Jump to content
Sign in to follow this  
Niph

Obliczanie Blg

Recommended Posts

Dzień dobry :D

 

Jestem tu nowy, ale nie proszę o wyrozumiałość :D Przyznam na wstępie, iż jestem ciut leniwy, czytalem dość dużo, ale ciężko mi tutaj coś znaleźć... stąd też moje pytanie, chciałbym się upewnić, że dobrze przeliczam Blg.

Mianowicie, zakładając że chcę zrobić 11 litrów brzeczki używając 2x1,7kg ekstraktu (powinien mieć 80 blg) otrzymam brzeczkę 25 blg?

 

Jeśli wszystko wyliczyłem dobrze, czy takie cuś ma prawo bytu? :D Chciałbym użyć ekstraktu nachmielonego typu stout oraz do tego ekstraktu niechmielonego ciemnego. Czy może lepiej dać więcej wody? (baniak ma 16 litrów). Czy to do jakiego poziomu blg zejdzie to na końcu zależy jakoś od użytych drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry :D

 

Jestem tu nowy, ale nie proszę o wyrozumiałość :D Przyznam na wstępie, iż jestem ciut leniwy, czytalem dość dużo, ale ciężko mi tutaj coś znaleźć... stąd też moje pytanie, chciałbym się upewnić, że dobrze przeliczam Blg.

Mianowicie, zakładając że chcę zrobić 11 litrów brzeczki używając 2x1,7kg ekstraktu (powinien mieć 80 blg) otrzymam brzeczkę 25 blg?

 

Jeśli wszystko wyliczyłem dobrze, czy takie cuś ma prawo bytu? :D Chciałbym użyć ekstraktu nachmielonego typu stout oraz do tego ekstraktu niechmielonego ciemnego. Czy może lepiej dać więcej wody? (baniak ma 16 litrów). Czy to do jakiego poziomu blg zejdzie to na końcu zależy jakoś od użytych drożdży?

Powinno tyle mniej więcej wyjść. Popatrz na tą tabelę:

http://wes.pl/index....m=pk&&m=3&&md=3

20,8 litrów brzeczki z 6,8 kg ekstraktu da gęstość 24°Blg - u Ciebie to będzie połowa ekstraktu i trochę więcej niż połowa brzeczki, czyli będziesz miał coś koło tego. Inna sprawa co z tego wyjdzie i czy na pewno chcesz tak mocne piwo.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mianowicie, zakładając że chcę zrobić 11 litrów brzeczki używając 2x1,7kg ekstraktu (powinien mieć 80 blg) otrzymam brzeczkę 25 blg?

Z 3,4kg powinieneś uzyskać 11l brzeczki o gęstości ok 22-23°Blg.

Chciałbym użyć ekstraktu nachmielonego typu stout oraz do tego ekstraktu niechmielonego ciemnego.

Przy przy takim udziale ciemnych ekstraktów, to będzie jakiś niezły RIS! Jeśli wiesz co to RIS ;) i to planujesz to ok - jeśli nie, to lepiej dolej wody.

 

przecież 24°Blg to jest 11,8% alko :O

A skąd wziałeś to 11,8%? Wątpliwe żeby piwo o gęstości początkowej 24°Blg odfermentowało do 4°Blg. Tym bardziej ciemne piwo - a o takim tu wyżej mowa.

Raczej zatrzyma się na 5-6, może nawet 7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie chodzi o coś mocnego i ciemnego :D Czy nazwać to RISem czy jakkolwiek inaczej :P Ale domyślam się że to powinno dłuuugo stać, i boję się, że coś mi tam nie wyjdzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

A skąd wziałeś to 11,8%? Wątpliwe żeby piwo o gęstości początkowej 24°Blg odfermentowało do 4°Blg. Tym bardziej ciemne piwo - a o takim tu wyżej mowa.

Raczej zatrzyma się na 5-6, może nawet 7.

podałem do pełnego odfermentowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rób tak jak jest, wyjdzie ładny Imperial Brown Stout. Jakie drożdże? Procent będzie zależał do ilu dociągną (i czy podołają), bo rozumiem, że 24 blg to jest szacunkowe blg, a nie potwierdzone? Sugerowałbym do takiego zestawu Safale s-04 albo cięższą artylerię.

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, teraz pytanko z innej beki (nie chcę zakłądać nowego wątku)

 

Mam wiadro, ok 35l, zamykane, z polipropylenu, z atestem do kontaktu z żywnością, czy mogę w czymś takim, po zamontowaniu rurki, nastawić 20-25 litrów piwa? Na logikę nie widzę przeszkód, ale zawsze wolę dopytać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mianowicie, zakładając że chcę zrobić 11 litrów brzeczki używając 2x1,7kg ekstraktu (powinien mieć 80 blg) otrzymam brzeczkę 25 blg?

Założenia założeniami, a życie i tak weryfikuje je po swojemu. Nie zdziw się jak wyliczenia nie będą miały nic wspólnego z rzeczywistością. Żeby w miarę dokładnie przewidzieć jakie piwo otrzymasz trzeba mieć spore doświadczenie.

Co do wiadra, podobna sytuacja. Teoretycznie nie ma przeszkód, w praktyce zależy jakie piwo będziesz nastawiał. Głównie od użytych drożdży to zależy. Jedne tworzą mniej piany, inne więcej.

Reasumując, teorię znać należy, ale trzeba liczyć się z tym, że w praktyce wszystko wygląda zupełnie inaczej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam wiadro, ok 35l, zamykane, z polipropylenu, z atestem do kontaktu z żywnością, czy mogę w czymś takim, po zamontowaniu rurki, nastawić 20-25 litrów piwa?

