Jump to content
kopyr

Program Qbrew - pomoc dla użytkowników

Recommended Posts

Rozpakowałem kliknąłem na plik exe i działa jak pod windowsem po wcześniejszym zainstalowaniu pakietu Wine.

Tylko, ze qbrew to program pod linuxa. Wersja na windę jest wersją dodatkową. Odpalanie windowsowej wersji qbrew pod wine, to jak mawiała moja pani od informatyki, jak sięganie lewą ręką do prawej kieszeni. Da się, ale nie jest to eleganckie. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rozpakowałem kliknąłem na plik exe i działa jak pod windowsem po wcześniejszym zainstalowaniu pakietu Wine.

Qbrew jest dostępny natywnie pod linuxem, w Ubuntu jest nawet w domyślnych repozytoriach (musisz tylko doinstalować plik językowy, info w wątku).

 

Co do bazy to oczywiście możesz uzupełnić ją o nowe słody (a może to zrobić każdy z poziomu programu) i wysłać plik z bazą do elroya - na pewno uaktualni paczkę na serwerze piwo.org

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w ogóle to wiadomo czego mu brakuje? Ja dopiero zaczynam używać i czego mi brakuje na pierwszy rzut oka to:

 

- zbioru gotowych receptur,

- braku wyszukiwania receptur (np. po składnikach)

- możliwości przygotowania harmonogramu dla receptury (typu 1h słód taki, takie przerwy, itp.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmodyfikowana baza programu QBrew

 

Zmian dokonałem na podstawie towarów dostępnych na BA

 

 

-Zmieniono bazę słodów

-Zmieniono bazę chmieli

-Zmodyfikowano Drożdże

-Kilka dodatków

 

Plik należy rozpakować i podmienić w katalogu c:\Program File\QBrew

 

UWAGA: PODMIANA PLIKU USUWA ISTNIEJĄCĄ BAZĘ

 

http://w542.wrzuta.pl/plik/3qXxDuNXoRK/qbrewdata

 

Widzę że sporo słodów brakuje, dzisiaj z wiadomych powodów nie będe edytował bazy.

Dam znać jak zostanie poprawiona

Edited by bimbol2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam problem z wpisaniem do bazy danych słodów, których używam. a mianowicie mam problem z określeniem "Ekstraktu" słodu. Np. German pilsener - ekstrakt: 1.038, German Munich - 1.037, special B - 1.030.

 

Jak kupuję słód to mam określony kolor EBC i po przeliczeniu na SRM wpisuję do bazy danych i wszystko jest jasne .. ale skąd wziąść ekstrakt??

 

Jakby ktoś miał sprawdzoną i aktualną i w miarę aktualną bazę danych słodów, chmielów, i innych dodatków to byłbym wdzięczny :lol: zaoszczędzi to sporo roboty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Europie ekstraktywność podaje się w %, nie w potencjale.

 

A czy zna ktoś jakiś wzór/metodę jak przeliczać % na potencjał?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś już podjął się dalszego rozwijania QBrew? Bo projekt wygląda porzucony przez autora (ostatnia wersja z maja 2008).

Jeśli nie to ja mogę spróbować podjąć się tego zadania. Pytanie tylko czy jest sens. Ja osobiście w piwowarstwie dopiero zaczynam i nie znam zbytnio tego typu programów tak więc nie wiem czy nie istnieje już przypadkiem darmowa, dobra i rozsądna alternatywa dla tego programu.

Jeśli nie i waszym zdaniem warto było by go dalej rozwijać to dobrze było by stworzyć listę według której można było by pracować - wypisać jakie są aktualne błędy w obliczeniach czy też czego pilnie brakuje aby stał się on dla nas w pełni użyteczny...

 

Ja ze swojej strony na razie tylko ściągnąłem źródła programu i sprawdziłem czy wszystko poprawnie się kompiluje.

Wrzuciłem też kod źródłowy na github-a (https://github.com/csoftware/QBrew - jeśli mamy tutaj w gronie programistów chętnych do współpracy to zapraszam).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...