Jump to content
Sign in to follow this  
maciek1221

Canadian Blonde - fermentacja nie rusza, za mało słodu?

Recommended Posts

Witam

Nastawiłem wczoraj warkę z brewkita cooper'sa (canadian Blonde). Użyłem do tego 1kg ekstraktu słodowego suchego, a teraz czytam w FAQ, że zaleca się użycia 1.2kg.. W instrukcji jednak była mowa o 1kg, tyle też zamówiłem. Nastawiłem wszystko wczoraj wieczorem, BLG w brzeczce (przed uzupełnieniem do objętości 22litrów) było wysokie, chyba ponad 20stopni. Dzisiaj rozwodniony roztwór ma zaledwie 6blg i piana na piwie nie pojawia się..

Martwi mnie ten brak burzliwej fermentacji, obok balona z tą warką stoją 2 balony z winem, które swoją fermentację w identycznych warunkach zaczynały w ciągu godziny...

Czy ta ilość ekstraktu zepsuje to piwo i pozostawi je bez mocy? Czy coś zmieniać, dosypywać? Nie wiem, czy w moim mieście zdołam dostać ekstrakt (Lublin).

Teraz piwo zaczęło bulkać, ale jest to rzadkie bulkanie, 1 raz na minutę czy dwie.. Czy to znaczy, że drożdże żyją i nie kupować nowych? Jeszcze wczoraj balon zasysał powietrze do środka...

Pozdrawiam i prosiłbym o odpowiedź.

 

E:

Ok, chyba fermentacja rusza, bo pojawiają się bąbelki na powierzchni, to pewnie zalążki piany. Czy cos zmieniać z tym BLG?

Edited by maciek1221

Share this post


Link to post
Share on other sites

W czym fermentujesz?

Zasysał powietrze bo była różnica temperatury. Nie mierzyłeś blg w 20 stopniach z tego co widzę. I nie podałeś początkowej gęstości.

Teraz zostaw to w spokoju. Niech fermentuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W szlanym balonie, dlatego nie zmierzyłem początkowego BLG w gotowej,rozwodnionej brzeczce. Dopiero dzisiaj wpadłem na pomysł jak tam zanurzyć urządzonko do pomiarów blg;) Nie wiem, mierzyłem w temperaturze pokojowej. Ok, a czy do brewkita na 22 litry wody powinno się uzyć 1kg ekstraktu słodowego czy większej ilości? Niepokoi mnie ta niska zawartość blg po 1 dniu, a nie chciałbym otrzymać piwa o smaku wody..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy kto robił z puszki Ci powie, że im mniej wody dasz tym piwo bardziej treściwe.

W instrukcji masz, 1 - 1,5kg.

Nie wiem jakie było początkowe blg, ale jeżeli piszesz, że w temp pokojowej mierzyłeś, to znaczy, że pomiar masz błędny.

Radzę zakupić termometr piwowarski, jeżeli się za piwo zabierasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dzięki za odpowiedź. W takim razie zostawiam i z niecierpliwością czekam.

Właśnie, czekam i nie widzę tej sławnej piany, mija już prawie dzień życia tego nastawu, i jest kilka plam piany wielkości monety 5zł. Czy to znaczy, że fermentuje i wszystko jest w porządku? Boje się, że te drożdże to jakaś lipa (dołączone do puszki).

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. U mnie burzliwa to 1.5 dnia. Ale nie mam grzalki w baniaku i temp.ok 20-21 stopni quhcik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.