Jump to content

Recommended Posts

Po drugie: zrobiłem 2 pszenice na słodach strzegomskich, wyszły może nie kiepskie ale o wiele gorsze od tych na słodach weyermanna

Też nie mogłem w zeszłym sezonie uwarzyć w miarę dobrego dunkelweizena na strzegomskich, a nawet z Best Malz wyszła świetna. Przypadek, nie sądzę :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi na pierwszy rzut oka i języka nie przypadł Strzegomski karmelowy 150, teoretycznie podstawowy karmelowy dla piwowara domowego. W bezpośrednim, wizualnym, porównaniu Karmelowego jasnego z Litovela czy nawet Caramunich z Weyermanna wygląda bardzo kiepsko. Pełno jasnych ziaren tak jakby to było 30-50 EBC i sporo ciemnych, prawie spalonych, taki misz masz. U konkurecji ziarna w 90% są mniej więcej ta samo skarmelowane. Na razie jeszcze żadnej warki na nim nie robiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 26 Pils

BS2 - IBU – 40, EBC – 6,

27.09.2013

 

Skład:

 

Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) - 8,90 kg - 50 %

Pilzneński Weyermann (3,3 EBC) – 8,30 kg – 46,6 %

Zakwaszający Weyermann (3,5 EBC) – 0,62 kg – 3,4 %

 

Zacieranie:

 

46 l wody o temp. 54 °C

10 min – 52 °C

30 min – 62 °C

30 min – 72 °C

10 min – 78 °C

Wysładzanie 74 l wody o temp 78 °C

 

Gotowanie 70 min.

 

60 min - Marynka szyszka [10,5 %] - 100 g

30 min - Saaz granulat [4 %] - 80 g

10 min - Saaz granulat [4 %] - 60 g

 

Wyszło 77 litrów – 12,5 Blg

 

Fermentacja:

 

27.09.2013

Fermentator I :

Ilość: 23 litry

22 l 12,5 blg, dolałem 1 litr wody, blg końcowe 12

Drożdże: W34/70 suche, uwodnione

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 12 °C

---------------------------------

19.10.2013

Przelane do lagerowania - 4 blg

26.10.2013

3,7 blg

Rozlane do butelek 45 x 0,5l - glukoza 155 g rozcieńczona wodą

---------------------------------

 

27.09.2013

Fermentator II :

Ilość: 23 litry

22 l 12,5 blg, dolałem 1 litr wody, blg końcowe 12

Drożdże: W34/70 suche, uwodnione

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 12 °C

---------------------------------

19.10.2013

Przelane do lagerowania - 3 blg

26.10.2013

2,5 blg

Rozlane do butelek 45 x 0,5l - glukoza 155 g rozcieńczona wodą

 

27.09.2013

Fermentator III :

Ilość: 19 litrów

17 l 12,5 blg, dolałem 2 litr wody, blg końcowe 11,1

Drożdże: Pilsen 2007, 1 l starter

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 11 °C

---------------------------------

19.10.2013

Przelane do lagerowania - 2,5 blg

26.10.2013

2 blg

Rozlane do kega - nagazowanie z butli - 2,7 v/v

 

27.09.2013

Fermentator IV :

Ilość: 18 litrów

16 l 12,5 blg, dolałem 2 litr wody, blg końcowe 11

Drożdże: Munich Lager 2308, 1 l starter

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 11 °C

-------------------------------

19.10.2013

Przelane do lagerowania - 2,5 blg

26.10.2013

2 blg

Rozlane do kega - nagazowanie z butli - 2,7 v/v

 

 

Razem 83 litry.

