Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W końcu znalazłem trochę czasu, więc zaczynam prowadzić zapiski na piwo.org :)

Na początek zestaw startowy z BA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #1 Pszeniczne 09.05.2012

 

Muntons HEAT brewkit 1,8 kg

BA brewkit 1 kg

 

 

Warka #2 Lager 15.05.2012

 

BREWMAKER LAGER brewkit 1,5 kg

BA brewkit 1 kg

 

Pierwsza warka, o ile była pijalna to druga już nie za bardzo. Nie chodzi o infekcje bo wszystko wyszło ok., ale bez smaku. Pewnie tez dlatego ze kierowałem się przepisem dołączonym do brewkita i dałem po 23 litry wody, piwo było wodniste i bez smaku.

Ale polecam zrobić na początek 1 puszkę, żeby zaznajomić się z całym procesem dezynfekcji, fermentacji i rozlewu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 Pszeniczne 09.06.2012

Receputra z książki „Znakomite Piwa” opracowana przez Mateusza Pająka.

 

Zasyp

- słód pszeniczny jasny - 2 kg

- słód pilznieński – 1,6 kg

- słód pszeniczny karmelowy – 0,1 kg

 

Zacieranie

- 30' – 43 °C

- 30' – 63 °C

- 30' – 72 °C

- podgrzanie do – 76 °C i filtracja

- filtracja do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 60' – Marynka granulat 10 g

 

Uwagi

Wyszło 20 litrów 11 blg zadane Wyeast 3068

5 dni burzliwej, 7 dni cichej.

Syrop z 200g glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l.

Pierwsze zacieranie :), wyszło super piwo, mocne banany i goździki, naprawdę super piwo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 Dunkel Weizen 20.06.2012

Zestaw z BA

 

Zasyp

- słód pszeniczny jasny – 1,9 kg

- słód pilznieński – 1,3 kg

- słód monachijski II – 0,6 kg

- słód pszeniczny karmelowy – 0,2 kg

- słód pszeniczny czekoladowy – 0,05 kg

 

Zacieranie

- 10' – 46 °C

- 15' – 53 °C

- 30' – 63 °C

- 10' – 72 °C

- podgrzanie do – 76 °C i filtracja

- filtracja do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 80' – Lubelski granulat 20 g

- 30' – Lubelski granulat 10 g

- 5' – Lubelski granulat 10 g

 

Uwagi

Wyszło 20 litrów 12 blg zadane gęstwa Wyeast 3068 z warki #3

6 dni burzliwej, 9 dni cichej.

Syrop z 160g glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l.

Wyszło super piwo, najbardziej smakowało znajomym, szybko się rozeszło :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 Pszeniczne 08.07.2012

Kopia warki #3

 

Zasyp

- słód pszeniczny jasny - 2 kg

- słód pilznieński – 1,6 kg

- słód pszeniczny karmelowy – 0,1 kg

 

Zacieranie

- 30' – 43 °C

- 30' – 63 °C

- 30' – 72 °C

- podgrzanie do – 76 °C i filtracja

- filtracja do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 60' – Marynka granulat 10 g

 

Uwagi

Wyszło 20 litrów 11 blg zadane Wyeast 3068 z warki #4

6 dni burzliwej, 11 dni cichej.

Syrop z 180 g glukozy. Wyszło 38 butelek 0,5l.

Piwo wyszło ok., ale gdzieś w tle miało dziwny posmak. Może to przez gęstwę użytą 3 raz ?!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To raczej nie to - ponoć właśnie drożdże z trzeciej 'generacji' najlepsze...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To raczej nie to - ponoć właśnie drożdże z trzeciej 'generacji' najlepsze...

Podobno tak jest, Czech pils'ów użyłem ostatnio 6 razy i piwo jest ok, ale gdzieś na forum czytałem, że drożdże do pszenicznego 3068, najlepiej używać do max. 3 warek później tracą swoje właściwości, mniej goździków itp. Za tydzień rozpocznę sezon na Hefe-Weizen, też na tych drożdżach, to zobaczymy jak się spiszą w tym roku :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo wyszło ok., ale gdzieś w tle miało dziwny posmak. Może to przez gęstwę użytą 3 raz ?!

 

A może coś z gęstwą było nie tak ?? Moja ostatnia pszenica wyszła taka wodnista trochę i ma lekko dziwny posmak niestety. Albo zaczynam się robić bardziej samokrytyczny albo cofam się w rozwoju ;) Aha gęstwa na moją pszenicę też była po 3 zbiorze i również 3068

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 IPA 15.08.2012

Receputra z książki „Znakomite Piwa” opracowana przez Mateusza Pająka.

