Jump to content

Recommended Posts

Degustowałem ostatnio warkę #15 Rauchbock

Fajnie nagazowana, niestety za nic nie mogę się przekonać do tej wędzonki w piwie :( mam tego jeszcze 35 butelek i zapowiada się na dłuższe leżakowanie.

post-5155-0-80278400-1368533147_thumb.jpg

 

Znalazłem jeszcze w piwnicy butelkę z warką #3 pszeniczne (nie wiem jak ona się tam uchowała).

Ponad 10 miesięcy, jak na pszenicę trochę długo :)

Połowa po otwarciu uciekła z butelki, bananów i goździków brak, ale piwo smaczne, pijalne. Pierwsza warka zacierna, także z każdym łykiem wspominałem początki :)

post-5155-0-49568100-1368533142_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #23 Weizenbock po 7 dniach cichej powędrowała do 39 x 0,5 butelek z syropem + 168 g cukru.

Warka #24 FULL AROMA HOPS po 6 dniach burzliwej zeszła do 3,5 blg, przelałem na cichą.

W międzyczasie zrobiłem cydr z kartonika z biedroniki. Blg początkowe 10, po 7 dniach na drożdżach winnych odfermentował do 0. Też przelałem na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koniec sezonu, więc małe podsumowanie:

Uwarzyłem 15 warek co łącznie dało ponad 321 litrów złocistego trunku :), Piwa wyszły zacne, przynajmniej mi smakowały :) (oprócz rauchbock'a do którego nie mogę się przekonać).

Przerwę w warzeniu zamierzam wykorzystać do zwiększenia wybicia.

W planach mam 2 wersje:

1. Przerobienie istniejącej instalacji do wybicia 40l z zasilaniem elektryczny.

2. Sprzedaż dotychczasowej instalacji i zrobienie od nowa instalacji zasilanej gazem o wybiciu 100 l.

Mam czas, więc przeglądam forum, konsultuje, zobaczymy co z tego wyjdzie. No to :beer: :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprzedaż dotychczasowej instalacji

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie instalacji:

Jakie wymiary gabarytowe ma oferowany sprzęt?

Jakie wersje kociołków użyto do budowy (obj, moc grzałki).

Proszę na maila homebrewing@o2.pl szczegółowe zdjęcie łopat mieszadła?

 

Dziękuję za poświęcony czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #24 FULL AROMA HOPS poszła dzisiaj w kega z syropem 50 g glukozy i strzałem 3 bar do zaryglowania i 10 butelek x 0,5 l + 4g glukozy/0,5 l.

Cydr powędrował do kega z syropem 50 g glukozy i 30 tabletkami słodzika, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

 

Tym samy przypieczętowałem koniec sezonu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed uruchomieniem nowej warzelni musiałem najpierw pomyśleć o śrutowniku. Bo śrutowanie 25 kg słodu na przystawce od zelmera mijało by się z celem.

Nowy gniotownik firmy GABEJ. Sprzęt wygląda solidnie, mimo mały rozmiarów. Test przeszedł całkiem pozytywnie. Zobaczymy jak będzie się sprawował prz 25 kg naraz, ale to dopiero we wrześniu.

 

Tutaj jeszcze w wersji testowej:

post-5155-0-08744300-1371742591_thumb.jpg

 

A to wersja końcowa :

post-5155-0-84581400-1371742866_thumb.jpgpost-5155-0-21078500-1371742761_thumb.jpgpost-5155-0-83100000-1371742778_thumb.jpgpost-5155-0-11353100-1371742798_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez weekend powstał regał do warzelni:

 

post-5155-0-19502900-1372341351_thumb.jpgpost-5155-0-59333900-1372341368_thumb.jpgpost-5155-0-15141900-1372341392_thumb.jpgpost-5155-0-26301000-1372341416_thumb.jpg

 

A także filtratory z rurek miedzianych do kotła zacierno-filtracyjnego i kotła warzelnego.

