optimusek 0 1 Items Posted March 3, 2013 (edited) Witam. Chciałem uwarzyć piwo na wzór z CP "Treściwe i delikatnie chmielone piwo o aromacie i posmaku trawy cytrynowej" z wykorzystaniem: Słód pale ale 3,2 kg (5.,5-7,5EBC) Słód bursztynowy 0,5 kg (on ma 30-70EBC to chyba można użyć karmelowy czerwony 40-60EBC zamiast niego ?) Słód karmelowy czerwony 0,25 kg (40-60EBC) Słód karmelowy jasny 0,2 kg (100-180EBC) Chmiel dr Rudi, szyszki 50 g Drożdże Safale US-05 ale potrzebuje schematu zacierania i przede wszystkim chmielenia. Jakby ktoś mógł mi pomóc to byłbym wdzięczny. Edited March 3, 2013 by optimusek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadzik 51 1 Items Posted March 3, 2013 Zacierałbym na lenia 67-68°C. Chmieliłbym 20g Rudi na 60min i resztę na ostatnie 5min dla aromatu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
optimusek 0 1 Items Posted March 3, 2013 A chmielenia na zimno nie ma czasem ? bo ten posmak trawy cytrynowej chyba się bierze właśnie z chmielenia na zimno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadzik 51 1 Items Posted March 3, 2013 Byłoby super tylko przy 50g to słabo z ilością żeby wychmielić i goryczkę i na zimno. Możesz zastąpić chmiel na goryczkę czymś innym a Rudia dać wtedy na cichą. Ten schemat 20g na 60min i 30g na 5min da nieco ponad 30IBU więc w połowie "stylowego" zakresu amber ale. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz Nowak 0 Posted March 3, 2013 mogę Ci dać foto kartki z Centrum Piwowarstwa bo warzyłem 3 tygodnie temu Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted March 4, 2013 Popełniłem tę warkę wczoraj http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/page__st__20#entry193436 Chmielenie wydawało mi się dość skromne, ale ostatecznie dałem tak jak było w przepisie. Według przepisu 20g Rudiego zostawić na cichą. Powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
optimusek 0 1 Items Posted March 4, 2013 03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale Słód pale ale 3,2 kg Słód bursztynowy 0,5 kg Słód karmelowy czerwony 0,25 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min "Chmiel dr Rudi, szyszki 20g - na zimno" Objętość brzeczki - 22 l Czyli robiłeś według przepisu CP ? jeśli tak to może jutro zacieram. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted March 4, 2013 03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale Słód pale ale 3,2 kg Słód bursztynowy 0,5 kg Słód karmelowy czerwony 0,25 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min "Chmiel dr Rudi, szyszki 20g - na zimno" Objętość brzeczki - 22 l Czyli robiłeś według przepisu CP ? jeśli tak to może jutro zacieram. Tak. Bez żadnych kombinacji, choć tak jak mówię, wydaje mi się, że chmielu jak na moje dość mało Quote Share this post Link to post Share on other sites
optimusek 0 1 Items Posted March 4, 2013 Ja lubie mało chmielone dlatego wybrałem ten przepis thx za chmielenie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz Nowak 0 Posted March 4, 2013 chmielu jest jak najbardziej okey, on ma być bardziej słodowy niż chmielowy i powiem Wam że jak na 1 tydzień cichej to piwo kosmiczne, już wiem że jeszcze jedną wareczkę taką zrobię bo smak ma cudowny! a co dopiero po leżakowaniu Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted March 5, 2013 chmielu jest jak najbardziej okey, on ma być bardziej słodowy niż chmielowy i powiem Wam że jak na 1 tydzień cichej to piwo kosmiczne, już wiem że jeszcze jedną wareczkę taką zrobię bo smak ma cudowny! a co dopiero po leżakowaniu No to tylko się cieszyć, bo nottinghamy sumiennie pracują nad tym piwkiem od niedzieli Jak na tak lekkie piwko, to znając realia mojego browaru to leżakowanie potrwa tyle co refermentacja Mi bardziej smakują takie "świeże" piwka do 12 Blg. Czsami wręcz z czasem wyczuwam jakby pogorszenie w smaku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
optimusek 0 1 Items Posted March 5, 2013 No i już siedzi w fermentorze. A to gotowanie szyszek chmielu http://www.youtube.com/watch?v=39L-aYFGHOc&feature=youtu.be Quote Share this post Link to post Share on other sites