Skocz do zawartości
qni

Jak dostosować proporcje receptury ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam zrobić swoje pierwsze piwo zgodnie z recepturą "100% Pilzneński 12,5 °Blg nie tylko dla początkujących" http://www.piwo.org/...poczatkujacych/

Kłopot polega na tym, że posiadam tylko 10l gar. Jak proporcje zastosować abym mógł w moim garze uwarzyć swoje pierwsze piwo? Tak, aby to wszystko mi się w nim pomieściło? Czy jak otworze suche drożdże i podziel je np. na pół to czy mogą się one popsuć?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli garnek ma faktycznie równo 10 litrów, to żeby pod koniec gotowania mieć około 10 litrów brzeczki (wiadomo - trochę mniej niż 10) musisz wysładzać do większej objętości niż pojemność garnka - myślę, że tak około 13 l. Dodatkowe litry zbierz do innego garnka, i również zagotuj. W trakcie odparowywania brzeczki w dużym garze dolewaj z mniejszego. No i pamiętaj, że brzeczka na początku wrzenia i po zadaniu chmielu lubi wykipieć, dlatego zostaw na początku więcej miejsca w dużym garnku, później do uzupełnisz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie-ten przepis jest na 25-27L a on ma garnek 10L więc dzielenie na pół to nie bardzo(12,5L to do gotowania co najmniej 14L )

Qni- zorganizuj większy garnek,bo raczej nic z tego nie będzie...W czym będziesz wysładzał/filtrował?

jeśli w 30L fermentorze,to za mało młóta będzie na ułożenie dobrej warstwy filtracyjnej

Ps

Olo333 mnie ubiegł z rozwiązaniem :)

ale ja bym obstawał przy większym garnku

Edytowane przez marbelka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Większy gar pozwoli Ci zwiększyć wybicie, a nie kosztuje on majątku. Wg mnie szkoda nerwów . Kup sobie na początku garnek emaliowany o pojemności ok 30l

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w 10l garze nie da rady nawet na 2 razy 20l zrobić.. da rade zrobić 10l ale dużo kombinowania z tym będzie - wysładzanie na 2 garnki albo na dwa razy.. pomyśl lepiej o większym garnku.. a może jakiś znajomy ma pożyczyć?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w 10l garze nie da rady nawet na 2 razy 20l zrobić.. da rade zrobić 10l ale dużo kombinowania z tym będzie - wysładzanie na 2 garnki albo na dwa razy.. pomyśl lepiej o większym garnku.. a może jakiś znajomy ma pożyczyć?

co szkodzi gotować brzeczkę, która się zagęści podczas warzenia, a straty wody uzupełnić później czystą wodą, może mieć jedynie straty na wydajności bo nie będzie w stanie zagotować większej ilośći, ale 11-12Blg, 20l powinien spokojnie uzyskać w taki sposób

 

z zacieraniem będzie więcej zachodu w kilku garach, ale jakby przy warzeniu wykorzystał 3 w miarę duże garnki to by nawet szybciej mu się zagotowało na 3 palnikach, wiadomo, że wygodniej w jednym, ale w kilku też się da tylko trzeba trochę zaplanować działanie, wszystko zależy jak bardzo mu się chce :)

Edytowane przez dhanab

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jakby przy warzeniu wykorzystał 3 w miarę duże garnki to by nawet szybciej mu się zagotowało

 

tylko z tego co pisze to ma jeden garnek 10l.. to skad weźmie 3 w miarę duże.. ja sam warzę w dwóch - 20 i 10l bo nie posiadam większego, żeby na raz wszystko zrobić..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ma wysładzać do 20l,odparować do10 i uzupełnić do 20l?Miszczostwo ;-)

Edytowane przez sztyft

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

co szkodzi gotować brzeczkę, która się zagęści podczas warzenia, a straty wody uzupełnić później czystą wodą, może mieć jedynie straty na wydajności bo nie będzie w stanie zagotować większej ilośći, ale 11-12Blg, 20l powinien spokojnie uzyskać w taki sposób

Całą noc ma gotować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ma wysładzać do 20l,odparować do10 i uzupełnić do 20l?Miszczostwo ;-)

jakie odparować do 10l? nie wiem skąd ty to wymyśliłeś, ale chyba nie z mojego postu, jak nie zrozumiałeś, coś niezrozumiale napisałem to dopytaj Miszczu, po co to wyśmiewanie?

 

jakby przy warzeniu wykorzystał 3 w miarę duże garnki to by nawet szybciej mu się zagotowało

tylko z tego co pisze to ma jeden garnek 10l.. to skad weźmie 3 w miarę duże.. ja sam warzę w dwóch - 20 i 10l bo nie posiadam większego, żeby na raz wszystko zrobić..

prędzej znajdzie(u siebie, pożyczy) 2 dodatkowe garnki 10l niż jeden 20l, taki 10l to chyba każdy ma w domu, no i o większe garnki ludzie też bardziej dbają i boją się pożyczać...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chodziło mi o to że nie musi wysładzać tak, aby mieć te 25l tak jak w przepisie, może zrobić gęstszy zacier i wysładzać do 20l aby się pomieścić, a spadek z odparowania uzupełnić wodą po warzeniu,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chodziło mi o to że nie musi wysładzać tak, aby mieć te 25l tak jak w przepisie, może zrobić gęstszy zacier i wysładzać do 20l aby się pomieścić

