Jump to content
Sign in to follow this  
qni

Nie ogarniam procesu dekokcji.

Recommended Posts

http://www.wiki.piwo...cieranie_ziarna

 

Gdy czytam wiki- zacier i ziarna, to coś mi się nie spina w jedną całość.

 

Jak rozumiem dekokcja polega na przejściu na wyższą przerwy po przez wykorzystanie część brzeczki.

Gdy chcemy przejść z przerwy 52* do 68* odbieram sitkiem gęstą brzeczkę do osobnego gara. Gęstą brzeczkę podgrzewamy do 70* i tak zostawiamy na 20minut. Po tym czasie gęstą brzeczkę doprowadzamy do wrzenia prze 10-30 minut. Dolewamy do rzadkiej brzeczki gęstą, jeżeli wszystko zrobi się w odpowiednich proporcjach uda się osiągnąć 68*.

 

To mi się wydaje jasne, ale gdy dale czytam o Mash out to mi się wszystko sypie.

 

„Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi, które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.”

 

Jeżeli doprowadzę gęstą brzeczkę do wrzenia to nie z dezaktywuje enzymów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdezaktywujesz, ale tylko ich część, te w dekokcie. Dodatkowo "rozluźnisz skrobię" i gdy wlejesz do zacieru z powrotem, to enzymom w części rzadkiej będzie "lżej".

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i nie brzeczka, a zacier. Brzeczka to płyn po filtracji.

 

i teraz wszystko jasne- dziękuję

Edited by qni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.