 

Uwagi:

Warzelnia pracowała pełną parą. Wszystko sprawnie przebiegło. 17,82 kg słodu na mieszadle i silniku nie robiło wrażenia. Poniżej kilka zdjęć z warzenia. Fajnie jest mieszać w prawie 100 litrach brzeczki :)

 

post-5155-0-61440400-1380484116_thumb.jpgpost-5155-0-57577100-1380484203_thumb.jpgpost-5155-0-48441800-1380484308_thumb.jpgpost-5155-0-11846500-1380484380_thumb.jpgpost-5155-0-00319600-1380484230_thumb.jpgpost-5155-0-66713800-1380484484_thumb.jpgpost-5155-0-05721400-1380484505_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodzę brzeczkę do 18 st. Od razu zadaję drożdże. Wkładam do lodówki, temp. ustawiona na 15 st. Po zaobserwowaniu fermentacji 24-48h, ustawiam temp. fermentacji na 11-12 st. i tak zostaje do końca.

W temacie drożdży to dodam jeszcze, że nie napuchnięcie saszetki nie świadczy o tym, że z drożdży nic nie będzie.

Ostatnie moje płynne po rozbiciu pożywek, przez 3 dni wogóle nie napuchły, zrobiłem litrowe startery, starter ruszył po 24h, po 48 h zadałem do brzeczki, ruszyły szybciej niż uwodnione W34/70.

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zrobiłem pomiary fermentacji, ale zanim się za to zabrałem to skalibrowałem urządzenia na wodzie destylowanej. Okazało się z spławik zawyża o 1 st. Refraktometr wporządku.

A mierzyłem spławikiem przy zadawaniu drożdży, więc musiałem zrobić korektę.

I tak

Fermentor I 12 blg zeszło do 6,8 blg drożdże ruszyły tutaj najpoźniej po 48 h

Fermentor II 12 blg zeszło do 4,06 blg

Fermentor III 11,1 blg zeszło do 4,7 blg

Fermentor IV 11 blg zeszło do 4,3 blg

Miałem przelewać do lagerowania, ale zostawię jeszcze na 7 dni bo trochę za wysoko.

Świeży Pils smakuj super.

post-5155-0-22923300-1381564788_thumb.jpg

 

Po AIPA dobrze się jest napić czegoś normalnego :)

Myślałem za AIPA zastąpi mi pszeniczne na lato, bo weizen szybko traci swoje walory, ale trochę się rozczarowałem AIPA.

Kega nagazowałem sztucznie i piłem go po 6 dniach od rozlewu, rozszedł się w 10 dni. Był super, mocna grejfrutowa goryczka, w smaku i aromacie cytrusy.

Było zajebiste. Po 3 tygodniach otworzyłem butelkę i co ?? i lipa. Goryczki prawie wogóle, cytrusów też brak, może jakiś grejfut się tam przebija i to wszystko.

Wydaję mi się, chociaż mogę się mylić, że to chmielenie na zimno to ulotna sprawa. Do kotła poszło 140 g chmielu, a do chmielenia na zimno 160 g.

Następnym razem 300 g wrzucę do gotowania i porównam efekt. Zdrówko :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kega nagazowałem sztucznie i piłem go po 6 dniach od rozlewu, rozszedł się w 10 dni.

 

Ach te kegi, moja APA zeszła w 12 dni :D

Taka myśl właśnie mnie naszła, niedługo będę robił 40 warki (głównie dolniaki) i rozlewał na dwa kegi - może już czas być się kegami zacząć mieniać ? :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można by i kegami się mieniać, ale nie wiem czy moja wątroba by to wytrzymała :(. Najgorsze jest to, że moja LP chce mi z mieszkania kegerator wywalić, po tym jak się dowiedziała ile litrów jest w "tej beczce" :):beer:

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najgorsze jest to, że moja LP chce mi z mieszkania kegerator wywalić, po tym jak się dowiedziała ile litrów jest w "tej beczce"