Możesz, najpopularniejsze są 32-litrowe, więc masz nawet trochę więcej zapasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie chodzi o coś mocnego i ciemnego :D

a piles juz takie piwo?

jest w niektorych sklepach Primator Double, ma 24%ekstraktu i jakos k. 11,5 alko, mimo ze bardzo lubie ciemne piwa yo z tym sie strasznie meczylem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo nastawione, użyłem 3 puszek z WESa, wyszło 20 litrów, 19 Blg, do tego S-04.

Planuje zostawić w jednym baniaku na burzliwą i cichą, ale przyznam że chciałbym z tego uzyskać drożdże. W związku z tym, czy jak skończy się juz burzliwa, mogę odessać wężykiem z dna trochę osadu, tak aby uzyskać żywe drożdże na przyszłość?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwę spokojnie zbierasz po zakończeniu całości procesu fermentacji. Jeśli prowadzisz w jednym pojemniku , to nie grzeb niczym przez ten czas, Dużo bardziej zaszkodzisz piwu i drożdżom niepotrzebnie wtykając coś do fermentora niż jeśli zbierzesz gęstwę nawet po 3 , czy 4 tygodniach. Robię tak przy każej warce i z powodzeniem odzyskuje gęstwę do ponownego użycia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A takie pytanie: przy wysładzaniu część filtratu zwracamy do kotła i potem to wędruje jeszcze raz. Czy takie dwukrotne przepuszczanie ma wpływ również na Bailing i wydajność?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawracania filtratu ma głównie wpływ na klarowność, ale przepływając ponownie przez młóto napewno wypłukuje trochę cukrów. Więc jak najbardziej ma jakiś wpływ na wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już zacząłem temat to go kończę :P

Odfermentowało do ok 6,5 Blg, zabutelkowane z dodatkiem 85g sacharozy i laktozą (przy okazji niespodzianka, wredna laktoza nie rozpuściła się w całości i osiadła na dnie -.- )

Wyszło mi 37 butelek :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem z nagazowaniem piwa, minął już prawie miesiąc, a piwo jest co najmniej słabo nagazowane, przy otwieraniu słychać lekki syk, praktycznie się nie pieni w czasie nalewania, piana po nalaniu to max 3-4 mm i znika od razu, w smaku znikoma ilość gazu...

Czy mam dodać do tego cukru do refermentacji ponownej czy może moje drożdże poszły spać i nie chce im się pracowac? :D

 

ps. jak smakuje diacetyl? Bo piwo ma lekko "chemiczny" posmaczek, i nie wiem skąd to wynika...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak smakuje diacetyl? Bo piwo ma lekko "chemiczny" posmaczek, i nie wiem skąd to wynika...

diacetyl to słodki aromat mleka, masła. Co do nagazowania to jak dodawałeś cukier, tzn przygotowywałeś syrop, czy do każdej butelki osobno, dodatkowo jaka była temperatura refermentacji? Laktoza jest cukrem niefermentowalnym przez drożdże.

Edited by Bzdzionek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo leży cały czas w pokoju, czyli temperatura na pewno nie ejst za niska. Glukoza została dodana (jak pisałem wyżej) w ilości 85g na całość, czyli w postaci syropu.

Laktoza nie zawiera się w tych 85 gramach, co wydawało mi się oczywiste.

Wydaje mi się, że syrop został prawidłowo rozprowadzony ponieważ butelki z końca rozlewu jak i z początku dają podobny efekt.

 

A ja się bałem granatów z moich niezwrotnych butelek z perły :D

 

Wnioskuje że ten posmak raczej nie jest diacetylem, czym więc może być? Spotkałem się z czymś takich bodajże w ciechanie pszenicznym, ale tam to był i aromat i posmak, w ilościach ogromnych i odpychających...

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, że laktoza nie zawierała się w tych 87 gramach glukozy to było oczywiste, tylko nie wiedziałem jaki efekt chcesz uzyskać dodając laktozy. Nagazowanie piwa jest ściśle związane ze stylem, ale głównie zakłada się przelicznik 6 g glukozy na 1 litr piwa. Zakładając, że wyszło Ci 37 butelek, więc miałeś około 18,5 litrów warki, więc stosując tę metodę powinieneś dodać 111g glukozy.

Ja bym jeszcze zamieszał butelkami i troszkę poczekał jeśli nadal efekt będzie niezadowalający możesz pokombinować, albo zwiększając ilość cukru, albo dodając drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

85 g glukozy to niewiele, nie spodziewaj się jakiegoś dużego nagazowania. Jeżeli jednak faktycznie piwo jest bez gazu, to możesz spróbować otworzyć dwie butelki - do jednej dodać trochę świeżych drożdży, do drugiej jeszcze trochę glukozy. Następnie piwa opisać, zabutelkować, odczekać jeszcze trochę i sprawdzić efekt. Na przyszłość - podczas butelkowania mocnych piw, warto dodać oprócz cukru także trochę świeżych drożdży.

Chemiczny posmak to niestety może być infekcja.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laktoza byłą dla smaku :D

Piwo miało być niezbyt mocno nagazowane, nie lubię mocno gazowanego. Ilość glukozy dobrałem wg zaleceń jakiegoś kalkulatora dla włąśnie takiego piwa, biorąc dolną granicę. Ale też prawie w ogóle nienagazowane nie jest zbyt fajne :D

 

Spróbuję dodać do jednej butelki troszkę cukru. Drożdży, poza gęstwą z tej warki, nie posiadam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...