pszemas 34 1 Items Posted March 2, 2013 (edited) widzę na tb że wprowadzili jakiś nowy chmiel niemiecki mandarina bavaria... czy ktoś próbował? cena z leksza przesadzona 9,5 za 30g... Edited March 6, 2013 by elroy poprawiony tytuł Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 2, 2013 Z ceny wynika, że powinien być 3x lepszy od zwykłego chmielu. A na poważnie, to jest nowość. Za rok-dwa będzie w normalnej cenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrblaha 31 1 Items Posted March 2, 2013 http://www.baywa.eu/fileadmin/media/relaunch/Downloads/.EU/Hopfenvertrieb/14384_Flyer_Mandarina_eng_DIN_A5_k1.pdf Quote Share this post Link to post Share on other sites
tobasco 1 Posted March 5, 2013 Próbowałem, jako ostatni chmiel przy gotowaniu i do chmielenia na zimno, przed butelkowaniem zdominował smakiem inne chmiele.. cóż.. 100% mandarynki w smaku, na pewno wart ceny. Choć za miesiąc gdy otworze butelkę 1szą to dopiero się okaże Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted March 5, 2013 Z ceny wynika, że powinien być 3x lepszy od zwykłego chmielu. A na poważnie, to jest nowość. Za rok-dwa będzie w normalnej cenie. A jak będzie popyt to będzie jak z Citrą i Amarillo, cena od czerwca wzrosła o blisko 100% dzięki magicznemu znaczkowi ® Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted March 6, 2013 Z ceny wynika, że powinien być 3x lepszy od zwykłego chmielu. A na poważnie, to jest nowość. Za rok-dwa będzie w normalnej cenie. A jak będzie popyt to będzie jak z Citrą i Amarillo, cena od czerwca wzrosła o blisko 100% dzięki magicznemu znaczkowi ® [/quotE] W moim lokalnym sklepie ceny chmieli Nelson Sauvin, Galaxy powalają. Ale za to Kezbek i sporo chmieli o których w życiu nie słyszałem jest w dobrej cenie Trzeba próbować bo niewiadomo może za rok będzie na nie moda Quote Share this post Link to post Share on other sites
gwzd 17 Posted March 6, 2013 Próbowałem, jako ostatni chmiel przy gotowaniu i do chmielenia na zimno, przed butelkowaniem zdominował smakiem inne chmiele.. cóż.. 100% mandarynki w smaku, na pewno wart ceny. Choć za miesiąc gdy otworze butelkę 1szą to dopiero się okaże Ile dałeś tego chmielu do gotowania i na aromat? Właśnie warzę IPĘ i zastanawiam się czy 3x30g Mandariny (20 min i 5 min gotowania oraz na zimno) wystarczy, aby odpowiednio nachmielić całą warkę (ok. 20-23l) na smak i aromat. Na goryczkę dałem 40g Polarisa - tu obaw nie mam, 21,3% alfakwasów powinno zrobić swoje. Co do ceny chmielu na TB - tej odmiany nie znalazłem nigdzie, a sprawdzałem dziesiątki europejskich i amerykańskich sklepów internetowych. Pisałem nawet do producenta i otrzymałem odpowiedź, że następna partia Mandariny będzie dopiero po następnym sezonie, a obecnie jest już wyprzedane na amen. Także jestem w stanie zrozumieć dlaczego tyle kosztuje. Gratulowałbym raczej ekipie sklepu takiej obrotności i załatwiania unikalnych odmian chmielu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tobasco 1 Posted March 19, 2013 Ja nie zakładałem żadnego rodzaju piwa ot co smak chmieli bravo i pacifica zdominował mimo ich większej ilości a dałem tylko 15gr do gotowania i 15gr do chmielenia na zimno. Butelka pierwsza otwarta będzie za parę dni więc się zobaczy Quote Share this post Link to post Share on other sites
gwzd 17 Posted March 20, 2013 Ciekaw jestem efektu w gotowym piwie, bo podczas chmielenia na zimno zapach jest bardzo obiecujący Quote Share this post Link to post Share on other sites
tobasco 1 Posted March 20, 2013 po 2 tygodniach otworzyłem no i bavaria na pierwszym planie potem reszta posmaków lekka i uwodzicielska mandarynka , nic tylko polecić Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted March 22, 2013 No kurcze mam właśnie 60g tego chmielu i nie wiem co z nim zrobić W ogóle wyszły 4 nowe gatunki niemieckich chmieli http://www.hopsteiner.de/pdf/neuigkeiten-berichte/hopsteiner-newsletter/2012-05_ts_newhopvarietiesgrowningermany.pdf - posiadam także polaris, który ma 21,% alpha... masakra Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szuwar71 42 Posted March 23, 2013 Właśnie kupiłem. W tygodniu warzonko, i myślę, że na wrocławski FDP zabiorę kilka butelek. Mam nadzieję, że nie będzie to totalna multiwitamina i te obiecane cytrusy wniosą jako taką świeżość. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tobasco 1 Posted March 24, 2013 Ten Polaris jest o tyle ciekawy że piszą o miętowych posmakach co jest bardzo interesujące, niestety tyle a-kwasów = duża goryczka, ciekawe by było dodanie go na chmielenie na zimno. A propo Wrocławskiego festiwalu, jest tam opcja wymienienia się piwkami z ludźmi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
gwzd 17 Posted March 24, 2013 Ja tam mięty w nim nie czuję (mam piwo Polaris single hop), ale faktycznie, jest o wiele bardziej rześki i orzeźwiający niż wszystkie inne chmiele. Mimo porażającej zawartości a-k otępiającej goryczki brak, jest bardzo dobrze Na FDP ma być spotkanie piwowarów domowych ("wpisowe" 10 butelek własnego piwa), informację o nim znalazłem na browar.biz Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted March 28, 2015 Zastanawiam się właśnie nad trzecią warką i zainteresował mnie ten chmiel. Ktoś może robił na nim single hop poza osobami z postów powyżej? Myślę nad ale z prostym zasypem 100% pale ale i chmieleniem właśnie mandariną 60' 30g, 15' 30g, 0' 30g oraz 110g na zimno. Miał ktoś do czynienia z czymś podobnym i może się podzielić wrażeniami? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Areh 5 1 Items Posted March 28, 2015 Ja tydzień temu zabutelkowałem pale ale gdzie głównym, ale nie jedynym chmielem był właśnie ten tytułowy. Na goryczkę dałem na początku 10g magnum, na aromat 100g mandariny (20g 15min przed końcem gotowania, później 40g 10min i 40g 5min przed końcem). Zapach podczas fermentacji bardzo ładny, mandarynkowy. Przy butelkowaniu już nie tak mocny, ale ciągle mandarynkę czuć było. Za jakiś tydzień będę sprawdzał nagazowanie, wiec może już pierwsze wrażenia będę mógł opisać. Quote Share this post Link to post Share on other sites