Szczerość czasami wychodzi na dobre, a czasami bokiem :D. Wyrazy ubolewania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj rozlałem Pilsa #26, ponad 82 litry, 2 x keg i 90 butelek, było co robić, kegi poszły szybko ale butelki czasochłonne. Zrobiłem tylko 7 dni lagerowania, krótko, ale raz, że chciałem zwolnić lodówki, a dwa, że nie ma co pić z kija :/ Schodzi trochę przy tych lagerach. Dlatego dzisiaj, pośrutowałem słody na pszenice, coś na szybko żeby zrobić. Zacieranie na tygodniu. A później powrót do dolniaków. :beer:

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 27 Hefe-Weizen

BS2 - IBU – 11,5 EBC – 6,8

 

Skład:

 

Pszeniczny Strzegom (3,0 EBC) – 8,8 kg – 50,6 %

Pilzneński Weyermann (3,3 EBC) – 8 kg – 46 %

Carahell Weyermann (25,6 EBC) – 0,60 kg – 3,4 %

 

Zacieranie:

 

46 l wody o temp. 45 °C

30 min – 43 °C (ph 6,3 10 ml kawsu fosforowego ph 5,5)

30 min – 63 °C

30 min – 72 °C

10 min – 76 °C

Wysładzanie 73 l wody o temp 78 °C + 10 ml kawasu fosforowego

 

Gotowanie 70 min.

 

100 g Hallertauer Hersbrucker szyszka [4 %] Gotowanie 60,0 min

 

Wyszło 74 litry – 13.2 Blg

 

Fermentacja:

 

02.11.2013

Fermentator I :

Ilość: 21 litów

21 l 13,2 blg,

Drożdże: Mauribrew Weiss suche, uwodnione

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 19 °C

---------------------------

16.11.2013

Rozlew przy 4,9 blg

19 litrów poszło do kega (sztuczne nagazowanie) i 4 x 0,5 butelki po 3 g glukozy na 0,5 l.

 

02.11.2013

Fermentator II :

Ilość: 21 litrów

21 l 13,2 blg,

Drożdże: Mauribrew Weiss suche, uwodnione

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 19 °C

---------------------------

16.11.2013

Rozlew przy 5,1 blg

19 litrów poszło do kega + syrop z 40 g glukozy i 4 x 0,5 butelki po 3 g glukozy na 0,5 l.

 

02.11.2013

Fermentator III :

Ilość: 15,5 litów

14 l 13,2 blg, dolałem 1,5 litry wody, blg końcowe 11,9

Drożdże: Mauribrew Weiss suche, uwodnione

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 19 °C

---------------------------

16.11.2013

Rozlew przy 4,7 blg

28 butelek 0,5 l +syrop z 110 g glukozy, nagazowanie 2,9 v/v

 

02.11.2013

Fermentator IV :

Ilość: 19,5 litrów

18 l 13,2 blg, dolałem 1,5 litry wody, blg końcowe 12,2

Drożdże: Brefrem Blanche suche, uwodnione

Temperatura zadania: 18 °C

Temperatura fermentacji: 19 °C

---------------------------

16.11.2013

Rozlew przy 3,7 blg

36 butelek 0,5 l +syrop z 140 g glukozy, nagazowanie 2,9 v/v

 

Razem 77 litrów

 

Uwagi:

Zainspirowany zapisakmi WiHuRy odnośnie korekty ph i prawdopodobnej klarowności brzeczki przy filtracji dzięki temu postanowiłem spróbować.

I coś w tym jest, robiłem pszenicę, zawróciłem tylko 5 litrów brzeczki, a poźniej filtrat mega klarowny, jakbym robił pilsa. Filtracja szła tak sprawnie, że trochę podkręciłem i wyrobiłem się z filtracją w 1,20 h, prawie 100 l. Miałem też duży przełom, chyba pierwszy w mojej karierze, gluty praktycznie przykryły chmiel, także coś w tym korygowaniu ph jest. Jeśli przy następnej warce będzie podobny efekt to na stałe korekta ph zagości w moim browarze.

Użyłem też do jednego fermentora drożdży dedykowanych do wita, bo zalegały mi w lodówce. Zobaczymy jaki będzie efekt.

