Jump to content

Recommended Posts

Warka #18 Pils 12.02.2013

 

Zasyp

- słód pilznieński – 3,8 kg

- słód carapils – 0,4 kg

 

Zacieranie

- 30' – 65 °C

- 30' – 72 °C

- podgrzanie do 76 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 90' – Marynka szyszka 30 g

- 60' – Lubelski szyszka 10 g

- 5' – Lubelski szyszka 10 g

 

Uwagi

Wyszło 22 litry 12,5 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278

9 dni burzliwej, 17l przelałem do lagerowania.

 

Postanowiłem zrobić piwo malinowe dla mojej LP.

Przepis z forum.

5 litrów piwa z gęstwą po warce.

5 litrów wody,

1,1l soku z Herbapolu

6 dni burzliwej zeszło do 0 blg.

27.02 - 10 litrów przelałem na cichą.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aleś tych Pilsów natrzepał :) Fajnie, też lubie dolniaki. Kegerator wypas :okey:

Parę ich było :), Szkoda mi było wyrzucać tej gęstwy z 2278. Część poszła w butelki, 4 kegi zapełnione będzie co pić przez lato :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kegerator wypas :okey:

 

Dołączam się do opinii - po prostu przepiękny, zawsze myślałem, że to nie dla mnie (małe mieszkanko) ale jak się okazuje, może być ładne schludne - i nie zabierać zbyt dużo miejsca!:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

marzy każdy mężczyzna

Oj tak! :D Sam tworzyłeś, czy w zestawie takie cudo zakupiłeś? Wygląda znakomicie :)

lodowka z allegro 180 zl.

nówka kolumna + reduktor z tablica.pl 350 zl.

4 x kegi + opaski+przewody piwne itp. od wesolego - 600 zl

butla z gazem - 100zl dno ma okrągłe więc ja zawisiłem

obudowa drewniana+kółka+kratki z tył, znajomy stolarz zrobił za 250 zł.

sterownik z allegro - 115 zl.

pasek z ledami i 2 przełączniki -30 zl

Razem ok 1500 zł.

Picie piwa z kija i miny znajomych - BEZCENNE :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #19 Pszeniczne 09.03.2013

 

Zasyp

- słód pszeniczny jasny strzegom – 2,5 kg

- słód wiedeński strzegom – 2 kg

 

Zacieranie

- 20' – 44 °C

- 60' – 66 °C

- 10' – 72 °C

- 10' – 78 °C

- wysładzanie do objętości 29 l

 

Chmielenie

- 70' – całość

- 55' – Lubelski 20 g

 

Uwagi

Wyszło 24 litry 12 blg zadane Wb06 uwodnione

Pierwszy raz użyłem słodów z słodowni Strzegom. Wydajność wyszła porównywalna z weyermann'em. Worek pszenicznego z strzegomia 82,5 zł,a weyermana 129 zł, ponad 30 % tanej. Zobaczymy jeszcze jak będzie smakowało piwo.

Słody kupiłem przez sklep internetowy słodowni, zapłaciłem kartą, a za 3 dni kurier przywiózł 70 kg słodu :)

post-5155-0-74800100-1363093881_thumb.jpg

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #19 przelana na cichą, zeszła do 2,2 blg. Planowałem 6 litrów przelać do kega, sztucznie nagazować i szybko spożyć :), ale strasznie dużo drożdży i farfocli jeszcze w niej pływa. W sumie to pszenica... w ostateczności poszło wszystko na cichą, zobaczymy po 7 dniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #20 IPA 16.03.2013

 

Zasyp

- słód pilznieński weyermann – 3,5 kg

- słód monachijski typ II strzegom– 0,6 kg

- słód caramunich weyermann – 0,2 kg

- słód caraaroma weyermann – 0,2 kg

- cukier kandyzowany – 0,5 kg

 

Zacieranie

- 60' – 66-68 °C

- 10' – 78 °C

- filtracja do objętości 26 l 14 blg przed gotowaniem

 

Chmielenie

- 90' – Marynka szyszka 40 g

- 30' – Lubelski szyszka 25 g

- 15' – dodałem cukier rozpuszczony w 0,5l wody

- 5' – Lubelski szyszka 25 g

 

Uwagi

Wyszło 23 litry 15 blg zadane litrowym starterem z S-04

Chłodzenie w warunkach naturalnych, po 4 godzinach zeszło do 27 °C przy -3 °C na zew.