 

Zasyp

- słód pilznieński – 3,4 kg

- słód monachijski – 0,6 kg

- słód caramunich – 0,2 kg

- słód caraaroma – 0,2 kg

- cukier kandyzowany – 0,3 kg

 

Zacieranie

- 60' – 66-68 °C

- 10' – 76 °C

- filtracja do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 90' – Marynka granulat 40 g

- 30' – Lubelski granulat 25 g

- 5' – Lubelski granulat 25 g

- 5' – dodałem cukier rozpuszczony w 0,5l wody

 

Uwagi

Wyszło 21 litrów 14,5 blg zadane Wyeast 1098

8 dni burzliwej, 15 dni cichej.

Zeszło do 3,5 blg. Syrop z 120 g glukozy. Wyszło 40 butelek 0,5l.

Piwo wyszło super, fajny smak, miedziana barwa, pierwszy raz piłem piwo tego stylu, i bardzo mi posmakowało, niestety bardzo mało się nagazowało mimo 6 miesięcy leżakowania. W dalszej części wątku opiszę jak sobie z tym poradziłem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 St. Peters Ruby Red Ale 07.09.2012

 

St. Peters Ruby Red Ale Kit – 2 x puszki po 1,7 kg

 

Chmielenie

chmiel na zimno z zestawu

 

 

 

Uwagi

Wyszło 22 litry 10 blg zadane drożdze suche z zestawu

9 dni burzliwej,

Zeszło do 3 blg. Syrop z 200 g glukozy. Wyszło 42 buteleki 0,5l.

Z racji, iż urodziło mi się dziecko :) nie miałem czasu na zacieranie. Po moich nie miłych doświadczeniach z kitami, obiecałem, że nigdy więcej! Ale z braku piwa, kupiłem wyżej wymieniony zestaw. I tu miłe zaskoczenie. Piwo wyszło bardzo dobre, barwa ciemny brąz, z gęstą pianą utrzymującą się do ostatniego łyka. Niestety koszt takiego zestawu to 92 zł :(.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 Pale Ale 16.09.2012

Receputra z książki „Znakomite Piwa” opracowana przez Mateusza Pająka.

 

Zasyp

- słód pilznieński – 3,0 kg

- słód monachijski – 0,4 kg

- słód caramunich – 0,3 kg

 

Zacieranie

- 60' – 66-68 °C

- podgrzanie do 76 °C i filtracja

- filtracja do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 60' – Marynka granulat 30 g

- 20' – Lubelski granulat 15 g

- 5' – Lubelski granulat 15 g

 

Uwagi

Wyszło 21 litrów 12 blg zadane Wyeast 1098 gęstwa z #6

7 dni burzliwej, 8 dni cichej.

Zeszło do 3,5 blg. Syrop z 120 g glukozy. Wyszło 20 butelek 0,5l i 2 x 5l minikeg.

Piwo ok., ale jakoś mi nie posmakowało, za dużo goryczki wręcz gorzkie, małe nasycenie , takie bez wyrazu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 Pszeniczne 29.10.2012

Receputra z książki „Znakomite Piwa” opracowana przez Krzysztofa Zacha.

 

Zasyp

- słód pszeniczny jasny – 2,5 kg

- słód wiedeński – 2 kg

 

Zacieranie

- 20' – 44 °C

- 70' – 60 °C

- podgrzanie do – 76 °C i filtracja

- filtracja do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 60' – Halleratau Hersbruecker granulat 30 g

 

Uwagi

Wyszło 20 litrów 12 blg zadane Wb06

7 dni burzliwej, 7 dni cichej.

Zeszło do 2,5 blg. Syrop z 160 g glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l.

Jak zwykle “pszenica” super :), chociaż trochę wb06 za dużo odfermentowały, takie zbyt wytrawne jak na weizena i bardzo dużo goździków. Ostatnio shooter pisał żeby wb06 dawać pół paczki wtedy drożdże bardziej się męczą i dają posmaki bananowe. Wypróbujemy w tym sezonie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miesięczna przerwa była spowodowana remontem browaru. Trójstopniowy system z automatyzacją procesu . W górnym kotle grzeje wodę do wysładzania. W środkowym odbywa się zacieranie, mieszadło z silnikiem od wycieraczek, całym procesem zacierania steruje sterownik od Boleckiego. Ustawiam temperatury, włączam mieszadło, wsypuje słód, włączam play i 2 godziny wolnego, w tym czasie można np. rozlać 1-2 warki do butelek. Wysładzam przez deszczownicę zamontowaną w kotle zaciernym. Na samym dole gotuję i chmielę. Gar 30 litrowy i taboret gazowy. Taboret 7 kw, ma moc. Przy pierwszym gotowaniu odparowało mi 10 litrów. Zdjęcia w galerii.

