Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Zamierzam zrobić piwo Full Aroma Hops http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg

Tylko nie jestem pewien jak przeliczyć ilość chmielu.

Mianowicie mam chmiel magnum granulacie 15% alfa kwasów i lubelski 3,8% alfa kwasów

O ile przeliczam proporcjonalnie na warkę 20 litrów z 30 litrów o 1/3 składniki to nie wiem ile mam dać chmielu Magnum bo w recepturze jest 9% alfa kwasów szyszki a mam 15% granulat.

0,5% różnicy w lubelskim postanowiłem pominąć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie chcę kwestionować przeliczenia ale czy nie będzie tak, że na:

30l będzie 24 gramy (bo 40g było na 30l) a na 20l 16 gram ??

ps nie mam pojęcia jak to przeliczać ale mnie coś tknęło i nie wiem czy słusznie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie chcę kwestionować przeliczenia ale czy nie będzie tak, że na:

30l będzie 24 gramy (bo 40g było na 30l) a na 20l 16 gram ??

Przepraszam kolegę, oczywiście masz rację - receptura jest na 30 l, a ja automatycznie przyjąłem, że na 20. Czyli musisz dać 24 g, choć osobiście dałbym więcej ;) Zresztą użyłbym innego chmielu, ale to już inna sprawa.

Swoją drogą, po tą recepturę sięgają często początkujący piwowarzy - lepiej, gdyby składniki były podane na 20 l, bo zwykle od takich warek się zaczyna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki za pomoc - za chwilę brzeczka idzie do gotowania i chmielenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie chcę kwestionować przeliczenia ale czy nie będzie tak, że na:

30l będzie 24 gramy (bo 40g było na 30l) a na 20l 16 gram ??

Przepraszam kolegę, oczywiście masz rację - receptura jest na 30 l, a ja automatycznie przyjąłem, że na 20. Czyli musisz dać 24 g, choć osobiście dałbym więcej ;)Zresztą użyłbym innego chmielu, ale to już inna sprawa.

Swoją drogą, po tą recepturę sięgają często początkujący piwowarzy - lepiej, gdyby składniki były podane na 20 l, bo zwykle od takich warek się zaczyna.

No właśnie, jakiego? Bo się przymierzam i chcę się dowiedzieć jak najwięcej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na Marynce wyszło całkiem smaczne. Użyłem drożdży Windsor, przez coś długo klarowało się w butelkach. Co ciekawe druga warka na gęstwie tych drożdży, była klarowana po około tygodniu od rozlewu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ukrywam, że również przymierzam się do tego przepisu, w najbliższy weekend prawdopodobnie będę warzył. Oczywiście, jak to mam w zwyczaju, będę kombinował i na pewno coś zmienię. Planuję więc zrobić dekokcję, a z chmielów zamiast Magnum użyć Marynki, a zamiast Lubelskiego - mam Saaz. Drożdże Danstar Windsor.

Ciekawym niezmiernie, co mi z tego wyjdzie, ale nie dowiem się, aż nie spróbuję.

Co prawda Marynka ma mniej alfakwasów od Magnuma, ale myślę, że użyję takich samych proporcji, ewentualnie sypnę 5g Marynki więcej. Goryczka i tak będzie wyraźna.

Edytowane przez Slonx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w przepisie jest chmielenie na zimno 20g chmielu aromatycznego.

Czym chmielicie na zimno to piwo? Lubelskim czy może jakimś innym aromatycznym?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wrzuciłem 25g Sybilli w szyszce. Na razie ciężko mówić o efektach, wczoraj butelkowane, więc jeszcze trzeba by poczekać te 3-4 tygodnie by cokolwiek sensownego powiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w przepisie jest chmielenie na zimno 20g chmielu aromatycznego.

Czym chmielicie na zimno to piwo? Lubelskim czy może jakimś innym aromatycznym?

 

robiłem ostatnio to piwo - moja wersja:

http://hopville.com/recipe/1682400

 

I jaki efekt daje Pacific, tak jak jest napisane? Jakie są Twoje wrażenia? :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jaki efekt daje Pacific, tak jak jest napisane? Jakie są Twoje wrażenia?

 

na razie piwo dojrzewa bo było butelkowane w sobotę ale tak na pierwsze wrażenia - nie jest taki ostro cytrusowy jak cascade - daje lżejszy świeższy aromat, który po angielsku nazwałbym spaky - iskrzące - ciężko to wytłumaczyć :D - dam pełny opis z foto jak już trochę poleży ale myślę, że na maj będzie super

 

co bym zmienił to 40g (zamiast 20) Pacifica na zimno na 3 dni przed rozlewem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przymierzam się do akcji w piątek. Zasyp pójdzie 4 kg pilzneńskiego. Za to pytanie: Danstar Windsor czy Safale 05? I jak z chmieleniem? Do dyspozycji mam szyszki marynki i sybilii, centennial i z 20 gram lubelskiego. Co Koleżeństwo doradza? Raczej lubię dość mocno chmielone piwa i mam sporo sympatii do amerykańskich chmieli. Na zimno planuję dać tabletkę fugglesa. Proszę o rady ze schematem chmielenia. Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja podchodzę do tematu w następujący sposób - jak robię piwa z wiki (a na razie takie robię) to pierwsza warka zgodnie z recepturą, żeby wiedzieć czym się wszyscy zachwycali a kolejna warka będzie z modyfikacjami np. chmielenia. Robię tak żeby nabrać doświadczenia i przekonać się co dobre a co złe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

