Skocz do zawartości
tapmal

Fermentacja pierwsza z BrewKita - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nastawiłem dwa i pół dnia temu 20l do fermentacji zestaw "Coopers Pilsener". Dwie poprzednie Warki się udały. Zastosowana ta sama woda-Ustronianka, temp ok itd.. Teraz nie zaczęło fermentować........

Pytanie. Czy zwalić winę na drożdże? Czy po 3-ch dniach jak ani nie zipnie, jest sens dosypać tam drugą porcję drożdży czy zapisać wszystko na straty?

 

BTW. Jeżeli ktoś z forumowiczów ma do odsprzedaży "pojemnik około 25l" - wiadomo po co:) To proszę o info na priv.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzałeś datę ważności drożdży przed ich zadaniem? Podobno w brewkitach czasem zdarza się, że są stare, chociaż sam się z tym nie spotkałem..

Edytowane przez heaton124

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem to samo z lagerem, przez cały okres fermentacji nic nie bulgotało, ale już się przekonałem że jego brak nie oznacza braku fermentacji, piwko wyszło dobre i już go nie ma:( może mam małe doświadczenie ale myślę że po ok. tygodniu sprawdź BLG (przy Brew Kit powinno już spaść do 1) no i przy okazji sprubuj jak w smaku, jak będzie 1 blg to poczekaj dla pewności 2 dni i w butelki albo na cichą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzałeś datę ważności drożdży przed ich zadaniem? Podobno w brewkitach czasem zdarza się, że są stare, chociaż sam się z tym nie spotkałem..

 

Ja też się nie spotkałem, ale robiłem z przeterminowanych i nie było problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na straty Boże broń!

 

Albo drożdże coś nie tak - dać następne.

Albo nieszczelność fermentora? Czy poza brakiem bulgotania są jakieś znaki fermentacji (piana, zmętnienie?) Czy całkiem nic?

 

Jeśli masz areometr to prosta sprawa, zmierz BLG, za dzień - dwa znowu, i jeśli spada, to jednak fermentuje;D

 

W jakiej temperaturze stoi fermentor? Bo może za zimno im po prostu?;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po kolei. Teraz sprawdziłem blg- wyszło 5. Zmętnienie określił bym na poziomie piwa tzw.pszenicznego. Pachnie piwem, nie ma jakiejś piany spektakularnej w fermentatorze. Jest jakaś taka śladowa pianka na górze. Wydaje mi się że wygląd i zapach ok. Reasumując. Jeżeli blg jest na poziomie 5 czyli jeszcze powinno fermentować prawda? Teraz pytanie o dodatkowe drożdże. Warto dać teraz jeszcze drugą paczkę? Po 3 dniach powinno być bulgotanie jak "ta lala"......., przynajmniej zawsze tak było dotychczas. Aha temperatura jest 22st. przez cały czas.

Edytowane przez tapmal

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie zmierzyłem po nastawieniu................ Wedle proporcji czyli woda+BrewKit+glukoza było by około 10............. Drożdże do Lagera mam jeszcze z BREWFERM, ryzykować dodanie?

Edytowane przez tapmal

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brak bulkania ani nie jest wyznacznikiem tego, że fermentacja nie wystartowała, ani tego, że się zakończyła. Poczekaj jeszcze ze 3-4 dni, nie zaglądaj, nie oglądaj, nie otwieraj, nie myśl, zapomnij, po tym czasie zmierz, potem po jeszcze 3 dniach, jak blg będzie niezmienione to lej do butelek.

A skoro fermentuje i fermentacja nie stanęła, to nie dodawaj nowych drożdży, bo i po co.

Edytowane przez Slonx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

temp ok itd.