post-5155-0-34919600-1362552400_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niezła robota z taką mocą to spokojnie 50 litrowe warki możesz robić :) Plus za konstrukcję, masz może jakieś zdjęcia z budowy? Bo w galerii nic nie widzę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niezła robota z taką mocą to spokojnie 50 litrowe warki możesz robić :) Plus za konstrukcję, masz może jakieś zdjęcia z budowy? Bo w galerii nic nie widzę?

Dzięki za plusa :).

Żałuję, że nie zrobiłem wybicia 40l, bo ostatnio robiłem 2 warki w jednym dniu. Gdy w dolnym garze się gotowało, to w środkowym już zacierało. Napełnienie 2 fermentorów po 20 litrów zajęło mi 9 h. Tyle tylko, że 2 razy więcej mycia, a można by było wszystko zrobić za jednym razem. Zdjęć z budowy nie mam :(. Wszystko jest do zrobienia samemu, oprócz tej pokrywy do kotła zaciernego, zrobił mi ją kumpel. Sterownik też nie problem podłączyć, Bolek cierpliwe odpowiadał na moje pytania :).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zmieniłbyś garnek z 30l na 50l to na upartego możesz zrobić wybicie 40l (dla warek do 12-13°Blg) na tym co masz. Przy zacieraniu na gęsto 2,5:1 powinnieneś zmieścić zacier w kociołku, później będzie więcej wody do wysładzania niż pojemność kociołka ale w trakcie wysładzanie można przecież do niego dolać kilka litrów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zmieniłbyś garnek z 30l na 50l to na upartego możesz zrobić wybicie 40l (dla warek do 12-13°Blg) na tym co masz. Przy zacieraniu na gęsto 2,5:1 powinnieneś zmieścić zacier w kociołku, później będzie więcej wody do wysładzania niż pojemność kociołka ale w trakcie wysładzanie można przecież do niego dolać kilka litrów.

Też o tym myślałem, ale jak robiłem rauchbock'a przy zapsypie 6,4 kg to silnik od mieszadła był prawie czerwony :), a po drugie musiałbym przerobić mieszadło. Po zakończonym sezonie może coś pomyślę. Strasznie wciągające to hobby :), na początku by gar i łycha, teraz automatyzacja i plany o zwiększeniu wybica. Do czego mnie to wszystko zaprowadzi...? :smilies: :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Pils 28.11.2012

Receputra z książki „Znakomite Piwa” opracowana przez Mateusza Pająka.

 

Zasyp

- słód pilznieński – 3,2 kg

- słód monachijski – 0,2 kg

- słód carapils – 0,2 kg

 

Zacieranie

- 30' – 65 °C

- 30' – 72 °C

- podgrzanie do 76 °C i filtracja

- filtracja do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 90' – Marynka szyszka 30 g

- 60' – Lubelski szyszka 10 g

- 5' – Lubelski szyszka 10 g

 

Uwagi

Wyszło 15 litrów 12 blg zadane W34/70

14 dni burzliwej, 21 dni cichej.

Zeszło do 3 blg. Syrop z 3g/0,5l glukozy. Wyszło 29 butelek 0,5l.

Mała wydajność i duże odparowanie to wynik nauki na nowym sprzęcie.

Pierwszy dolnika w mojej karierze za sobą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Marcowe 01.12.2012

 

Zasyp

- słód pilznieński – 3,2 kg

- słód monachijski – 0,8 kg

- słód carapils – 0,3 kg

- słód caramunich – 0,2 kg

- cukier kandyzowany – 0,3 kg

 

Zacieranie

- 15' – 53 °C

- 30' – 62 °C

- 15' – 72 °C

- podgrzanie do 78 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 65' – Spalt Select (30 g) i Hersbrucker (10g)

- 15' – Hersbrucker 20 g

 

Uwagi

Wyszło 21 litrów 15 blg zadane W34/70

14 dni burzliwej, 21 dni cichej.

Zeszło do 2,5 blg. Syrop z 140g glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 Pils 15.12.2012

 

Zasyp

- słód pilznieński – 4,1 kg

- słód zakwaszający – 0,15 kg

 

Zacieranie

- 30' – 50 °C

- 60' – 66 °C

- podgrzanie do 76 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 70' – Marynka szyszka 30 g

- 30' – Lubelski szyszka 20 g

- 5' – Lubelski szyszka 10 g

 

 

Uwagi

Wyszło 21 litry 12 blg zadane starter Wyeast Czech Pils 2278

13 dni burzliwej, 14 dni cichej.

