Jump to content
olos23

Warzenie na raty

Recommended Posts

Chciałbym zapytać, czy macie doświadczeniem z czymś takim. Zacieram, filtruję, wysładzam... a potem przerwa jakieś 3-4 godziny i dopiero chmielenie. Wiem, że to niewskazane, ale jak się nie ma czasu to trzeba szukać kompromisów...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ostatnio zacierałem i wysładzałem w piątek a chmieliłem w sobotę.

nic strasznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielić możesz później.W czasie chmielenia i tak zabijesz wszystkie paskudztwa.

Ja zazwyczaj ,ze względu na brak czasu, chmielę następnego dnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyny problem jest taki, że jak w piwie zostaną żywe enzymy, to będą dalej pracowały i zamieniały dekstryny w cukier, co spowoduje głębokie odfermentowanie piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po mash-out w 78st C działających enzymów jest znikoma ilość. A nawet bez tego, to filtrując wodą 80-85st to zdenaturuje to resztę... Nie mówiąc o tym, że enzymy same się degradują i po filtracji można uznać, że ich praktycznie nie ma w brzeczce.

Bardziej przemawiają do mnie kwestie mikrobiologiczne, ale też nie widzę możliwości, żeby po kilkunastu godzinach po filtracji brzeczka zaczęła sama fermentować.

 

Nie widzę przeciwskazań, żeby zacieranie i filtrację robić w piątek, a chmielić w sobotę. Zresztą - sam tak często robię i piwa wcale nie są wytrawne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.