Dzisiaj syn pomógł mi w warzeniu, pewnie dlatego tak sprawnie poszło :):beer:

post-5155-0-32603200-1383411676_thumb.jpgpost-5155-0-69934000-1383411751_thumb.jpgpost-5155-0-15302800-1383411773_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszenica rozlana, zapiski uzupełniłem. Drożdże Mauribrew Weiss bardzo płytko odfermentowały. Po 7 dniach było w okolicach 5 blg, podniosłem temp. do 24 C, po kolejnych 7 dniach niewiele się zmieniło, więc zdecydowałem się na rozlew. Dałem trochę mniej glukozy w porównaniu z poprzednimi warkami, bo mnie trochę to wysokie blg martwiło. Pszenica wyszła bardzo smaczna, o wiele lepsza niż na WB-06. Pierwszy keg już się kończy :), zacząłem go pić jak jeszcze nie był do końca nagazowany, bardziej mi podchodzi pszenica jak jest nagazowana w stylu angielskim, i to własnie jest najfajniejsze w warzeniu piwa w domu, chmielisz, gazujesz jak ci pasuje, fajne lekkie piwo, bardzo pijalne. Polecam :)

 

post-5155-0-32228900-1385388600_thumb.jpgpost-5155-0-69473500-1385388617_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po użyciu wszystko myje i robię sterylizację w piro. Owijam te kraniki przed kurzem, muszkami itp. Pózniej już ich nie sterylizuje, tylko przed użyciem pryskam desprejem. Czy to coś daje?! ja się lepiej czuje ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

A teraz coś z innej beczki Whiskey wg. przepisu kolegi leszcz007

 

Whiskey I 21.11.2013

 

Skład:

 

Pilzneński Ireks – 25 kg

 

Zacieranie:

 

65 l wody o temp 54 C

30 min - 52 °C

90 min - 66-68 °C

10 min – 72 °C

10 min – 76 °C

 

Wysładzanie do 97 l

 

Gotowanie 40 min.

 

Wyszło: 77l 22 blg

 

Drożdże - Whisky SingleStrain

 

Uwagi:

 

Czasami lubię się napić coś mocniejszego, skoro piwo wychodzi to czemu nie zrobić whisky.

Trochę miałem problemu z utrzymaniem tej samej temp. na dole i w środku zacieru przy tym zasypie, ale jakoś dałem radę.

Plan zakłada 2 beczki po ok 80 zacieru, dalej przekazałem zacier znajomemu, on ma dokończy fermentację, 2 x przedestylować, później do dwóch beczek 30 litrowych, dębowych, opalanych, i na rok może dłużej do leżakowania. Zobaczymy.

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whiskey II 23.11.2013

 

Skład:

 

Pilzneński Bruntal – 25 kg

 

Zacieranie:

 

65 l wody o temp 54 C

30 min - 52 °C

90 min - 66-68 °C

10 min – 72 °C

10 min – 76 °C

 

Wysładzanie do 97 l

 

Gotowanie 40 min.

 

Wyszło: 80l 21 blg

 

Drożdże - Whisky SingleStrain

 

Uwagi:

 

Z wysłodzin zrobiłem 2 x 5 l startery, więc w tą sobotę kolejny pils bo czas goni.

Po gotowaniu zostało "trochę" farfocli z przełomu.

 

post-5155-0-82953700-1385563342_thumb.jpgpost-5155-0-37366100-1385563507_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Na początku chciałbym wszystkich przywitać :) i mam pytanko do Ciebie. Mianowicie jakiego silnika ( moc, gdzie zakupić i ewentualny koszt )kolego użyłeś do napędu śrutownika firmy Gabej ?

 

Pozdrawiam

Mariusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Koło na śrutowniku ma średnice 17 cm, koło na silniku 4 cm, pasek Z850. Silnik od pralki typu frania. Niestety nie znam jego mocy. Silnik wymontowałem na złomie, koszt 10 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...