olos23 0 Posted March 1, 2013 Chciałbym zapytać, czy macie doświadczeniem z czymś takim. Zacieram, filtruję, wysładzam... a potem przerwa jakieś 3-4 godziny i dopiero chmielenie. Wiem, że to niewskazane, ale jak się nie ma czasu to trzeba szukać kompromisów... Quote Share this post Link to post Share on other sites
astrobus 3 Posted March 1, 2013 ja ostatnio zacierałem i wysładzałem w piątek a chmieliłem w sobotę. nic strasznego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crocco 77 Posted March 1, 2013 Chmielić możesz później.W czasie chmielenia i tak zabijesz wszystkie paskudztwa. Ja zazwyczaj ,ze względu na brak czasu, chmielę następnego dnia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
artur2108 1 Posted March 1, 2013 Miałem kiedyś podobne pytanie. Załączam link http://www.piwo.org/topic/6886-warzenie-przez-dwa-dni/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
bzium1986 41 1 Items Posted March 1, 2013 czemu niewskazane? ja tak robię bardzo często i nie bardzo widzę, dlaczego miałoby być to szkodliwe Quote Share this post Link to post Share on other sites
olos23 0 Posted March 2, 2013 Spoko. Najbardziej podoba mi się opcja zacierania w piątek a chmielenia w sobotę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zbyszek T 106 Posted March 2, 2013 Jedyny problem jest taki, że jak w piwie zostaną żywe enzymy, to będą dalej pracowały i zamieniały dekstryny w cukier, co spowoduje głębokie odfermentowanie piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pershi 14 1 Items Posted March 2, 2013 Ale enzymy żywe czy sztuczne Przepraszam za OT Quote Share this post Link to post Share on other sites
bzium1986 41 1 Items Posted March 2, 2013 Po mash-out w 78st C działających enzymów jest znikoma ilość. A nawet bez tego, to filtrując wodą 80-85st to zdenaturuje to resztę... Nie mówiąc o tym, że enzymy same się degradują i po filtracji można uznać, że ich praktycznie nie ma w brzeczce. Bardziej przemawiają do mnie kwestie mikrobiologiczne, ale też nie widzę możliwości, żeby po kilkunastu godzinach po filtracji brzeczka zaczęła sama fermentować. Nie widzę przeciwskazań, żeby zacieranie i filtrację robić w piątek, a chmielić w sobotę. Zresztą - sam tak często robię i piwa wcale nie są wytrawne. Quote Share this post Link to post Share on other sites