Skocz do zawartości
optimusek

Dr Rudi Amber Ale 12º BLG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem uwarzyć piwo na wzór z CP "Treściwe i delikatnie chmielone piwo o aromacie i posmaku trawy cytrynowej" z wykorzystaniem:

  • Słód pale ale 3,2 kg (5.,5-7,5EBC)
  • Słód bursztynowy 0,5 kg (on ma 30-70EBC to chyba można użyć karmelowy czerwony 40-60EBC zamiast niego ?)
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg (40-60EBC)
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg (100-180EBC)
  • Chmiel dr Rudi, szyszki 50 g
  • Drożdże Safale US-05

ale potrzebuje schematu zacierania i przede wszystkim chmielenia.

Jakby ktoś mógł mi pomóc to byłbym wdzięczny.

Edytowane przez optimusek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacierałbym na lenia 67-68°C. Chmieliłbym 20g Rudi na 60min i resztę na ostatnie 5min dla aromatu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A chmielenia na zimno nie ma czasem ? bo ten posmak trawy cytrynowej chyba się bierze właśnie z chmielenia na zimno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Byłoby super tylko przy 50g to słabo z ilością żeby wychmielić i goryczkę i na zimno. Możesz zastąpić chmiel na goryczkę czymś innym a Rudia dać wtedy na cichą. Ten schemat 20g na 60min i 30g na 5min da nieco ponad 30IBU więc w połowie "stylowego" zakresu amber ale.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mogę Ci dać foto kartki z Centrum Piwowarstwa bo warzyłem 3 tygodnie temu ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem tę warkę wczoraj :)

 

http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/page__st__20#entry193436

 

Chmielenie wydawało mi się dość skromne, ale ostatecznie dałem tak jak było w przepisie. Według przepisu 20g Rudiego zostawić na cichą.

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale

  • Słód pale ale 3,2 kg
  • Słód bursztynowy 0,5 kg
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

Chmielenie:

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min

"Chmiel dr Rudi, szyszki 20g - na zimno"

Objętość brzeczki - 22 l

Czyli robiłeś według przepisu CP ? jeśli tak to może jutro zacieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale

  • Słód pale ale 3,2 kg
  • Słód bursztynowy 0,5 kg
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

Chmielenie:

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min

"Chmiel dr Rudi, szyszki 20g - na zimno"

Objętość brzeczki - 22 l

Czyli robiłeś według przepisu CP ? jeśli tak to może jutro zacieram.

 

Tak. Bez żadnych kombinacji, choć tak jak mówię, wydaje mi się, że chmielu jak na moje dość mało :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chmielu jest jak najbardziej okey, on ma być bardziej słodowy niż chmielowy i powiem Wam że jak na 1 tydzień cichej to piwo kosmiczne, już wiem że jeszcze jedną wareczkę taką zrobię bo smak ma cudowny! a co dopiero po leżakowaniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chmielu jest jak najbardziej okey, on ma być bardziej słodowy niż chmielowy i powiem Wam że jak na 1 tydzień cichej to piwo kosmiczne, już wiem że jeszcze jedną wareczkę taką zrobię bo smak ma cudowny! a co dopiero po leżakowaniu ;)

No to tylko się cieszyć, bo nottinghamy sumiennie pracują nad tym piwkiem od niedzieli ;) Jak na tak lekkie piwko, to znając realia mojego browaru to leżakowanie potrwa tyle co refermentacja :D Mi bardziej smakują takie "świeże" piwka do 12 Blg. Czsami wręcz z czasem wyczuwam jakby pogorszenie w smaku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×