Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 7, 2013 (edited) Warka #18 Pils 12.02.2013 Zasyp - słód pilznieński – 3,8 kg - słód carapils – 0,4 kg Zacieranie - 30' – 65 °C - 30' – 72 °C - podgrzanie do 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 25 l Chmielenie - 90' – Marynka szyszka 30 g - 60' – Lubelski szyszka 10 g - 5' – Lubelski szyszka 10 g Uwagi Wyszło 22 litry 12,5 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278 9 dni burzliwej, 17l przelałem do lagerowania. Postanowiłem zrobić piwo malinowe dla mojej LP. Przepis z forum. 5 litrów piwa z gęstwą po warce. 5 litrów wody, 1,1l soku z Herbapolu 6 dni burzliwej zeszło do 0 blg. 27.02 - 10 litrów przelałem na cichą. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Edited March 7, 2013 by Stolarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 7, 2013 Podobno o tym marzy każdy mężczyzna Mam i Ja :lol: 2 depesz and vettis reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 523 1 Items Report post Posted March 7, 2013 Aleś tych Pilsów natrzepał Fajnie, też lubie dolniaki. Kegerator wypas Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 7, 2013 Aleś tych Pilsów natrzepał Fajnie, też lubie dolniaki. Kegerator wypas Parę ich było , Szkoda mi było wyrzucać tej gęstwy z 2278. Część poszła w butelki, 4 kegi zapełnione będzie co pić przez lato Quote Share this post Link to post Share on other sites
depesz 4 1 Items Report post Posted March 7, 2013 Kegerator wypas Dołączam się do opinii - po prostu przepiękny, zawsze myślałem, że to nie dla mnie (małe mieszkanko) ale jak się okazuje, może być ładne schludne - i nie zabierać zbyt dużo miejsca! Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 131 1 Items Report post Posted March 8, 2013 marzy każdy mężczyzna Oj tak! Sam tworzyłeś, czy w zestawie takie cudo zakupiłeś? Wygląda znakomicie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 8, 2013 marzy każdy mężczyzna Oj tak! Sam tworzyłeś, czy w zestawie takie cudo zakupiłeś? Wygląda znakomicie lodowka z allegro 180 zl. nówka kolumna + reduktor z tablica.pl 350 zl. 4 x kegi + opaski+przewody piwne itp. od wesolego - 600 zl butla z gazem - 100zl dno ma okrągłe więc ja zawisiłem obudowa drewniana+kółka+kratki z tył, znajomy stolarz zrobił za 250 zł. sterownik z allegro - 115 zl. pasek z ledami i 2 przełączniki -30 zl Razem ok 1500 zł. Picie piwa z kija i miny znajomych - BEZCENNE Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 12, 2013 (edited) Warka #19 Pszeniczne 09.03.2013 Zasyp - słód pszeniczny jasny strzegom – 2,5 kg - słód wiedeński strzegom – 2 kg Zacieranie - 20' – 44 °C - 60' – 66 °C - 10' – 72 °C - 10' – 78 °C - wysładzanie do objętości 29 l Chmielenie - 70' – całość - 55' – Lubelski 20 g Uwagi Wyszło 24 litry 12 blg zadane Wb06 uwodnione Pierwszy raz użyłem słodów z słodowni Strzegom. Wydajność wyszła porównywalna z weyermann'em. Worek pszenicznego z strzegomia 82,5 zł,a weyermana 129 zł, ponad 30 % tanej. Zobaczymy jeszcze jak będzie smakowało piwo. Słody kupiłem przez sklep internetowy słodowni, zapłaciłem kartą, a za 3 dni kurier przywiózł 70 kg słodu Edited March 12, 2013 by Stolarz 1 Pan Zazak reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 15, 2013 Warka #19 przelana na cichą, zeszła do 2,2 blg. Planowałem 6 litrów przelać do kega, sztucznie nagazować i szybko spożyć , ale strasznie dużo drożdży i farfocli jeszcze w niej pływa. W sumie to pszenica... w ostateczności poszło wszystko na cichą, zobaczymy po 7 dniach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 18, 2013 Warka #20 IPA 16.03.2013 Zasyp - słód pilznieński weyermann – 3,5 kg - słód monachijski typ II strzegom– 0,6 kg - słód caramunich weyermann – 0,2 kg - słód caraaroma weyermann – 0,2 kg - cukier kandyzowany – 0,5 kg Zacieranie - 60' – 66-68 °C - 10' – 78 °C - filtracja do objętości 26 l 14 blg przed gotowaniem Chmielenie - 90' – Marynka szyszka 40 g - 30' – Lubelski szyszka 25 g - 15' – dodałem cukier rozpuszczony w 0,5l wody - 5' – Lubelski szyszka 25 g Uwagi Wyszło 23 litry 15 blg zadane litrowym starterem z S-04 Chłodzenie w warunkach naturalnych, po 4 godzinach zeszło do 27 °C przy -3 °C na zew. Nie ma jak chłodnica!!! 20 minut do 15°C, ale jak się nie spróbuje to się nie przekona. Taka już natura Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 18, 2013 W czasie sobotniego warzenia, zrobiłem degustacje: 1. Pils warka #12 - po miesiącu już dobrze nagazowany, lekki, orzeźwiający na lato będzie jak znalazł 2. Rauchbock warka #15 - nagazowanie ok, czuć wędzonką, ale musi jeszcze poleżakować. 3. Marcowe warka #11 - pierwsze miejsce, fajny aromat, rewelacja, napewno do powtórzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 462 1 Items Report post Posted March 24, 2013 Mógłbyś napisać jakie wymiary ma Twoja lodówka od kegeratora? