Jump to content
bart3q

Filtrator z oplotu - problem

Recommended Posts

Witam!

Postanowiłem samemu zrobić filtrator z oplotu. Ale nie miałem za bardzo czym robić dziurek, żeby wyciągnąć ten gumowy wąż.

 

Gdzieś na forum wyczytałem sposób, aby końcówkę podgrzać nad kuchenką, to wąż się przepali i będzie go można łatwo wyciągnąć. I tak zrobiłem... Faktycznie wąż się przepalił i go elegancko wyciągnąłem, ale filtrator w tym miejscu jest mocno okopcony resztkami spalonej gumy.

 

Czym to wyczyścić? Próbowałem rozpuszczalnikiem i wodą z płynem do mycia naczyń, ale schodzi bardzo słabo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, faktycznie, o googlach nie pomyślałem.

Spróbuje tych sposobów. Większość jednak opiera się na szorowaniu, a oplotu w środku nie mam jak wyszorować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie wąż się przepalił i go elegancko wyciągnąłem, ale filtrator w tym miejscu jest mocno okopcony resztkami spalonej gumy

 

Mam tak samo, nie czyściłem tego, nie ma wpływu na smak moich piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie dlatego lepszą opcją jest nakłuwanie raz przy razie igłą do szycia trzymaną w kombinerkach. Idzie nieźle i przy odpowiedniej ilości nakłuć wąż wychodzi bez problemu a z głowy masz szorowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja obciąłem wężyk z obu stron wtedy ta guma wychodzi bez problemu, z jednej zawiązałem drutem z drugiej złapałem cybantem (OPASKA ZACISKOWA ŚLIMAKOWA) i jest OK

 

453a.jpg

Edited by bwie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po namyśle też zrobiłem podobnie. Ta spalona guma mocno brudziła palce, nie po to mama robić piwo żeby później je przez coś takiego przepuszczać... Odciąłem z drugiej strony, wyrzuciłem ten okopcony kawałek, i nałożyłem oplot (trochę było z tym kłopotów ale dałem radę). Owinąłem go drutem miedzianym żeby nie spadał i myślę że będzie działać:) No i mam spokój sumienia, że moje wymarzone domowe piwko nie będzie miało kontaktu ze spaloną gumą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, a może byś odkrył jakiś nowy rewelacyjny gatunek, GumiKoźlak czy coś w ten deseń...;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale nie miałem za bardzo czym robić dziurek, żeby wyciągnąć ten gumowy wąż.

ja zrobiłem to zwykłą igłą i poszło gładko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobrze tez jest zanurzyc calosc w bardzo goracej wodzie wtedy podziurkowane wnetrze staje sie bardziej elastyczne i po naciagnieciu zmniejsza swoja srednice i wydluza sie co umozliwia łatwiejsze wysuniecie z oplotu

Share this post


Link to post
Share on other sites

wręcz przeciwnie kolego! jeśli będzie bardziej rozciągliwe to więcej gumy zostanie w oplocie :/ Jak się dobrze "pokłuje" i mocniejsze szarpnięcie i po sprawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja użyłem ostrza które się zwie prawdopodobnie "szydło" w scyzoryku - jest wąskie i bardzo ostre. Prawdopodobnie służy do wycinania dziur w skórze (paskach) i przewlekania nici. Rozsuwałem delikatnie włókna o przecinałem wężyk - oczywiście w paru miejscach po obwodzie. Ponadto zdecydowałem się na wężyk z kątowym podłączeniem (90st) i zostawiłem 2-3 cm wężyka gumowego (uciąłem troszkę dalej niż przy samym początku) to mi umożliwia przy przykręceniu do kranika obrócenie oplotu tak że przylega do dna i umożliwione jest zasysanie przez wężyk filtratu z dna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie po to mama robić piwo żeby później je przez coś takiego przepuszczać

 

Ty to masz szczęście z taką Mamą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja użyłem ostrza które się zwie prawdopodobnie "szydło" w scyzoryku - jest wąskie i bardzo ostre. Prawdopodobnie służy do wycinania dziur w skórze (paskach) i przewlekania nici.

 

Robiłem podobnie - to takie niby szydło z Victorinoxa, poszło jak po maśle - aż sam się zdziwiłem, że tak łatwo;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

lolo mowisz to z praktyki czy z domyslow? ja tak robilem jak napisalem i w miejscach nakucia po podgrzaniu dosc szybko sie rozerwalo a calosc rozciagnela sie i szybko wysliznela z oplotu... zreszta jak zostanie nawet kilka cm to nie umniejszy znacznie fitracji...to wylacznie osobiste doswiadczenie a nie przekomarzanie sie na forum kto ma racje... jesli jest kilka fajnych sposobow mniej lub bardziej praktycznych to sam skorzystam z innych...Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

tylko pamietajmy ze opaska powinna byc typu tzw W5 czyli niekwsasowka.. mozliwe ze to oczywista kwestia ale lepiej komus powtorzyc dobra rade niz nie poinformowac wcale

 

http://www.eurobelt....mid=421&lang=pl

 

A gdzie można taką w5 kupić? W jakiejś castoramie jest szansa? Na opasce będzie napisane to oznaczenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bart3q

Zamiast opaski zastosuj kawałek grubszego drutu np. miedzianego, skręć mocno kombinerkami i oplot będzie zabezpieczony przed zsunięciem się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam takie pytanie:

Planuję zrobić sobie filtrator z oplotu, jednakże jestem wyposażony w biały kranik, a w jednym ze sklepów piwowarskich, gdzie sprzedawali filtrator z oplotu napisali, że pasuje on tylko do czerwonego kranika. Moje pytanie jest takie - jaki gwint mają białe kraniki i czy różnica między nimi, a tym z czerwonym kranikiem faktycznie jest aż tak duża?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biały z Browamatora ma gwint 3/4 cala. Chyba najprościej zabrać kranik do marketu budowlanego i porównać.

Z tego co czytałem to różnica była w długości gwintu pomiędzy wersją białą i czerwoną, ale ja nie miałem żadnego problemu z przykręceniem oplotu na biały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gwint jest taki sam, ale kłopot z białym kranikiem jest taki, że gwint w nim jest dużo krótszy niż w tym z czerwonym i nie ma jak nakręcić filtratora po przykręceniu kranika. Można wtedy ew. nakręcić filtrator bezpośrednio na kranik (bez nakrętki).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...