Jump to content
Sign in to follow this  
erulogoss

początki

Recommended Posts

Hej,

Na wstępie chciałbym się przywitać. Od dłuższego już czasu śledzę to forum i jest ono dla mnie podstawową kopalnią wiedzy odnośnie piwowarstwa domowego. Mam już pewne doświadczenia związane z winem i miodami pitnymi więc niektóre zagadnienia są dla mnie łatwiej przyswajalne :)

 

Za sobą mam już 4 konserwy, które smakują zdecydowanie lepiej niż piwo koncernowe :) i teraz przyszedł czas na zacieranie. Na początek 2 proste warki z takim samym zasypem:

 

Słód:

  • słód pilzneński - 5kg
  • słód karmelowy - 0,5kg

Chmiele:

  • magnum - 14,5%a.k - 50g
  • lubelski - 3,8%a.k - 50g

 

#warka 1

Drożdże:

  • s-23 (fermentacja w około 8st)

Zacieranie (wysładzanie do uzyskania 12-13blg):

  • 45st - wsypanie słodu
  • 60-62st - 10min
  • 70-72st - 45min
  • 75-76st i filtracja

Gotowanie (90min):

  • po zagotowaniu - 50g magnum
  • po 45minutach - 20g lubelski
  • w 85min - 30g lubelski

 

 

#warka 2

Drożdże:

  • s-04

Zacieranie (wysładzanie do uzyskania 12-13blg):

  • 45st - wsypanie słodu
  • 60-62st - 10min
  • 70-72st - 45min
  • 75-76st i filtracja

Gotowanie (90min):

  • po zagotowaniu - 50g magnum
  • po 45minutach - 20g lubelski
  • w 85min - 30g lubelski

 

I tu moje pytanie spowodowane brakiem większego doświadczenia: Wyjdzie z tego coś dobrego ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jaki smak chcesz uzyskac,jakie piwo lubisz jednak ja przy takim zasypie i chmieleniu to wywalilbym karmelowy albo dal max 200g i potrzymalbym dluzej w 64 stopniach tak z 20'.

No i przy tych czasach chmielenia i ilosci magnum to piwo bedzie mialo bardzo wyrazna goryczke.

Edited by eslord

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli robisz taki zasyp to musisz lubić karmelowe, ja lubię

karmelowe słody już dadzą goryczkę wiec chmieli na pewno za dużo

przy takim ekstrakcie tez bym zrobił dłuższą przerwe scukrzającą

 

adit: http://www.wiki.piwo.org/Pils_(Mgliste),_Andrzej_Smyk_(anteks)

Edited by ponury żniwiarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #1

1. opcjonalnie wywal karmelowy

2. zdecydowanie zmniejsz ilość Magnum

3. możesz zrezygnować z przerwy białkowej i od razu zacząć od 65°C

4. przy takim ekstrakcie gotować wystarczy 60-75min, chmiel na goryczkę wrzucasz na 60min

 

warka #2 - to co wyżej oprócz pkt. 1.

S-04 w jasnym ale to nie jest dobry wybór moim zdaniem, jak już kupiłeś to użyj, lepsze byłby S-05 lub Danstary.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko zależy od oczekiwań. Skoro takie piwo sobie wymyśliłeś, to na podstawie jakichś swoich obserwacji. Ja osobiście zmniejszyłbym ilość karmelowego o połowę, Magnum o połowę, słód wsypał do wody o temp. 65°C, wydłużył obydwie przerwy, skrócił czas gotowania. Ale to nie znaczy, że schemat, który opisałeś jest zły. Otrzymasz piwo średnio treściwe, w kolorze ok 13 SRM (przy jasnym słodzie), z sztywną śnieżnobiała pianą, z goryczką wyraźna, choć nie aż tak jak w FAH . Może nie będzie sesyjne, ale to też kwestia gustu. Najlepsze będzie mocno schłodzone, więc możesz dość wysoko je nasycić, nawet na 2,6 v/v.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przemyślałem wszystkie sugerowane zmiany i teraz wyszło:

 

Słód:

  • słód pilzneński - 5kg
  • słód karmelowy - 0,25kg

Chmiele:

  • magnum - 14,5%a.k - 25g
  • lubelski - 3,8%a.k - 50g

#warka 1

Drożdże:

  • s-23 (fermentacja w około 8st)

Zacieranie (wysładzanie do uzyskania 12-13blg):

  • 45st - wsypanie słodu
  • 60-62st - 30min
  • 70-72st - 45min
  • 75-76st i filtracja

Gotowanie (60min):

  • po zagotowaniu - 25g magnum
  • po 25minutach - 20g lubelski
  • w 55min - 30g lubelski

#warka 2

Drożdże:

  • s-04

Zacieranie (wysładzanie do uzyskania 12-13blg):

  • 45st - wsypanie słodu
  • 60-62st - 30min
  • 70-72st - 45min
  • 75-76st i filtracja

Gotowanie (60min):

  • po zagotowaniu - 25g magnum
  • po 25minutach - 20g lubelski
  • w 55min - 30g lubelski

Zbyt goryczkowe piwo faktycznie mogłoby mi nie smakować a chyba to jest najważniejsze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radziłbym jeszcze mchu użyć. Piwo będzie miało ładny złoty kolor, po Twojej korekcie pewnie ok 8 SRM, warto je oczyścić z zawiesiny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód:

słód pilzneński - 5kg

słód karmelowy - 0,25kg

Chmiele:

magnum - 14,5%a.k - 25g

lubelski - 3,8%a.k - 50g

 

A ja bym Ci jeszcze radził, albo

- zaczniesz używać programów/akruszy xls piwowarskich do obliczania OG i IBU (kolor mmnie istotny)

- kupujesz gotowe zestawy

 

Tak na szybko z Twojej receptury wychodzi że przy wydajności początkującego uzyskasz z tego 13-14°Blg przy IBU 58, co raczej sprawi że to piwo nie będzie zbyt przyjemne w piciu, będzie mocna i silna sciągająca gorycz od Magnum.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

..(kolor mmnie istotny)

Dla mnie bardzo ważny. Nie ma nic przyjemniejszego niż podziwianie walorów wizualnych piwa. Sama degustacja jest tylko dopełnieniem całości. Żona już dawno nauczyła się, że gdy piję piwo światło musi być zapalone :D .

Arkuszom nie ufam i nie używam, ufam za to własnemu doświadczeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja tam używam BS2 i sobie chwale bo jeszcze nie uwarzyłem żadnego piwa ścisłe według danej receptury kogoś, tylko sam majstruje a BS2 daje mi widok z góry na całokształt tego co będzie oczywiście w dużym uproszczeniu ale jednak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przychylam się do wypowiedzi kolegów. Chmiele możesz zmniejszyć chyba że lubisz taką ściągającą goryczkę. Co do temperatur zacierania jeśli lubisz treściwsze piwo możesz zostać przy temp 62-63°C ale tak na 20 min. Ja osobiście sam tak robię.

I korzystanie z programów piwowarskich nie boli a pomaga. Będziesz mógł mieć chociaż ogólny pogląd na to co powstanie z Twojego pomysłu. Z czasem wyrobisz sobie smak i gust i będziesz wiedział jakie IBu i jaki kolorek piwa Ci odpowiada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...