Nie ma jak chłodnica!!! 20 minut do 15°C, ale jak się nie spróbuje to się nie przekona. Taka już natura :)

post-5155-0-41858600-1363613348_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

W czasie sobotniego warzenia, zrobiłem degustacje:

1. Pils warka #12 - po miesiącu już dobrze nagazowany, lekki, orzeźwiający na lato będzie jak znalazł :)

post-5155-0-53744500-1363614307_thumb.jpg

2. Rauchbock warka #15 - nagazowanie ok, czuć wędzonką, ale musi jeszcze poleżakować.

post-5155-0-31301200-1363614387_thumb.jpg

3. Marcowe warka #11 - pierwsze miejsce, fajny aromat, rewelacja, napewno do powtórzenia.

post-5155-0-37708900-1363614441_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymiary lodówki: Szerokość 55 cm, Wysokość 90 cm, Głębokość 60 cm. Oczywiście bez zamrażalnika. Jeśli chcesz, żeby weszły Ci 2 kegi to agregat musi być "pod skosem" tak jak na zdjęciu. Dajesz 2 kegi po przekątnej, i mieszczą się bez problemu.

post-5155-0-28764100-1364302069_thumb.jpg

post-5155-0-86832200-1364302101_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #21 Pszeniczne 22.03.2013

 

Zasyp

- słód pszeniczny jasny strzegom – 2,0 kg

- słód pilznieński strzegom – 1,6 kg

- słód carapils weyerman – 0,1 kg

 

 

Zacieranie

- 30' – 44 °C

- 30' – 64 °C

- 30' – 72 °C

- 5' – 78 °C

- wysładzanie do objętości 25 l, 11 blg

 

Chmielenie

- 60' – Marynka 10g, Lubelski 20 g od początku

 

Uwagi

Wyszło 21 litrów 12 blg zadane Wyeast 3068

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Degustowałem ostatnio warkę #17 Pils, sztucznie nagazowana, Jedna z dwóch warek pilsów, które lagerowałem w temp. 0-2 stopnie. Jak nie byłem przekonany do lagerowania to po tej degustacji wszystkie pilsy w przyszłym sezonie będę lagerował. Barwa kryształ, i fajny posmak. Przypomina mi dawnego heinekena. Efekt na zdjęciu.

post-5155-0-77519200-1364658199_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #22 Dunkel Weizen 05.04.2013

 

Zasyp

- słód pszeniczny jasny Strzegom – 1,9 kg

- słód pilznieński Strzegom– 1,3 kg

- słód monachijski II Strzegom–0,6 kg

- słód pszeniczny ciemny Weyermann – 0,2 kg

- słód pszeniczny czekoladowy Weyermann– 0,05 kg

 

Zacieranie

- 10' – 46 °C

- 15' – 53 °C

- 30' – 63 °C

- 10' – 72 °C

- podgrzanie do – 76 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 27 l – 12 blg

 

Chmielenie

- 80' – Lubelski szyszka 20 g

- 40' – Lubelski szyszka 10 g

- 5' – Lubelski szyszka 10 g

 

Uwagi

Wyszło 21 litrów 13 blg zadane gęstwa Wyeast 3068 z warki #21

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #20 IPA rozlana do 45 butelek z syropem 132 g glukozy.

Warka #21 Pszeniczne rozlana do 1 kega 19l z syropem 50g glukozy i 4 butelek 0,5l/3g glukozy.

I jeszcze 3 x 0,5l kufelki pilsa z kegeratora wypite przez piwowara, bo było strasznie dużo pracy w browarze w piątek :)

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #23 Weizenbock 02.05.2013

 

Zasyp

- słód pszeniczny jasny Strzegom – 3 kg

- słód pilznieński Strzegom – 1,2 kg

- słód monachijski I Strzegom – 1,2 kg

- słód Caramunich Weyermann – 0,4 kg

- słód pszeniczny czekoladowy Weyermann– 0,05 kg

 

Zacieranie

- 20' – 44 °C

- 15' – 53 °C

- 30' – 63 °C

- 30' – 72 °C

- podgrzanie do – 76 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 24 l – 16 blg

 

Chmielenie

- 70' – całość

- 60' – Lubelski szyszka 50 g

 

 

Uwagi

Wyszło 19 litrów 17 blg zadane litrowym starterem z gęstwy Wyeast 3068 z warki #22

FILTRACJA MASAKRA!!! 3,5 godziny. Robiłem rożne pszeniczne i nie było problemu. Nie pomagało mieszanie zacieru itp. sztuczki.

Edited by Stolarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 20 godzinach fermentacji Stephan'y postanowiły pospacerować. Może i to mój błąd bo z 3 tygodniowej gęstwy zrobiłem jeszcze litrowy starter?!

post-5155-0-63731400-1367699340_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #24 FULL AROMA HOPS trochę zmodyfikowany 11.05.2013

 

Zasyp

- słód pilznieński Strzegom – 3 kg

- słód wiedeński Strzegom – 1,5 kg

- słód Carapils Weyermann – 0,4 kg

 

Zacieranie

- wsypanie słodów – 40 °C i podgrzewanie do 62 °C

- 10' – 62 °C

- 45' – 72 °C

- 10' – 76 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 31 l – 11 blg

 

Chmielenie

- 90' – Marynka szyszka 30 g

- 45' – Lubelski szyszka 40 g

- 5' – Lubelski szyszka 20 g

 

 

Uwagi

Wyszło 26 litrów 12 blg zadane uwodnionymi Danstar Windsor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...