Jump to content
pszemas

mandarina bavaria - nowy chmiel?

Recommended Posts

widzę na tb że wprowadzili jakiś nowy chmiel niemiecki mandarina bavaria... czy ktoś próbował? cena z leksza przesadzona 9,5 za 30g...

Edited by elroy
poprawiony tytuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ceny wynika, że powinien być 3x lepszy od zwykłego chmielu. ;)

 

A na poważnie, to jest nowość. Za rok-dwa będzie w normalnej cenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem, jako ostatni chmiel przy gotowaniu i do chmielenia na zimno, przed butelkowaniem zdominował smakiem inne chmiele.. cóż.. 100% mandarynki w smaku, na pewno wart ceny. Choć za miesiąc gdy otworze butelkę 1szą to dopiero się okaże :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ceny wynika, że powinien być 3x lepszy od zwykłego chmielu. ;)

 

A na poważnie, to jest nowość. Za rok-dwa będzie w normalnej cenie.

 

A jak będzie popyt to będzie jak z Citrą i Amarillo, cena od czerwca wzrosła o blisko 100%

dzięki magicznemu znaczkowi ® ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ceny wynika, że powinien być 3x lepszy od zwykłego chmielu. ;)

 

A na poważnie, to jest nowość. Za rok-dwa będzie w normalnej cenie.

 

A jak będzie popyt to będzie jak z Citrą i Amarillo, cena od czerwca wzrosła o blisko 100%

dzięki magicznemu znaczkowi ® ;)

[/quotE]

W moim lokalnym sklepie ceny chmieli Nelson Sauvin, Galaxy powalają. Ale za to Kezbek i sporo chmieli o których w życiu nie słyszałem jest w dobrej cenie Trzeba próbować bo niewiadomo może za rok będzie na nie moda ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem, jako ostatni chmiel przy gotowaniu i do chmielenia na zimno, przed butelkowaniem zdominował smakiem inne chmiele.. cóż.. 100% mandarynki w smaku, na pewno wart ceny. Choć za miesiąc gdy otworze butelkę 1szą to dopiero się okaże :)

 

Ile dałeś tego chmielu do gotowania i na aromat? Właśnie warzę IPĘ i zastanawiam się czy 3x30g Mandariny (20 min i 5 min gotowania oraz na zimno) wystarczy, aby odpowiednio nachmielić całą warkę (ok. 20-23l) na smak i aromat. Na goryczkę dałem 40g Polarisa - tu obaw nie mam, 21,3% alfakwasów powinno zrobić swoje.

 

Co do ceny chmielu na TB - tej odmiany nie znalazłem nigdzie, a sprawdzałem dziesiątki europejskich i amerykańskich sklepów internetowych. Pisałem nawet do producenta i otrzymałem odpowiedź, że następna partia Mandariny będzie dopiero po następnym sezonie, a obecnie jest już wyprzedane na amen. Także jestem w stanie zrozumieć dlaczego tyle kosztuje. Gratulowałbym raczej ekipie sklepu takiej obrotności i załatwiania unikalnych odmian chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie zakładałem żadnego rodzaju piwa ot co smak chmieli bravo i pacifica zdominował mimo ich większej ilości a dałem tylko 15gr do gotowania i 15gr do chmielenia na zimno. Butelka pierwsza otwarta będzie za parę dni więc się zobaczy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekaw jestem efektu w gotowym piwie, bo podczas chmielenia na zimno zapach jest bardzo obiecujący :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

po 2 tygodniach otworzyłem no i bavaria na pierwszym planie potem reszta posmaków :) lekka i uwodzicielska mandarynka :), nic tylko polecić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No kurcze mam właśnie 60g tego chmielu i nie wiem co z nim zrobić :) W ogóle wyszły 4 nowe gatunki niemieckich chmieli http://www.hopsteiner.de/pdf/neuigkeiten-berichte/hopsteiner-newsletter/2012-05_ts_newhopvarietiesgrowningermany.pdf - posiadam także polaris, który ma 21,% alpha... masakra :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie kupiłem. W tygodniu warzonko, i myślę, że na wrocławski FDP zabiorę kilka butelek. Mam nadzieję, że nie będzie to totalna multiwitamina i te obiecane cytrusy wniosą jako taką świeżość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten Polaris jest o tyle ciekawy że piszą o miętowych posmakach co jest bardzo interesujące, niestety tyle a-kwasów = duża goryczka, ciekawe by było dodanie go na chmielenie na zimno. A propo Wrocławskiego festiwalu, jest tam opcja wymienienia się piwkami z ludźmi? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam mięty w nim nie czuję (mam piwo Polaris single hop), ale faktycznie, jest o wiele bardziej rześki i orzeźwiający niż wszystkie inne chmiele. Mimo porażającej zawartości a-k otępiającej goryczki brak, jest bardzo dobrze :)

 

Na FDP ma być spotkanie piwowarów domowych ("wpisowe" 10 butelek własnego piwa), informację o nim znalazłem na browar.biz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się właśnie nad trzecią warką i zainteresował mnie ten chmiel. Ktoś może robił na nim single hop poza osobami z postów powyżej? Myślę nad ale z prostym zasypem 100% pale ale i chmieleniem właśnie mandariną 60' 30g, 15' 30g, 0' 30g oraz 110g na zimno. Miał ktoś do czynienia z czymś podobnym i może się podzielić wrażeniami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tydzień temu zabutelkowałem pale ale gdzie głównym, ale nie jedynym chmielem był właśnie ten tytułowy. Na goryczkę dałem na początku 10g magnum, na aromat 100g mandariny (20g 15min przed końcem gotowania, później 40g 10min i 40g 5min przed końcem). Zapach podczas fermentacji bardzo ładny, mandarynkowy. Przy butelkowaniu już nie tak mocny, ale ciągle mandarynkę czuć było. Za jakiś tydzień będę sprawdzał nagazowanie, wiec może już pierwsze wrażenia będę mógł opisać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.