Jump to content
Marcin_P

Przelicznik biały cukier -> ekstrakt słodowy

Recommended Posts

Przymierzam sie do robienia kolejnego piwa z puszki i zamiast cukru chcialbym uzyc ekstraktu slodowego.

Czy jest jakis 'przelicznik' cukru na ekstrakt slodowy?

W instrukcji pisza o 1kg cukru bialego - jak okreslic ile musialbym uzyc ekstraktu suchego a ile plynnego dla uzyskania podobnego efektu?

Czy w przypadku cukru i ekstraktu suchego stosunek wagi wynosi 1:1?

 

Poradzcie jeszcze czy lepszy bedzie suchy czy w syropie i jaka jest miedzy nimi roznica w efekcie koncowym, a moze lepiej dodac BA Brew-kit Plus?

 

Z gory dzieki za odpowiedzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za konkretna odpowiedz :) musze sobie gdzies to zapisac ;)

 

A ktory bedzie lepszy? Suchy czy w syropie?

 

Do tej pory zrobilem 2 Coopersy: pierwszego na cukrze, drugiego na ekstrakcie plynnym. Roznica w smaku spora, aczkolwiek piwa rozne wiec nie mozna bezposrednio tego porownywac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ktory bedzie lepszy? Suchy czy w syropie?

 

Zaczynasz wymyślać.

 

 

"...1 kg ekstrakt słodowy w proszku (pełny smak),

1,7 kg ekstrakt słodowy w syropie (najwyższa jakość piwa)..."

 

Potestuj to się dowiesz.

Edited by Mapak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie dlatego pytam tych ktorzy testowali a nie tych ktorzy pisza opisy do produktow ;)

Pewnie sprobuje predzej czy pozniej obydwu i zobaczymy co bedzie. Chyba ze wczesniej skompletuje sprzet do zacierania ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ktory bedzie lepszy? Suchy czy w syropie?

 

Tańszy :D

 

gdzie jest to to na forum, ale nie pamiętam gdzie:

 

100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu

 

http://www.piwo.org/...-refermentacja/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poradzcie jeszcze czy lepszy bedzie suchy czy w syropie i jaka jest miedzy nimi roznica w efekcie koncowym, a moze lepiej dodac BA Brew-kit Plus?

Brew-kit Plus to mieszanina ekstraktu z glukozą, chyba pół na pół, więc można powiedzieć, że to taki półśrodek. Lepszy będzie ekstrakt, obojętnie czy suchy czy płynny, tylko płynnego trzeba dać trochę więcej. Jeżeli jeszcze nie zacierasz, to najlepiej kup sobie zestaw ekstraktów do samodzielnego nachmielenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

100g cukru=105g glukozy

a 1g glukozy to nie 1,16g sacharozy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za pomoc.

Towar zamowiony wiec na dniach bede robil ;)

 

Niestety do prawdziwego warzenia chyba daleka droga bo niestety w domu mam plyte indukcyjna i nie chce na niej stawiac garnka wazacego prawie 30kg.

W zwiazku z tym potrzebny bylby taboret gazowy a to jak wiadomo kolejny wydatek :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

też się przymierzam do taboretu i warzenia po min. 50 L :) powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam plyte indukcyjna i nie chce na niej stawiac garnka wazacego prawie 30kg

Stawiam 50-60kg i nic się nie dzieje. Zobacz zdjęcia w moim profilu. Na płycie indukcyjnej bardzo łatwo sterować temperaturą. Na prawdę przyjemnie się warzy. Nic się nie dymi, nie przypala. Przy 30l garnku bedzie to dla indukcji bułka masłem. Mi grzeje 45l w czasie 1C/minute. Przy 30-50C nawet szybciej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopię trochę temat, nie bardzo chce mi się bawić w robienie roztworu suchego ekstraktu na starter i mierzeniu tego refraktometrem, wolę odmierzyć to matematycznie ;). Czy w związku z przytoczonym tu przelicznikiem, mogę przyjąć że 1Kg roztwór o ekstrakcie 1BLG to mieszanina 15g suchego ekstraktu i 985ml wody?(w przybliżeniu), a w przypadku startera 8BLG będzie to 120g na 880ml wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak powinno być - można przeliczyć z cukru:

skoro 100g cukru = 150g ekstraktu (według info, które podawał wyżej Korzeń), wychodzi, że ekstrakt ma ~66,666% cukru fermentowalnego.

120g cukru/1kg roztworu to 12blg

12 blg * 66% = 12 * 0,66666 =~ 8 blg

 

Chyba, że się gdzieś rąbnąłem z rańca :D

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co podał Korzeń odnosi się do dostarczania cukrów prostych, moje pytanie raczej idzie w kierunku - czy ekstrakt słodowy suchy zawiera oprócz cukrów prostych inne cukry których drożdże nie przejadają, a wpływają na pomiar BLG. Jeśli tak jest to przygotowując roztwór 8BLG na bazie cukru i ekstraktu, w obu przypadkach powinniśmy sypać tyle samo bez powyższego przelicznika.

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że zawiera - w takim razie moje obliczenia wyżej nie są zgodne z prawdą :) Możliwe, że te pozostałe 33% to właśnie cukry niefermentowalne, które też podniosą Blg. Skoro ekstrakt płynny zawiera ~80% cukrów (w sumie), to suchy powinien zawierać właśnie koło 99%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.