Skocz do zawartości
qni

Nie ogarniam procesu dekokcji.

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.wiki.piwo...cieranie_ziarna

 

Gdy czytam wiki- zacier i ziarna, to coś mi się nie spina w jedną całość.

 

Jak rozumiem dekokcja polega na przejściu na wyższą przerwy po przez wykorzystanie część brzeczki.

Gdy chcemy przejść z przerwy 52* do 68* odbieram sitkiem gęstą brzeczkę do osobnego gara. Gęstą brzeczkę podgrzewamy do 70* i tak zostawiamy na 20minut. Po tym czasie gęstą brzeczkę doprowadzamy do wrzenia prze 10-30 minut. Dolewamy do rzadkiej brzeczki gęstą, jeżeli wszystko zrobi się w odpowiednich proporcjach uda się osiągnąć 68*.

 

To mi się wydaje jasne, ale gdy dale czytam o Mash out to mi się wszystko sypie.

 

„Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi, które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.”

 

Jeżeli doprowadzę gęstą brzeczkę do wrzenia to nie z dezaktywuje enzymów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdezaktywujesz, ale tylko ich część, te w dekokcie. Dodatkowo "rozluźnisz skrobię" i gdy wlejesz do zacieru z powrotem, to enzymom w części rzadkiej będzie "lżej".

Edytowane przez Mariusz_CH

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i nie brzeczka, a zacier. Brzeczka to płyn po filtracji.

 

i teraz wszystko jasne- dziękuję

Edytowane przez qni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...