Arkra 1 Posted March 1, 2013 Właśnie zajadam się pistacjami solonymi made in Carrefour i popijam moim Koźlakiem i wpadł mi do głowy pomysł zarzucenia tematu zakąsek (zagryzek, przegryzek) które najbardziej lubicie spożywać podczas degustacji piwa. Zazwyczaj sa to potrawy mocno solone lub kwaskowate aby napędzić chęć przepłukania gardła piwem ( stary chwyt w pubach). Mnie raczej chodzi o Wasze doświadczenia domowe. Przychodzą goście częstujecie piwem i do piwa dajecie......? Istnieją przepisy kulinarne które są sprecyzowane wprost do konsumcji z danym piwem. Ja często częstuję gości serem feta zawiniętym w szynkę parmeńską lub jak mnie nie stać to w boczek. Wszystko to skropione oliwą z ziołami. Stosunkowo też często robię carpaccio z łososia z kaparami i oliwą z oliwek. A Wy co zajadacie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mapak 15 1 Items Posted March 1, 2013 Spać nie możesz? Ja osobiście utopence ( z forum przepis ). Jednak goście wyjadają całą cebulę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ray 74 Posted March 1, 2013 http://www.piwo.org/topic/6523-zakaski-do-piwa/ http://www.piwo.org/topic/4322-utopence-i-hermeliny/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arkra 1 Posted March 1, 2013 http://www.piwo.org/...akaski-do-piwa/ http://www.piwo.org/...ce-i-hermeliny/ No tak. Trzeba sprawdzić przed zadaniem nowego postu. Ale może są nowe przepisy. Potraktujcie to jak odświeżenie tematu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Biotit 16 Posted March 1, 2013 Peperoni z serem w pesto, ostre do piwa w sam raz: 1 Usiu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzychu_72 5 Posted March 1, 2013 Suche kiełbasy (np. Tradycyjne jadlo, czy jakoś tak) Sery krojone w kostkę Tortilla chips, podgrzane, z salsą Chipsy sól-ocet Frytki Prosto i bez wyrafinowania... Quote Share this post Link to post Share on other sites
WojtekW 2 1 Items Posted March 2, 2013 Peperoni z serem w pesto, ostre do piwa w sam raz Można przepis na ten smakołyk? Wygląda super. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roofman 4 Posted March 2, 2013 Do degustacji własnego piwka lubię ser camembert lub jakiś inny pleśniowiec. No ale w temacie sera mam po prostu lekkie dodatkowe skrzywienie Nie lubię za to do piwa wszelkich słodkich ciastek... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Billy the Kid 10 Posted March 2, 2013 Swojska biała kiełbasa (grzana, grillowana, smarzona, bez różnicy), może też być polska, oczywiście swojej roboty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Biotit 16 Posted March 2, 2013 Pesto: doniczka bazylii z Auchan, mała główka czosnku ostrego(Harnaś), garść orzeszków arachidowych niesolonych, 2-3 łyzki oleju lnianego; wszytko potraktować blenderem i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Ser: w tym wypadku moja produkcja : Cheddar 9 miesięczny łagodny. Jak nie robisz serów, kup dobry twardy ser bez dziur, ale łagodny(Gruyer, Parmezan, Cheddar). Papryczki pepperoni: czerwone, zielone dla koloru (ostrość najgłębszą mają pestki, więc je usuwamy) , kroimy na 1-2cm kawałki Ser kroimy na słupki , do pozbawionych pestek papryczek wkładamy pesto i ser, wszystko do słoika , do którego wlewamy olej lniany. Ja tym razem wlałem olej wzbogacony tymiankiem. Wstawiamy do lodówki i po 2-3 tyg, kiedy smaki się wyrównają są wyśmienite, dużo lepsze do oscypka pokrojonego w kostkę i zalanego oliwą. 3 Slonx, Undeath and WojtekW reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted March 2, 2013 Nie lubię za to do piwa wszelkich słodkich ciastek... Chyba jeszcze kolega nie próbował jakiegoś dobrego połączenia, moi faworyci: ciepła szarlotka z lodami a do tego porter bałtycki sernik z strong scotch ale niebo w gębie, wydaje mi się, że ciężkie słabo chmielone piwa będą pasowały do wszelkich słodkich deserów Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mapak 15 1 Items Posted March 2, 2013 smarzona Przepis jakiś?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
roofman 4 Posted March 2, 2013 Nie lubię za to do piwa wszelkich słodkich ciastek... Chyba jeszcze kolega nie próbował jakiegoś dobrego połączenia, moi faworyci: Nie nie... chodzi ogólnie o to że ja za słodkościami nie przepadam żeby nie napisać dosadniej... Nie słodzę kawy, nie słodzę herbaty, nie jem czekolady, nie pijam napoi i soków sklepowych (są dla mnie za słodkie) - wyjątek to czasami soki tzw. jednodniowe oraz oczywiście własnoręczna produkcja soku w blenderze ze świeżych owoców. Jeśli jestem u kogoś na kawie/herbacie/piwku to męczarnią jest odmowa na 'spróbuj ciasteczko, takie dobre sama piekłam", bo niektórzy nie spróbowanie własnego ciasteczka traktują jako obrazę majestatu Po prostu słodycze we wszelakiej postaci mogą dla mnie nie istnieć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted March 2, 2013 Hemerlin wg. przepisu Piwologa (https://bimbelt.word...adany-hermelin/) właśnie poszedł na lagerowanie do lodówki Stoi sobie obok kolekcji gęstw drożdżowych... Jeszcze nigdy nie jadłem, za kilka dni się przekonam czy warto. 