 

post-5155-0-55832300-1372341478_thumb.jpg

 

Nawierciłem też otwory w garach (za "wiertarkę" posłużyła firmowa tokarka :) )

 

post-5155-0-06838000-1372341582_thumb.jpgpost-5155-0-42867500-1372341601_thumb.jpg

 

Wczoraj przyszła paczka z wymiennikiem ciepła 30 kw i pompa.

Znalazłem w moim mieście sklep z zaworami kulowymi, kolankami, nyplami itp, wszystko z kwasówki, także wszystko oprócz filtratorów i doprowadzenia wody będzie z kwasówki. Pomału zaczyna to nabierać wyglądu, a to cieszy :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie garnki są 100 l. Planuje warzyć naraz ok 86l do 15 blg, tak aby zapełnić 4 fermentory. Powyżej 15 blg, 60-66 litrów. Zobaczymy :), najpierw muszę to opanować, więc pierwsze warki pewnie będą ok 40-50 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Test warzelni zrobiony.

Opiszę mniej więcej na czym to polega:

 

1. Pierwszy gar po prawej to woda do wysładzania. Palnik 10 kw. Następnie jest podawana na pompę (1 pompa spełnia 3 funkcje) i przez deszczownice w kształcie kuli do gara zaciernego.

 

post-5155-0-86697200-1377521138_thumb.jpg

 

2. Środkowy gar to kadź zacierna. Palnik 10 kw. Mieszadło zasilane 24 v ze sterowaniem, 6 prędkości. 2 kapilary na 2 termometry. Jeden przy dnie, drugi na środku.

W teście na wodzie pokazywały takie same temperatury. Zobaczymy jak będzie w zacierze. Sonda z jednego termometru będzie przekładana do gara do wysładzania.

Filtrator z rurki miedzianej. Następnie grawitacyjnie, filtracja do gara warzelnego.

 

3. Trzeci gar po lewej to kadź warzelna. Palnik 10 kw. Filtrator z rurki miedzianej. Brzeczka do wymiennika 30 kw przekazywana jest przez pompę, a z wymiennika do fermentora.

 

Wszystko z kwasówki. Doprowadzenie wody do wymiennika jest zrobione z plastiku.

Wymiennik spisał się rewelacyjnie, 20 l wody schłodził z 100 C do 25 w 8 minut. W czasie upałów, myślę, że w zimie gdy woda w sieci jest zimniejsza będzie jeszcze lepiej.

Trzecia funkcja pompy to odprowadzenie zanieczyszczeń do kanalizacji. Ponieważ gary są na sztywno połączone to muszę je myć bez ruszania.

 

Przy automatyzacji, nie można zapomnieć o "korzeniach", stąd drewniane mieszadło dopełnia całość :)

post-5155-0-26237500-1377522005_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 25 AIPA 15° Blg

BS2 - IBU – 51,4, EBC – 12,

05.09.2013

 

Skład:

 

Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) - 8,90 kg - 70,4 %

Wiedeński Strzegom (7,0 EBC) – 2,23 kg – 17,7 %

Pszeniczny Strzegom (3,0 EBC) – 1,12 kg – 8,8%

Caramunich I Weyermann (100,5 EBC) – 0,39 kg – 3,1 %

 

Zacieranie:

 

33 l wody o temp. 73 °C

60 min - 68-69 °C

10 min – 76 °C

Wysładzanie 38 l wody o temp 76 °C

 

Gotowanie 70 min.

 

60 min - Amarillo [8,9 %] - 20 g

40 min - Amarillo [8,9 %] - 20 g

30 min - Amarillo [8,9 %] - 20 g

30 min - Centennial [11,9 %] - 20 g

20 min - Centennial [11,9 %] - 20 g

10 min - Citra [12,7 %] - 20 g

10 min - Irish Moss - 10 g

5 min - Citra [12,7 %] - 20 g

 

Wyszło 47 litrów – 15 Blg

 

Fermentacja:

 

05.09.2013

Fermentator I :

Ilość: 23 litry

Drożdże: US – 05 suche, uwodnione

Temperatura zadania: 22 °C

Temperatura fermentacji: 19 °C

-----------------------

12.09.2013

Cicha - 3 blg - 7 dni

Chmielenie na zimno: Amarillo - 20 g, Centennial - 30 g, Citra - 30 g

Temp: 4 dni - 16 °C, 3 dni - 7 °C

-----------------------

20.09.2013

Rozlew:

19 litrów poszło do kega (sztuczne nagazowanie) i 6 x 0,5 butelki po 2,7 g glukozy na 0,5 l.