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 26, 2013 Wymiary lodówki: Szerokość 55 cm, Wysokość 90 cm, Głębokość 60 cm. Oczywiście bez zamrażalnika. Jeśli chcesz, żeby weszły Ci 2 kegi to agregat musi być "pod skosem" tak jak na zdjęciu. Dajesz 2 kegi po przekątnej, i mieszczą się bez problemu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 26, 2013 Warka #20 przelana na cichą w piątek 22.03 zeszło do 3,5 blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 26, 2013 (edited) Warka #21 Pszeniczne 22.03.2013 Zasyp - słód pszeniczny jasny strzegom – 2,0 kg - słód pilznieński strzegom – 1,6 kg - słód carapils weyerman – 0,1 kg Zacieranie - 30' – 44 °C - 30' – 64 °C - 30' – 72 °C - 5' – 78 °C - wysładzanie do objętości 25 l, 11 blg Chmielenie - 60' – Marynka 10g, Lubelski 20 g od początku Uwagi Wyszło 21 litrów 12 blg zadane Wyeast 3068 Edited March 26, 2013 by Stolarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 30, 2013 Warka #21 przelana na cichą 29.03. Zeszło do 3 blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted March 30, 2013 Degustowałem ostatnio warkę #17 Pils, sztucznie nagazowana, Jedna z dwóch warek pilsów, które lagerowałem w temp. 0-2 stopnie. Jak nie byłem przekonany do lagerowania to po tej degustacji wszystkie pilsy w przyszłym sezonie będę lagerował. Barwa kryształ, i fajny posmak. Przypomina mi dawnego heinekena. Efekt na zdjęciu. 1 elroy reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted April 6, 2013 (edited) Warka #22 Dunkel Weizen 05.04.2013 Zasyp - słód pszeniczny jasny Strzegom – 1,9 kg - słód pilznieński Strzegom– 1,3 kg - słód monachijski II Strzegom–0,6 kg - słód pszeniczny ciemny Weyermann – 0,2 kg - słód pszeniczny czekoladowy Weyermann– 0,05 kg Zacieranie - 10' – 46 °C - 15' – 53 °C - 30' – 63 °C - 10' – 72 °C - podgrzanie do – 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 27 l – 12 blg Chmielenie - 80' – Lubelski szyszka 20 g - 40' – Lubelski szyszka 10 g - 5' – Lubelski szyszka 10 g Uwagi Wyszło 21 litrów 13 blg zadane gęstwa Wyeast 3068 z warki #21 Edited April 6, 2013 by Stolarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted April 6, 2013 (edited) Warka #20 IPA rozlana do 45 butelek z syropem 132 g glukozy. Warka #21 Pszeniczne rozlana do 1 kega 19l z syropem 50g glukozy i 4 butelek 0,5l/3g glukozy. I jeszcze 3 x 0,5l kufelki pilsa z kegeratora wypite przez piwowara, bo było strasznie dużo pracy w browarze w piątek Edited April 6, 2013 by Stolarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted April 13, 2013 (edited) Warka #22 Dunkel Weizen przelana na cichą przy 2,5 blg. Edited April 13, 2013 by Stolarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted April 30, 2013 (edited) Warka #22 Dunkel Weizen po 9 dniach cichej rozlana do 42 x 0,5l butelek z syropem z 168 g glukozy. Edited April 30, 2013 by Stolarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted May 4, 2013 (edited) Warka #23 Weizenbock 02.05.2013 Zasyp - słód pszeniczny jasny Strzegom – 3 kg - słód pilznieński Strzegom – 1,2 kg - słód monachijski I Strzegom – 1,2 kg - słód Caramunich Weyermann – 0,4 kg - słód pszeniczny czekoladowy Weyermann– 0,05 kg Zacieranie - 20' – 44 °C - 15' – 53 °C - 30' – 63 °C - 30' – 72 °C - podgrzanie do – 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 24 l – 16 blg Chmielenie - 70' – całość - 60' – Lubelski szyszka 50 g Uwagi Wyszło 19 litrów 17 blg zadane litrowym starterem z gęstwy Wyeast 3068 z warki #22 FILTRACJA MASAKRA!!! 3,5 godziny. Robiłem rożne pszeniczne i nie było problemu. Nie pomagało mieszanie zacieru itp. sztuczki. Edited May 4, 2013 by Stolarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted May 4, 2013 Po 20 godzinach fermentacji Stephan'y postanowiły pospacerować. Może i to mój błąd bo z 3 tygodniowej gęstwy zrobiłem jeszcze litrowy starter?! Quote Share this post Link to post Share on other sites
ijon 5 Report post Posted May 6, 2013 Te drożdże chyba tak już mają, że są szalone! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Report post Posted May 14, 2013 Warka #24 FULL AROMA HOPS trochę zmodyfikowany 11.05.2013 Zasyp - słód pilznieński Strzegom – 3 kg - słód wiedeński Strzegom – 1,5 kg - słód Carapils Weyermann – 0,4 kg Zacieranie - wsypanie słodów – 40 °C i podgrzewanie do 62 °C - 10' – 62 °C - 45' – 72 °C - 10' – 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 31 l – 11 blg Chmielenie - 90' – Marynka szyszka 30 g - 45' – Lubelski szyszka 40 g - 5' – Lubelski szyszka 20 g Uwagi Wyszło 26 litrów 12 blg zadane uwodnionymi Danstar Windsor Quote Share this post Link to post Share on other sites