1 Slonx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Billy the Kid 10 Posted March 2, 2013 Nie lubię za to do piwa wszelkich słodkich ciastek... Chyba jeszcze kolega nie próbował jakiegoś dobrego połączenia, moi faworyci: Nie nie... chodzi ogólnie o to że ja za słodkościami nie przepadam żeby nie napisać dosadniej... Nie słodzę kawy, nie słodzę herbaty, nie jem czekolady, nie pijam napoi i soków sklepowych (są dla mnie za słodkie) - wyjątek to czasami soki tzw. jednodniowe oraz oczywiście własnoręczna produkcja soku w blenderze ze świeżych owoców. Jeśli jestem u kogoś na kawie/herbacie/piwku to męczarnią jest odmowa na 'spróbuj ciasteczko, takie dobre sama piekłam", bo niektórzy nie spróbowanie własnego ciasteczka traktują jako obrazę majestatu Po prostu słodycze we wszelakiej postaci mogą dla mnie nie istnieć. No to nie jestem jedyny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Parzon 4 Posted March 2, 2013 niebo w gębie, wydaje mi się, że ciężkie słabo chmielone piwa będą pasowały do wszelkich słodkich deserów dla mnie samo ciężkie, słabo chmielone piwo jest najlepszym deserem Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted March 2, 2013 (edited) Ranking: miejsce 3 Słone orzeszki, orzeszki w cieście miejsce 2 Paluszki cebulowe, koniecznie lubelskie miejsce 1 Oscypek Edited March 2, 2013 by tomasznet Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted March 2, 2013 Po prostu słodycze we wszelakiej postaci mogą dla mnie nie istnieć. No to nie jestem jedyny. rozumiem takie podejście, są potrawy które i dla mnie mogły by nie istnieć aczkolwiek, dla łasuchów polecam spróbowanie połączenia słodyczy z piwem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arkra 1 Posted March 3, 2013 Pesto: doniczka bazylii z Auchan, mała główka czosnku ostrego(Harnaś), garść orzeszków arachidowych niesolonych, 2-3 łyzki oleju lnianego; wszytko potraktować blenderem i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Ser: w tym wypadku moja produkcja : Cheddar 9 miesięczny łagodny. Jak nie robisz serów, kup dobry twardy ser bez dziur, ale łagodny(Gruyer, Parmezan, Cheddar). Papryczki pepperoni: czerwone, zielone dla koloru (ostrość najgłębszą mają pestki, więc je usuwamy) , kroimy na 1-2cm kawałki Ser kroimy na słupki , do pozbawionych pestek papryczek wkładamy pesto i ser, wszystko do słoika , do którego wlewamy olej lniany. Ja tym razem wlałem olej wzbogacony tymiankiem. Wstawiamy do lodówki i po 2-3 tyg, kiedy smaki się wyrównają są wyśmienite, dużo lepsze do oscypka pokrojonego w kostkę i zalanego oliwą. No to wydaje mi się bardzo ciekawe. Muszę spróbować. Ile taki wyrób może leżakować w lodówce? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arkra 1 Posted March 3, 2013 Hemerlin wg. przepisu Piwologa (https://bimbelt.word...adany-hermelin/) właśnie poszedł na lagerowanie do lodówki Stoi sobie obok kolekcji gęstw drożdżowych... Jeszcze nigdy nie jadłem, za kilka dni się przekonam czy warto. Też ten ser spróbuję zrobić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted March 3, 2013 Też ten ser spróbuję zrobić. Hermelin tak smakowicie wygląda i jeszcze smakowiciej pachnie, że nie wiem czy dam radę wytrzymać te kilka dni zanim się "przegryzie"... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Biotit 16 Posted March 31, 2013 Ile taki wyrób może leżakować w lodówce? U mnie po 2-3 spotkaniach Pesto z serem w pepperoni szybko znika. Oliwa hamuje wstępną ostrość, czujemy ją na końcu i dla tego piwo świetnie się do tego nadaje. Najdłużej ten przysmak przechowywałem w lodówce 2 miesiące. Polecam również ostry ser smażony. Jest wyśmienity pod piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted April 1, 2013 Też ten ser spróbuję zrobić. Hermelin tak smakowicie wygląda i jeszcze smakowiciej pachnie, że nie wiem czy dam radę wytrzymać te kilka dni zanim się "przegryzie"... Robiłem według tego przepisu i po tygodniu słabo sie "przegryzło" jak będę robił następnym razem to wykorzystam gęstwę z oleju Dam więcej czosnku, i ostrej papryki :] Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted April 2, 2013 Robiłem według tego przepisu i po tygodniu słabo sie "przegryzło" jak będę robił następnym razem to wykorzystam gęstwę z oleju Dam więcej czosnku, i ostrej papryki :] Ja dodałem oprócz ostrej papryki, takie suszone ostre papryczki, czerwone i zielone, baaaaardzo ostre wyszło. Tyle, że dość takie tłusto-mdławe, wolałbym bardziej kwaśny smak... Quote Share this post Link to post Share on other sites