Skocz do zawartości
Tadzik

Danstar Belle Saison

Rekomendowane odpowiedzi

Drożdże piwowarskie górnej fermentacji, pochodzące z Belgii.

 

Strona producenta: http://www.danstaryeast.com/products/belle-saison-yeast

 

Właściwości:

Szybki start i dynamiczna fermentacja, która w temperaturach powyżej 17°C może zostać zakończona już po 5 dniach.

Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C.

Odfermentowanie średnie do wysokiego.

Profil lekko przyprawowy, estrowy.

Dobra flokulacja.

Wysoka tolerancja na alkohol.

 

Od siebie dodam, że przy uwodnieniu a następnie zrobieniu startera z nich fermentacja ruszyła po 3h, to u mnie ewenement.

Edytowane przez Pietruś

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo żarłoczne drożdże z 11 zeszły mi na 1oBlg , a Saisona wg przepisu Dori w 4 dni z 14,5 do 2oBlg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nadają się tylko do saisona czy inne belgi też na nich wyjdą?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem na nich tylko Saisona wg Dori i bezstylowca z resztek po nim.Bezstylowca rozlewam dziś do butelek

, więc smak dopiero za jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie jeszcze lepiej z 11°blg do 0 a z 17,5°blg do 3 ale jeszcze pomału kończą pracę więc okaże się do ilu °blg dobiją. W przyszłości zacierałbym na słodko piwa mające fermentować na nich. Na profil smakowy muszę jeszcze poczekać.

 

Aktualizacja: Na obu piwach żarłoki zeszły do 0°blg.

Edytowane przez Pietruś

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nadają się tylko do saisona czy inne belgi też na nich wyjdą?

Podpinam się pod pytanie. Gdyby dało się na nich zrobić sensownego Dubbela, byłoby niekulawo... ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Macie już jakieś porównania jak wychodzi piwko na nich i na dedykowanych płynnych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiepsko w ogóle widzę wykorzystanie tych drożdży w mocniejszym piwie. Skoro nawet przy niezbyt wytrawnym zacieraniu i ekstrakcie powyżej 15°blg potrafią zejść w okolice 0.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiepsko w ogóle widzę wykorzystanie tych drożdży w mocniejszym piwie. Skoro nawet przy niezbyt wytrawnym zacieraniu i ekstrakcie powyżej 15°blg potrafią zejść w okolice 0.

Właśnie mierzyłem Saisona po ponad tygodniu fermentacji - z 14 Blg do 0,5 - dają czadu te drożdże :) Z drugiej strony, takie to piwo ma być :)

Edytowane przez Rafek00

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Straszne żarłoki Dubbel z 17,5 zeszło do1 Blg.

Co tylko potwierdza, że do Saisona jeszcze jakoś ujdą, ale dla innych Belgów są zbyt żarłoczne. Choć może do jakiegoś potężnego strong belga....

Edytowane przez Rafek00

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No dobra, a jakieś inne cechy tych drożdży oprócz żarłoczności? ;)

Pochwalcie się jakie piwka uzyskaliście po femrentacji tym szczepem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo interesujące opracowanie na temat drożdży suchych typu belgijskiego

http://www.piwo.org/...980#entry219320

Dowiedziałem się tyle:

". Ach, te Danstary Belle Saison, żeby nie to odfermentowanie byłoby ciekawie", czyli nic nowego :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A w jakich temperaturach ich używaliście? Czy w wyższych produkują więcej przyprawowych aromatów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardziej owocowe nuty (morele, brzoskwinie) niż pieprzowe. W połączeniu z amerykańskim chmielem świetnie się komponują. Ciekaw jestem, jak się sprawdzają w ciemnych piwach....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, będę miał niedługo gęstwę tych drożdży, pierwsze pokolenie po piwie 15blg, aktualnie fermentuje mi barleywine 28blg, czy mogę na cichą wspomóc fermentację tą gestwą aby sobie dojadły coś więcej niż użyte us-05? 

 

Jaką tolerancję na alkohol mają te drożdże?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nikt nie pisał za dużo o temperaturze fermentacji tych drożdży. Ja dziś zlałem na cichą Saisona 15.5 Blg, fermentując nimi na burzliwej przez 17 dni w temperaturze 17stopni. Zeszło mi do 2 Blg. Jak ktoś wyżej wspomniał, dają bardziej estrowe aromaty niż fenolowe, aczkolwiek i tych drugich można się doszukać. Piwo wyszło wytrawne, aczkolwiek nie jest wodniste (mimo 200gram glukozy na 5 minut). Zobaczymy co będzie po cichej, aczkolwiek zapowiada się ciekawe piwko :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C.

Producent podaje 15-35°C.

Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C.

Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, daniol88 napisał:

Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C.

Producent podaje 15-35°C.

Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C.

Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne?

 

z doświadczenia - będzie pijalne, ale mocno alkoholowe. belgi może i lubią wyższe temperatury, ale powinny zaczynać znacznie niżej. robiłem raz w takich temperaturach i już tego nie powtórzę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×