TO bardzo słuszne podejście, nie zamierzam "polimeryzować", problem jednak w tym, że - jak pisałem - nie mam w dyspozycji ani magnum, ani lubelskiego w odpowiedniej ilości i kombinuję, co mogę osiągnąć z tego, co mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja podchodzę do tematu w następujący sposób - jak robię piwa z wiki (a na razie takie robię) to pierwsza warka zgodnie z recepturą, żeby wiedzieć czym się wszyscy zachwycali a kolejna warka będzie z modyfikacjami np. chmielenia. Robię tak żeby nabrać doświadczenia i przekonać się co dobre a co złe.

 

Też tak chciałem, ale skłonności do eksperymentowania skutecznie mi to utrudniają. Zrobiłem trzy warki, pierwsza wedle receptury, reszta kombinowana.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Również planuję pierwsze zacierane piwo z tego przepisu jednak trochę obawiam się tej goryczy. Raczej wolę lekko,średnio goryczkowe piwa i tutaj moje pytanie dla tych co już pili to piwo. Czuć mocną gorycz? Zawsze mógłbym zmniejszyć ilość chmielu magnum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Również planuję pierwsze zacierane piwo z tego przepisu jednak trochę obawiam się tej goryczy. Raczej wolę lekko,średnio goryczkowe piwa i tutaj moje pytanie dla tych co już pili to piwo. Czuć mocną gorycz? Zawsze mógłbym zmniejszyć ilość chmielu magnum.

 

wystarczy, że piwo poleży dłużej i gorycz zacznie się "układać" ze smakiem piwa - o przechmielenie bym się nie martwił

ps. "mocna gorycz" to rzecz bardzo subiektywna - ja bym się nie sugerował odczuciami innych - najlepiej sprawdzić na sobie

ja robiłem to na innym chmielu ale identycznej ilości AA jak w oryginalnej recepturze

http://hopville.com/recipe/1682400 wg tego to piwo ma 63IBU - wg mnie rowling jack ktory ma 70IBU jest 2-3 razy bardziej gorzki niż to piwo

sporo zależy od tego czy piwo jest robione na słodko czy na wytrawnie oraz czy się użyło takiej czy innej wody (gips piwowarski który zmienia profil wody) - inaczej sie tę gorycz odbiera

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Również planuję pierwsze zacierane piwo z tego przepisu jednak trochę obawiam się tej goryczy. Raczej wolę lekko,średnio goryczkowe piwa i tutaj moje pytanie dla tych co już pili to piwo. Czuć mocną gorycz? Zawsze mógłbym zmniejszyć ilość chmielu magnum.

 

wystarczy, że piwo poleży dłużej i gorycz zacznie się "układać" ze smakiem piwa - o przechmielenie bym się nie martwił

ps. "mocna gorycz" to rzecz bardzo subiektywna - ja bym się nie sugerował odczuciami innych - najlepiej sprawdzić na sobie

ja robiłem to na innym chmielu ale identycznej ilości AA jak w oryginalnej recepturze

http://hopville.com/recipe/1682400 wg tego to piwo ma 63IBU - wg mnie rowling jack ktory ma 70IBU jest 2-3 razy bardziej gorzki niż to piwo

sporo zależy od tego czy piwo jest robione na słodko czy na wytrawnie oraz czy się użyło takiej czy innej wody (gips piwowarski który zmienia profil wody) - inaczej sie tę gorycz odbiera

 

I jak cml to piwko w smaku wyszło? :) w przyszłym tygodniu chciałbym je popełnić.

Tyle że mam do rozdysponowania 50g Pacific Jade: 30g chce chmielić na zimno, 10 na 35' i 10 na 10'. No i Magnum na 90'

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jak cml to piwko w smaku wyszło? :) w przyszłym tygodniu chciałbym je popełnić.

Tyle że mam do rozdysponowania 50g Pacific Jade: 30g chce chmielić na zimno, 10 na 35' i 10 na 10'. No i Magnum na 90'

 

piwo wyszło godne powtórzenia niech to będzie reklama :) - zmiany, które ja wprowadzę w drugiej odsłonie:

- więcej PJ na zimno - 3 dni przed rozlewem myślę, że 40g na 20L to minimum - ja bym celował w rozdysponowanie ok. 100g na całość warzenia - aby podkreślić bazę użyłbym go chyba również jako chmielu na gorycz - ze względu na moją subiektywną ocenę tego chmielu jako lżejszego w odbiorze

- zacieranie "na angola" 60min 68st zamiast sterowanego

- 350g CaraPils w zamian za 350g pilsneńskiego czyli byłoby 5,65kg pils + 350g CaraPils - na polepszenie piany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×