Zeszło do 2,5 blg. Syrop z 150g jasnego ekstraktu w proszku. Wyszło 40 butelek 0,5l.

Pierwszy raz zrobiłem starter na mieszadle magnetycznym od shootera.

post-5155-0-14483100-1362643301_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 Pils 05.01.2013

 

Zasyp

- słód pilznieński – 3,8 kg

- słód monachijski – 0,2 kg

- słód carapils – 0,2 kg

- słód zakwaszający – 0,1 kg

 

Zacieranie

- 30' – 50 °C

- 60' – 66 °C

- podgrzanie do 76 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 70' – Marynka szyszka 30 g

- 30' – Lubelski szyszka 20 g

- 5' – Lubelski szyszka 10 g

 

 

Uwagi

Wyszło 21,5 litry 12 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278 z warki #12

14 dni burzliwej, 14 dni cichej.

Zeszło do 2,5 blg. Wyszło 1 keg 19l 3x3 bar i 5 butelek 0,5l/3g glukozy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 Pils 05.01.2013

 

Zasyp

- słód pilznieński – 3,2 kg

- słód monachijski – 0,2 kg

- słód carapils – 0,2 kg

- słód zakwaszający – 0,1 kg

 

Zacieranie

- 30' – 65 °C

- 30' – 72 °C

- podgrzanie do 76 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 90' – Marynka szyszka 30 g

- 60' – Lubelski szyszka 10 g

- 5' – Lubelski szyszka 10 g

 

Uwagi

Wyszło 21 litrów 12 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278 z warki #12

14 dni burzliwej, 14 dni cichej.

Zeszło do 3,5 blg. Syrop z 130 g glukozy. Wyszło 40 butelek 0,5l.

2 warki w jednym dniu :), 3 dni wcześniej zrobiłem 2 startery z gęstwy Wyeast Czech Pils 2278 z warki #12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #15 Rauchbock/Koźlak Dymiony 12.01.2013

 

Zasyp

- słód jęczmienny wędzony – 4,8 kg

- słód monachijski II – 1 kg

- słód caramunich III – 0,4 kg

- słód carafa specjal I – 0,2 kg

 

Zacieranie

- 30' – 62 °C

- 30' – 66 °C

- podgrzanie do 72 °C do próby jodowej negatywnej

- podgrzanie do 76 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 26 l

 

Chmielenie

- Gotowanie 75'

- 30' – chmiel Tradition granulat 100 g

 

Uwagi

Wyszło 23 litrów 16 blg zadane 2 paczki W34/70 uwodnione

12 dni burzliwej, 14 dni cichej.

Zeszło do 3,5 blg. Syrop z 126 g glukozy. Wyszło 42 butelki 0,5l.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 Pils 26.01.2013

 

Zasyp

- słód pilznieński – 3,8 kg

- słód monachijski – 0,38 kg

- słód zakwaszający – 0,12 kg

 

Zacieranie

- 30' – 65 °C

- 30' – 72 °C

- podgrzanie do 76 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 90' – Marynka szyszka 30 g

- 60' – Lubelski szyszka 10 g

- 5' – Lubelski szyszka 10 g

 

Uwagi

Wyszło 21 litrów 12 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278 z warki #14

17 dni burzliwej, 15 dni cichej.

Zeszło do 2,5 blg. Wyszło 1 keg 19l z syropem 50g glukozy i 3 butelki 0,5l/3g glukozy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 Pils 12.02.2013

 

Zasyp

- słód pilznieński – 4 kg

- słód zakwaszający – 0,15 kg

 

Zacieranie

- 30' – 50 °C

- 60' – 66 °C

- podgrzanie do 76 °C i filtracja

- wysładzanie do objętości 25 l

 

Chmielenie

- 70' – Marynka szyszka 32 g

- 30' – Lubelski szyszka 20 g

- 5' – Lubelski szyszka 10 g

 

 

Uwagi

Wyszło 22 litry 12 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278

9 dni burzliwej, Zeszło do 2,5 blg. Zwolniła się lodówka więc postanowiłem pierwszy raz zrobić lagerowanie, 21.02 przelałem do lagerowania. Posiedzi 2-3 tygodnie w temp. 1-3 stopnie zobaczymy jaki będzie efekt w porównaniu do 14 dniowej cichej w temp. 12 °C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...