 

05.09.2013

Fermentator II :

Ilość: 24 litry

Drożdże: US – 05 suche, uwodnione

Temperatura zadania: 22 °C

Temperatura fermentacji: 19 °C

-----------------------

12.09.2013

Cicha - 3,5 blg - 7 dni

Chmielenie na zimno: Amarillo - 20 g, Centennial - 30 g, Citra - 30 g

Temp: 4 dni - 16 °C, 3 dni - 7 °C

-----------------------

20.09.2013

Rozlew:

44 x 0,5l butelki po 2,7 g glukozy na 0,5 l

Uwagi:

Pierwsza warka na nowej warzelni. Wszystko działa jak trzeba. Wymiennik to naprawdę super sprawa. Wyłączasz palnik, robisz whirpola, czekasz 10 minut i prosto do fermentatora leci brzeczka o temp 22 C. Jedyny minus to, że trochę gorąco przy tych palnikach.

Nieocenionym narzędziem jest również BS2. Wszystko mi wyliczył, i tak też wyszło.

Pierwsze warzenie z laptopem. Włączyłem timer w BS2, alarm informował mnie kiedy i w jakiej ilości co dodać. Przy robieniu różnych warek i różnych ilości, wszystko jest podane jak na tacy, łącznie z wodą do wysładzania. Polecam.

 

post-5155-0-26340300-1378450055_thumb.jpg post-5155-0-59834600-1378450082_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

AIPA zlana do kega i butelek, w smaku i aromacie rewelacja, strasznie mi podeszły te amerykańskie chmiele.

 

Plany na kolejne miesiące:

1. Pils z marynką i saazem ok 88 l

2. Pils z marynką, lubelskim i saazem ok 88 l

3. Marcowe ok 85 l

4. Porter bałtycki ok 46 l.

 

Drożdze na ten sezon lagerowy to Pilsen Lager 2007, Munich Lager 2308 i W 34/70

Zmieniłem też słody z Strzegomskich i powróciłem na Weyermanna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś w Strzegomiu Ci nie spasowało?

 

Po pierwsze: słody Weyermanna odebrałem na miejscu, więc wyszło mnie tyle co strzegom + przesyłka.

Po drugie: zrobiłem 2 pszenice na słodach strzegomskich, wyszły może nie kiepskie ale o wiele gorsze od tych na słodach weyermanna (receptura, drożdże, temp. fermentacji, wszystko takie jak w poprzednich). Wiem, że w piwowarstwie domowym nie można otrzymać 2 identycznych piw, ale zobaczymy jak wyjdzie na weyermannach, głównie przekonała mnie podobna cena. Zobaczymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na sobotę planowałem Pilsa, ale 2 szaszetki drożdży, które "rozbiłem" w poniedziałek wogóle nie napuchły do dziś przy temp 21 stopni. Dzisiaj zrobiłem startery litrowe i zapodałem na karuzele, liczę na to, że do soboty się rozbujają :)

 

post-5155-0-74343000-1380115123_thumb.jpg

 

Wczoraj spróbowałem też AIPA, jeszcze nie do końca nagazowana, ale już rewelacyjna.

 

post-5155-0-87535300-1380115304_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te startery trzymasz na mieszadle w lodówce?

 

W lodówce mam również funkcję grzania :), i temp ustawiona na 21 stopni. Sterownik + mały grzejnik (farelka). Wszysystko mam tak spięte na kontakcie, jak trzeba chłodzić to chłodzę, jak grzać to przełączam na kontakcie, w sterowniku funkcje grzania i dogrzewa mi do zadanej temp. Temp otoczenia 18 stopni, aktualnie w lodówce 21.

 

post-5155-0-30005000-1380115999_thumb.jpg post-5155-0-26083100-1380116188_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...