No jak nic z tego powyżej wynika, że wg Ciebie wysładzanie to tylko "dolewanie wody do zacieru", a tak przecież nie jest ;)

Pomyśl dlaczego się leje tyle wody w trakcie wysładzania ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chodziło mi o to że nie musi wysładzać tak, aby mieć te 25l tak jak w przepisie, może zrobić gęstszy zacier i wysładzać do 20l aby się pomieścić

No jak nic z tego powyżej wynika, że wg Ciebie wysładzanie to tylko "dolewanie wody do zacieru", a tak przecież nie jest ;)

Pomyśl dlaczego się leje tyle wody w trakcie wysładzania ?

 

nie wiem dlaczego taki daleki wniosek wyciągnąłeś, że myślę, że wysładzanie to tylko "dolewanie wody do zacieru"... :O

chodzi tu o to aby się zmieścić w garach trochę kosztem wydajności, pomyśl

a wysładzanie to też nie obowiązek

Edytowane przez dhanab

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie miałem dużego gara to robiłem z brewkitów i ekstraktów. Oczywiście fermentory i stosowny osprzęt typu wężyki i chemię zakupiłem od razu. Potem pożyczyłem 19-litrowy i zacząłem zacierać mniejsze ilości słodu a do pełnej warki uzupełniałem ekstraktem. Trzecim etapem był zakup garnka 30-litrowego i warzenie tylko z zacieraniem.

 

Proponuję właśnie taką drogę, bo bez odpowiedniego sprzętu więcej kombinacji niż prawdziwego warzenia, a i o błędy łatwiej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie wiem dlaczego taki daleki wniosek wyciągnąłeś

Ja takiego wniosku nie wyciągnąłem, bo wiem o co w tym wszystkim chodzi i na czym to polega.

Ty udzielasz wskazówki komuś kto jak widać nie do końca jest zorientowany w temacie (gdyby był to by nie zadał takiego pytania).

Myślę więc, że należy mu się rzetelna odpowiedź, a nie takie stwierdzenie, z którego można właśnie błędne wnioski wyciągnąć (nie znając tematu).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie, po co te nerwy.

Mam gar 10 l, tak dokładnie 11l, ale wtedy jest on cały zapełniony. Do moich potrzeb wydaje mi się optymalny. Wole zmniejszyć pojemność warki niż kupować gar, bo co jeżeli mi się to nie spodoba. Wiem, że lepiej zrobić raz a więcej, ale czy nie chodzi o zabawę przy ważeniu. Dlatego proszę Was o zmniejszenie receptury tak abym mógł w swoich warunkach zrobić swe pierwsze piwo. Niestety wiadro do fermentacji ma 30l L

jakiś pomysł ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na początku zacierałem w garze 17l, robiłem warki około 20l. Kilka litrów gotowałem w mniejszym garze i łączyłem to w fermentorze.

Z filtracja 2,5 kg słodu nie powinno być problemu, robiąc Grodziskie daje 2-2,5 kg słodu(nawet 100% pszenicy i leci)Większy problem z fermentacją w 30l wiadrze.Ale można pominąć cichą wydłużając burzliwą.Daj te 2,5 kg słodu i wysładzaj do 12l.W dużym garze nachmiel 8-9l pozostałe pogotuj w mniejszym i razem zlej.Zobaczysz o co w tym wszystkim chodzi, a trudności tylko Ciebie wzmocnią ;) .Powodzenia

ps i to był post nr 6000 ( wstawił bym emotkę piwo ale .... :smilies: )

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety wiadro do fermentacji ma 30l L

jakiś pomysł ?

Market budowlany typu Castorama, Leroy Merlin - mają wiaderka 15-litrowe. Sprawdź na dnie czy mają wytłoczony symbol kieliszka i widelca, jeżeli tak, to można ich używać do produktów spożywczych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja poszedłem do piekarni i dostałem wiaderka po twarogu 11L. Pani po lekkim zdziwieniu dała nura do jakiegoś magazynku by po chwili wyjść z 6 w/w wiaderkami. Na odchodne dodała, żebym dał znać wcześniej, że potrzebuje to przy otwieraniu postarają się nie zniszczyć dekli ( mają też po marmoladzie białe bez żadnych malunków, które wykorzystam do przechowywania słodów. ). Zmierzam do tego, żebyś też się dowiedział w piekarni/cukierni o takie wiaderka. Będziesz miał ze 3 sztuki to w jednym nacinasz dno wkładasz w drugi i masz fałszywe dno do wysładzania i jeden luzem na nadmiar niemieszczący się w garnku. Chmielić możesz na dwa razy najwyżej. Mało tego możesz w ramach eksperymentu zastosować inne czasy chmielenia dla każdej porcji itp...

 

Spędzisz trochę czasu przy garach to wtedy zobaczysz czy Ci się spodoba. Jak się wkręcisz przyjdzie czas na większe gary itd.

 

P.S. Moja LP nie może się nadziwić, że mogę stać przy garach tyle czasu:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

P.S. Moja LP nie może się nadziwić, że mogę stać przy garach tyle czasu:)

:D:beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×