Biotit 16 Posted March 2, 2013 (edited) Witam , zawitał do mnie Kolega "zza wielkiej wody" i zaczęliśmy wspominać jakie piwa Nam smakowały w czasach chodzenia do Ogólniaka. Na ul.Grzybowskiej w W-wie można było spokojnie kupić w budce przyzakładowej Browarów warszawskich w/w piwa, przełom lat 70/80. Czy ktoś możne robił w warunkach domowych te smakołyki? Mi bardziej smakowała 19, a Koledze Złoty Król. 19 była w butelce 0,5l z charakterystyczna zielona etykietą, a Złoty Król w butelce "żabce"0,33l ze złotym lwem na etykiecie. Dobrze nieraz wspomnieć stare dobre czasy. Edited March 2, 2013 by Biotit Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted March 2, 2013 Flaszki/puszki trzeba było zachować dla potomnych; też tak mam-znam smak, ale nie zachowałem i rzecz już popadła w niebyt. Z ogólniaka to mi się przypomina Żywiec Zimowe (y), a później śp. Dortmunder Leżajsk czy np. Soplicowo (browar nieznany). Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 2, 2013 Złoty Król to lata 90-te. Coś wam pamięć zaszwankowała. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Biotit 16 Posted March 2, 2013 Chyba się nie mylę, bo to był jeden z ostatnich mocnych piw Browaru warszawskiego, zresztą nie chodzi mi o daty,, ale o recepturę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted March 2, 2013 Nawet gdy będziesz miał recepturę to nie zrobisz identycznego piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted March 2, 2013 (edited) Złoty Król to lata 90-te. Coś wam pamięć zaszwankowała. I to mocno 90-te: „Już niedługo Złoty Król Gazeta Stołeczna blik 30-06-1997 W połowie lipca na rynku pojawi się nowe piwo z warszawskich browarów - Złoty Król. W tym roku na inwestycje firma chce wydać ok. 40 mln zł. Znakomitą większość tej sumy, bo ok. 30 mln zł, pochłonie nowa linia do rozlewania piwa, która w ciągu godziny napełni 48 tys. butelek. Jej rozruch rozpocznie się właśnie w lipcu. I to właśnie na niej będzie rozlewane w tzw. beczułki (butelki o poj. 0,37 l) nowy gatunek piwa - Złoty Król. Choć trafi do sklepów już za ponad dwa tygodnie, jego cena na razie[...]” Pamięć ludzka zawodna jest... Edited March 2, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 3, 2013 Receptura to pewnie nic specjalnego, słód pilzneński, może trochę monachijskiego, cukier. Drożdże bym dał S-23 (czyli "prawie najlepsze"), do tego chmielenie typowo "po polsku", czyli Lubelskiego homeopatycznie na aromat (0.5g/litr?), Marynki na goryczkę tak jakoś do 22-25 IBU, na bank nie więcej. I masz Złotego Króla. Quote Share this post Link to post Share on other sites