Jump to content
Sign in to follow this  
Tadzik

Danstar Belle Saison

Recommended Posts

Drożdże piwowarskie górnej fermentacji, pochodzące z Belgii.

 

Strona producenta: http://www.danstaryeast.com/products/belle-saison-yeast

 

Właściwości:

Szybki start i dynamiczna fermentacja, która w temperaturach powyżej 17°C może zostać zakończona już po 5 dniach.

Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C.

Odfermentowanie średnie do wysokiego.

Profil lekko przyprawowy, estrowy.

Dobra flokulacja.

Wysoka tolerancja na alkohol.

 

Od siebie dodam, że przy uwodnieniu a następnie zrobieniu startera z nich fermentacja ruszyła po 3h, to u mnie ewenement.

Edited by Pietruś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobiłem na nich tylko Saisona wg Dori i bezstylowca z resztek po nim.Bezstylowca rozlewam dziś do butelek

, więc smak dopiero za jakiś czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie jeszcze lepiej z 11°blg do 0 a z 17,5°blg do 3 ale jeszcze pomału kończą pracę więc okaże się do ilu °blg dobiją. W przyszłości zacierałbym na słodko piwa mające fermentować na nich. Na profil smakowy muszę jeszcze poczekać.

 

Aktualizacja: Na obu piwach żarłoki zeszły do 0°blg.

Edited by Pietruś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadają się tylko do saisona czy inne belgi też na nich wyjdą?

Podpinam się pod pytanie. Gdyby dało się na nich zrobić sensownego Dubbela, byłoby niekulawo... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiepsko w ogóle widzę wykorzystanie tych drożdży w mocniejszym piwie. Skoro nawet przy niezbyt wytrawnym zacieraniu i ekstrakcie powyżej 15°blg potrafią zejść w okolice 0.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiepsko w ogóle widzę wykorzystanie tych drożdży w mocniejszym piwie. Skoro nawet przy niezbyt wytrawnym zacieraniu i ekstrakcie powyżej 15°blg potrafią zejść w okolice 0.

Właśnie mierzyłem Saisona po ponad tygodniu fermentacji - z 14 Blg do 0,5 - dają czadu te drożdże :) Z drugiej strony, takie to piwo ma być :)

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Straszne żarłoki Dubbel z 17,5 zeszło do1 Blg.

Co tylko potwierdza, że do Saisona jeszcze jakoś ujdą, ale dla innych Belgów są zbyt żarłoczne. Choć może do jakiegoś potężnego strong belga....

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardziej owocowe nuty (morele, brzoskwinie) niż pieprzowe. W połączeniu z amerykańskim chmielem świetnie się komponują. Ciekaw jestem, jak się sprawdzają w ciemnych piwach....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, będę miał niedługo gęstwę tych drożdży, pierwsze pokolenie po piwie 15blg, aktualnie fermentuje mi barleywine 28blg, czy mogę na cichą wspomóc fermentację tą gestwą aby sobie dojadły coś więcej niż użyte us-05? 

 

Jaką tolerancję na alkohol mają te drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt nie pisał za dużo o temperaturze fermentacji tych drożdży. Ja dziś zlałem na cichą Saisona 15.5 Blg, fermentując nimi na burzliwej przez 17 dni w temperaturze 17stopni. Zeszło mi do 2 Blg. Jak ktoś wyżej wspomniał, dają bardziej estrowe aromaty niż fenolowe, aczkolwiek i tych drugich można się doszukać. Piwo wyszło wytrawne, aczkolwiek nie jest wodniste (mimo 200gram glukozy na 5 minut). Zobaczymy co będzie po cichej, aczkolwiek zapowiada się ciekawe piwko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C.

Producent podaje 15-35°C.

Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C.

Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, daniol88 napisał:

Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C.

Producent podaje 15-35°C.

Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C.

Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne?

 

z doświadczenia - będzie pijalne, ale mocno alkoholowe. belgi może i lubią wyższe temperatury, ale powinny zaczynać znacznie niżej. robiłem raz w takich temperaturach i już tego nie powtórzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...