z dna :smilies: Myślę no to wtopa, ale nie, po chwili wypłynęło do góry. Okazało się, że kobieta pracowała w jakimś pubie w niemczech, i niemcy tak sprawdzli czy piwo jest dobre. Nie miałem okazji sprawdzić tego sposobu na jakimś koncerniaku bo nie mam nic w domu, ale dzisiaj to zrobię, wydaję mi się, że większe nasycenie co2 powinno podnosić ten ryż, więc takie tyskie też powinno dać radę :), ale zobaczymy. Spotkaliście się z czymś takim ??

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Majówkę czas zacząć :), przyniosłem kega z piwnicy z pilsem i lejemy :), szkoda tylko, że pogoda nie dopisuje :(, ale za to jest świetne piwo i spokój, bo dzieci i żona jeszcze śpią :smilies:

 

post-5155-0-48465500-1398926104_thumb.jpg

 

A to dowód na to, że w bloku na balkonie można mieć kegerator i cieszyć się piwem z kija :)

 

post-5155-0-65873200-1398926174_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolumnę kupiłem od gościa, który kiedyś serwisował instalację dla KP. Zmienił branże i to mu pozostało. Ja od niego wziąłem jeszcze ociekacz, reduktor, głowice i jakieś tam zaworki. Bo taki miał pakiet i nie chciał sprzedać samej kolumny. Za wszystko dałem 500 zł. Głowice i zaworki sprzedałem za 150 zł. Reduktor był używany. Kolumna nówka zapakowana w oryginalne woreczki.

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmiany, zmiany w browarze :)

 

1. Zmiana miejsca, wszystko w jednym miejscu.

post-5155-0-31615200-1418645216_thumb.jpgpost-5155-0-34064500-1418645306_thumb.jpgpost-5155-0-53827500-1418645367_thumb.jpg

2. Najważniejsza i najbardziej praktyczna zmiana to woda w tym samym miejscu co warzę i duży zlew, w którym na spokojnie myję garnki 100l.

post-5155-0-00871600-1418645506_thumb.jpgpost-5155-0-34893600-1418645592_thumb.jpg

3. Duży stół z 2 pólkami na wszystkie graty :)

post-5155-0-51569100-1418645442_thumb.jpg

 

 

Przeprowadzka zakończona, czas zacząć warzyć, bo butelki i kegi świecą pustkami.

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 32 APA ver. 1

BS2 - IBU – 35,6 , EBC – 6

09.12.2014

 

Skład:

 

Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) – 8,5 kg – 94,4 %

Pszeniczny (Weyermann) (3,9 EBC) - 0,5 kg – 5,6 %

 

Zacieranie:

30 l wody o temp. 72 °C

60 min – 68-67 °C

10 min – 78 °C

Wysładzanie 40 l wody o temp 76 °C

 

Gotowanie 70 min.

 

60 min - Iunga [11,10 %] - 20 g

20 min - Iunga [11,10 %] - 30 g

10 min - Centennial [10,00 %] - 20 g

10 min - Citra [12,00 %] - 20 g

0 min - Centennial [10,00 %] - 30 g

0 min - Citra [12,00 %] - 30 g

 

Fermentacja:

 

09.12.2014

Fermentator I :

Ilość: 22 litry

Blg: 11,1

Drożdże: US-05

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 18-19 °C

--------------------------------------------

17.12.2014

Odfermentowało do 1,8 blg, dodano 25 g Citra + 25 g Centenial

 

09.12.2014

Fermentator II :

Ilość: 22 litry

Blg: 11,1

Drożdże: US-05

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 18-19 °C

--------------------------------------------

17.12.2014

Odfermentowało do 2,7 blg, dodano 25 g Citra + 25 g Centenial

Razem 44 litry.

 

Uwagi:

Ponieważ zbliżały się święta chciałem uwarzyć proste szybkie piwo, nagazować sztucznie i polewać na święta.