Dużo łatwiej się pomaga jak wiadomo ile to jest ok. ;) jeśli miałeś drożdże z brew kita to mogą to być drożdże górnej fermentacji a temperatura generalnie ma znaczenie. W instrukcji coopersa pilsenera jest napisane że zadawać drożdże w 22-24 st C po jednym mniej więcej dniu przenieść do 13 st C - tak robiłeś ? cała fermentacja ma trwać wg instrukcji 2-3 tygodnie .

 

Co do zasady popieram - niczego nie dodawaj, nie zaglądaj, nie drażnij drożdżąt, 2,5 dnia to jeszcze nie tragedia szczególnie że wygląda na to że BLG spadło i nie wania octem ani jajami.

Edytowane przez gacek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja się dołączę. Wczoraj robiłem pierwsze piwko w brewkita coopersa wheat. Koło 16 stało już w fermentatorze w temp między 21-22 stopnie. Do 23 nic zbytnio nie było widać przynajnniej po rurce (wiadomo pierwsze piwo niecierpliwość,nerwy czy ruszy czy nie,zaniepokojenie ) Rano zaglądam co i jak ,a tu piana wypychnęła się przez rurkę fermentacyjną. Te "resztki" wody co zostały co jakiś czas przy okazji przepusczają gaz (bulgotanie)

 

I teraz nie wiem. Zostawić to tak jak jest ? Dolać wody do rurki ?

Edytowane przez adrian1024

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dolej wody do rurki, to niczemu nie przeszkodzi ;D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do burzliwej fermentacji rurka nie jest niezbędna, jak Dolejesz wody nic się nie stanie ( nie zaszkodzi ) podobnie jeśli zostawisz jak jest. Masz co najwyżej nowe doświadczenie że w fermentorze powinno być dość dużo miejsca na pianę ;) im mniej Będziesz grzebał tym na razie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

temp ok itd.

Dużo łatwiej się pomaga jak wiadomo ile to jest ok. ;) jeśli miałeś drożdże z brew kita to mogą to być drożdże górnej fermentacji a temperatura generalnie ma znaczenie. W instrukcji coopersa pilsenera jest napisane że zadawać drożdże w 22-24 st C po jednym mniej więcej dniu przenieść do 13 st C - tak robiłeś ? cała fermentacja ma trwać wg instrukcji 2-3 tygodnie .

Temperatura gdy dodałem drożdże do brzeczki wynosiła 24 st. W instrukcji BrewKita podali jedynie od 21 do 27 st. To się mieściło w granicach... Kolega podaje sposób na Pilsenera zgoła inny niż instrukcja. BTW.Teraz mierzyłem st.blg. Mam pomiędzy 1 a 2 st. Zapach jest ok, smakuje jak lekko odgazowane piwo. Może coś z tego będzie jednak?:) Jutro butelkuję, ryzyk fizyk:))))))))))))))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Kup beczke plastikowa 50l do kapusty na allegro. Dlaczeko 50 a nie 80l. 80 ciezko dzwigac. Wyplucz w pirosiarczanie. W pierwszej mniejszej pokrywce zrob 2-a otwory ,do jednej dziury pojdzie kabel od grzalki do akwarium a druga do oddychania. W pokrywie z gwintem zrob tez 2-a otwory do jednego kabel od grzalki (musisz go oczywiscie przeciac) a drugi na rurke fermentacyjna. Musisz dokupic 2-e uszcz.do rurki fermentacyjnej, jedna slepa druga z otworem.W to slepa male przeciecie i kabel od grzalki, i jeszcze kranik spustowy (oczywiscie dziure spustowa mozliwie jak najnizej). A to ze nie chce ruszyc pewnie wina temperatury. I wg.mnie kup dzbanek do filtrowania wody, nie podnos kosztow zwiazanych z cena 1l piwa wg.mnie nie ma takiej potrzeby , piwo rownie dobre. 20L Zywca nie gazowanego 20 zl . Chyba ze masz jakas totalnie kiepska wode. A filtrowana musi byc. Pozdrawiam quhcik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Kup beczke plastikowa 50l do kapusty na allegro. Dlaczeko 50 a nie 80l. 80 ciezko dzwigac. Wyplucz w pirosiarczanie. W pierwszej mniejszej pokrywce zrob 2-a otwory ,do jednej dziury pojdzie kabel od grzalki do akwarium a druga do oddychania. W pokrywie z gwintem zrob tez 2-a otwory do jednego kabel od grzalki (musisz go oczywiscie przeciac) a drugi na rurke fermentacyjna. Musisz dokupic 2-e uszcz.do rurki fermentacyjnej, jedna slepa druga z otworem.W to slepa male przeciecie i kabel od grzalki, i jeszcze kranik spustowy (oczywiscie dziure spustowa mozliwie jak najnizej). A to ze nie chce ruszyc pewnie wina temperatury. I wg.mnie kup dzbanek do filtrowania wody, nie podnos kosztow zwiazanych z cena 1l piwa wg.mnie nie ma takiej potrzeby , piwo rownie dobre. 20L Zywca nie gazowanego 20 zl . Chyba ze masz jakas totalnie kiepska wode. A filtrowana musi byc. Pozdrawiam quhcik

