Jump to content
Sign in to follow this  
optimusek

Dr Rudi Amber Ale 12º BLG

Recommended Posts

Witam.

Chciałem uwarzyć piwo na wzór z CP "Treściwe i delikatnie chmielone piwo o aromacie i posmaku trawy cytrynowej" z wykorzystaniem:

  • Słód pale ale 3,2 kg (5.,5-7,5EBC)
  • Słód bursztynowy 0,5 kg (on ma 30-70EBC to chyba można użyć karmelowy czerwony 40-60EBC zamiast niego ?)
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg (40-60EBC)
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg (100-180EBC)
  • Chmiel dr Rudi, szyszki 50 g
  • Drożdże Safale US-05

ale potrzebuje schematu zacierania i przede wszystkim chmielenia.

Jakby ktoś mógł mi pomóc to byłbym wdzięczny.

Edited by optimusek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierałbym na lenia 67-68°C. Chmieliłbym 20g Rudi na 60min i resztę na ostatnie 5min dla aromatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A chmielenia na zimno nie ma czasem ? bo ten posmak trawy cytrynowej chyba się bierze właśnie z chmielenia na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłoby super tylko przy 50g to słabo z ilością żeby wychmielić i goryczkę i na zimno. Możesz zastąpić chmiel na goryczkę czymś innym a Rudia dać wtedy na cichą. Ten schemat 20g na 60min i 30g na 5min da nieco ponad 30IBU więc w połowie "stylowego" zakresu amber ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale

  • Słód pale ale 3,2 kg
  • Słód bursztynowy 0,5 kg
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

Chmielenie:

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min

"Chmiel dr Rudi, szyszki 20g - na zimno"

Objętość brzeczki - 22 l

Czyli robiłeś według przepisu CP ? jeśli tak to może jutro zacieram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale

  • Słód pale ale 3,2 kg
  • Słód bursztynowy 0,5 kg
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

Chmielenie:

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min

"Chmiel dr Rudi, szyszki 20g - na zimno"

Objętość brzeczki - 22 l

Czyli robiłeś według przepisu CP ? jeśli tak to może jutro zacieram.

 

Tak. Bez żadnych kombinacji, choć tak jak mówię, wydaje mi się, że chmielu jak na moje dość mało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmielu jest jak najbardziej okey, on ma być bardziej słodowy niż chmielowy i powiem Wam że jak na 1 tydzień cichej to piwo kosmiczne, już wiem że jeszcze jedną wareczkę taką zrobię bo smak ma cudowny! a co dopiero po leżakowaniu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmielu jest jak najbardziej okey, on ma być bardziej słodowy niż chmielowy i powiem Wam że jak na 1 tydzień cichej to piwo kosmiczne, już wiem że jeszcze jedną wareczkę taką zrobię bo smak ma cudowny! a co dopiero po leżakowaniu ;)

No to tylko się cieszyć, bo nottinghamy sumiennie pracują nad tym piwkiem od niedzieli ;) Jak na tak lekkie piwko, to znając realia mojego browaru to leżakowanie potrwa tyle co refermentacja :D Mi bardziej smakują takie "świeże" piwka do 12 Blg. Czsami wręcz z czasem wyczuwam jakby pogorszenie w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.