Pierwszy problem jaki się pojawił to mega mętna brzeczka po zacieraniu i warzeniu, oraz wydajność, niższa niż zwykle (ok 70 % liczona według BS2). Zacieranie na lenia, fermentacja bez cichej, chmiel na zimno dorzuciłem po 8 dniach burzliwej. Nie jestem zadowolony z tego piwa, piwo wyszło mega cytrynowe, jak się je pije to mam wrażenie jakbym pił sok z cytryny i przegryzał cytryną :), jedno można wypić, drugie już męczy. To pokazuje, że nie wystarczy dorzucić łopaty chmielu żeby zrobić dobre piwo. Do poprawy zasyp, zacieranie, drożdże i mniej chmielu w przypadku takiego ekstraktu.

post-5155-0-50801100-1421528711_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 33 Pszeniczne ver.1

BS2 - IBU – 15,1 , EBC – 6,5

11.12.2014

 

Skład:

 

Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) – 4 kg – 48,8 %

Pszeniczny (Weyermann) (3,9 EBC) - 4 kg – 48,8 %

Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) - 0,2 kg - 2,5 %

 

Zacieranie:

30 l wody o temp. 46 °C

30 min – 43 °C

30 min – 63 °C

30 min – 72 °C

10 min – 76 °C

Wysładzanie 46 l wody o temp 76 °C

 

Gotowanie 70 min.

 

60 min - Hallertau Tradition [5 %] - 50 g

 

Fermentacja:

 

11.12.2014

Fermentator I :

Ilość: 23 litry

Blg: 11,1

Drożdże: FM - 41 Gwoździe i Banany

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 18-19 °C

--------------------------------------------

17.12.2014

Odfermentowało do 1,8 blg

 

 

11.12.2014

Fermentator II :

Ilość: 23 litry

Blg: 11,1

Drożdże: Mauribrew Weiss

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 18-19 °C

--------------------------------------------

17.12.2014

Odfermentowało do 4 blg

 

Razem 46 litrów.

 

Uwagi:

Kolejne podejście do pszenicy i ... w końcu efekt osiągnięty. Kombinowałem z zasypem, z zacieraniem, a odpowiedź jest prosta: drożdże.

Na 24 h przed warzeniem wykonałem starter z FM 41, drożdże ruszyły po 8 h, a po 24 już uciekały z fermentora. Mega fajna pszenica, barwa jak sok pomarańczowy, więcej banana niż goździka, wytrawne, orzeźwiające, dawno nie byłem tak zadowolony z swojego piwa. Dodam tylko, że drugie wiadro z mauribrew zeszło do 4 blg, jest za słodkie, barwa jest klarowniejsza, nie jest złe, ale w porównaniu do FM 41 to słabiutko.

post-5155-0-88389300-1421530656_thumb.jpgpost-5155-0-48799100-1421530800_thumb.jpgpost-5155-0-76764000-1421530813_thumb.jpgpost-5155-0-47342500-1421530825_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

A teraz coś o RIS'ie # 30. Piwo po leżakowaniu w beczce, odebrałem w lipcu, ale z racji przeprowadzki i obowiązków służbowych nie miałem się kiedy zabrać za rozlew. 20 grudnia, robiłem porządki w browarze po przeprowadzce, myłem kegi, patrzę 2 pełne, nie możliwe przecież 8 miesięcy przerwy w warzeniu wszystkie kegi i butelki puste, spojrzałem na etykietę RIS. Po opiniach, że kwach i na galaretki się nadaje, myślę otworzę, spróbuje i wyleje, kegi umyje i po sprawie. I dobrze, że spróbowałem :). Rzeczywiście jest kwaśne, ale nie jest to ocet itp. dla mnie na akceptowalnym poziomie, fajna barwa i piana, i ten finisz cierpki kojarzący się z drewnem (może autosugestia). Rozlałem, poczekamy, zobaczymy. Wziąłem parę butelek na sylwestra, kumpel fan porterów i sotut'ów spróbował i podobne odczucia. Jak wyjeżdżałem to przyszedł do mnie i mówi widziałem, że została Ci jeszcze butelka tego RIS'a mógłbym ją dostać bo tak zajebistego piwa jeszcze nie piłem :).

 

post-5155-0-78233500-1421533075_thumb.jpgpost-5155-0-59923500-1421533085_thumb.jpgpost-5155-0-61104000-1421533097_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...