 

Zwracam się uprzejmie do forumowiczów o przetłumaczenie tekstu na język polski, bo mało z tego rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zwracam się uprzejmie do forumowiczów o przetłumaczenie tekstu na język polski, bo mało z tego rozumiem.

w zasadzie mam podobne wrażenie :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. A co tu przepraszam Panowie duzo rozumiec po prostu trzeba beczke adoptowac do produkcji piwa i tyle. Ale chyba staralem sie byc za dokladny i przedobrzylem. Witam kolege z Karpacza czesto tam bywam na zlotach motocyklowych. Pod Jemiola lub w Artusie czasami sypiam. Pozdrawiam quhcik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temperatura gdy dodałem drożdże do brzeczki wynosiła 24 st. W instrukcji BrewKita podali jedynie od 21 do 27 st. To się mieściło w granicach... Kolega podaje sposób na Pilsenera zgoła inny niż instrukcja. BTW.Teraz mierzyłem st.blg. Mam pomiędzy 1 a 2 st. Zapach jest ok, smakuje jak lekko odgazowane piwo. Może coś z tego będzie jednak? :) Jutro butelkuję, ryzyk fizyk:))))))))))))))

Przepraszam nie ustawiłem obserwowania tematu i przeoczyłem. Napisz czy zabutelkowałeś.

Moje uwagi co do przepisu wziąłem stąd : http://www.coopers.com.au/the-brewers-guild/how-to-brew/lager/pilsener , ale wiem że instrukcje w brew kitach są różne podobnie jak drożdże. Skoro jednak BLg spadło Ci do ok 1,5 to nie powinno się nic złego wydarzyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam kolege z Karpacza

u mnie jeszcze zima na całego więc na zlot za wcześnie :P

także pozdrawiam :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hej. warze wlasnie druga warke z puchy - coopers lager + 0,5kg słód sypki + 0,5 kg glukoze. Dodalem do tego jakieś 22,5 litra wody, górna fermentacja w 21-22 stopni. Boje sie ze piwo wyjdzie wodniste i slabe w smaku. Czy jest sens po tygodniu burzliwej przelewać na cicha i dochmielic na zimno? Jezeli tak to jaki chmiel uzyc do tego lagera?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warzyłem ostatnio warkę z tej samej puszki. dodałem 22 litry wody + ektrakt w syropie. po tygodniu trzymania w butelce otworzyłem jedną na próbę i musze przyzac, że posmak wodnistości jest wyczuwalny. mam nadzieję, że w dalszym procesie klarowania się to zmieni, ale następną puszkę zrobię na nie więcej niż 20 litrów wody. tak dla porówniania. odnośnie dochmielenia to sie nie wypowiem poniewaz brakuje mi doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×