Skocz do zawartości
qni

Nie ogarniam procesu dekokcji.

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.wiki.piwo...cieranie_ziarna

 

Gdy czytam wiki- zacier i ziarna, to coś mi się nie spina w jedną całość.

 

Jak rozumiem dekokcja polega na przejściu na wyższą przerwy po przez wykorzystanie część brzeczki.

Gdy chcemy przejść z przerwy 52* do 68* odbieram sitkiem gęstą brzeczkę do osobnego gara. Gęstą brzeczkę podgrzewamy do 70* i tak zostawiamy na 20minut. Po tym czasie gęstą brzeczkę doprowadzamy do wrzenia prze 10-30 minut. Dolewamy do rzadkiej brzeczki gęstą, jeżeli wszystko zrobi się w odpowiednich proporcjach uda się osiągnąć 68*.

 

To mi się wydaje jasne, ale gdy dale czytam o Mash out to mi się wszystko sypie.

 

„Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi, które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.”

 

Jeżeli doprowadzę gęstą brzeczkę do wrzenia to nie z dezaktywuje enzymów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdezaktywujesz, ale tylko ich część, te w dekokcie. Dodatkowo "rozluźnisz skrobię" i gdy wlejesz do zacieru z powrotem, to enzymom w części rzadkiej będzie "lżej".

Edytowane przez Mariusz_CH

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i nie brzeczka, a zacier. Brzeczka to płyn po filtracji.

 

i teraz wszystko jasne- dziękuję

Edytowane przez qni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×