kamil80 2 1 Items Posted March 4, 2013 W kilku miejscach wyczytałem, że gęstwę bezpiecznie można przechowywać od jednego do kilku tygodni (w zależności od gatunku drożdży). Czy zrobienie po tym czasie startera pozwoli na przedłużenie ich trwałości o kolejny taki okres? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 4, 2013 Nie, gęstwę należy wypłukać do dłuższego przechowywania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kamil80 2 1 Items Posted March 4, 2013 Nie, gęstwę należy wypłukać do dłuższego przechowywania. Dobrze, ale czy samo wypłukanie drożdży wydłuży ich żywotność (przydatność) do powiedzmy 2 miesięcy? Nie wiem co się dzieje po dłuższym okresie przechowywania, domyślam się że drożdże się osłabiają i część komórek ginie. Dlatego pomyślałem o zrobieniu startera po kilku tygodniach od zebrania gęstwy, w celu pobudzenia/namnożenia drożdży, aby ponownie je przemyć i wpakować do lodówki na kolejny miesiąc przed faktycznym wykorzystaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 4, 2013 U mnie tyle nie musiały czekać, ale podobno wytrzymają do 6 miesięcy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted March 4, 2013 Płukane drożdże stały czasami u mnie właśnie około pół roku i startowały. Dłużej , ale startowały. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted March 4, 2013 Ile płukań powinno się wykonać, jedno czy więcej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
gacek 19 1 Items Posted March 4, 2013 Wczoraj zadałem drożdże które pod wodą ( po płukaniu) przestały w lodówce 3 miesiące i w tym czasie dwa razy wymieniałem im wodę i jednocześnie dokarmiałem ( pół łyżeczki glukozy rozpuszczonej w wodzie ) starter to 3 litry wody + 300g ekstraktu jasnego wykonany przez ciągłe napowietrzanie pompką akwarystyczną. Efekt - fermentacja 30 litrów 13,4 BLG wystartowała po 10 godzinach. Drożdże dolnej fermentacji ( wyeast czech pils ). Quote Share this post Link to post Share on other sites