Jump to content
Sign in to follow this  
dori

eksperymenty

Recommended Posts

Mam pytanko:

na ile trzymacie się receptur opracowanych przez inne osoby? Czy warzycie piwa zgodnie z gotowymi wzorcami czy są one dla was tylko inspiracją?

 

Ja od kiedy kupiłam śrutownik i mogłam dzięki temu zrobić dość duże zapasy różnych słodów (nieśrutowane można dłużej przechowywać) zaczęłam sama dobierać skład. Z różnym skutkiem, aczkolwiek o ile nie wda się żadna infekcja są to piwa pijalne :)

 

A jak to jest u Was?

Może macie za sobą jakieś ciekawe eksperymenty :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku starałem się przeliczać IBU tak by było zgodnie z recepturą gdy korzystam z innych chmieli. Podobnie z karmelowymi ze stopni Lovibonda. Potem już tylko ogólną ilością rodzajów słodów z zakresu barwy wykorzystywanej w danej recepturze, a teraz cudze receptury są tylko wskazówką jak napisać własną. A już mniej serio, każde piwo to eksperyment: uda się nie uda :)

Ja ogólnie jestem zadowolony szczególnie z jednego: dyniowego, choć było kilka też dość udanych eksperymentów, ale nie zachowały się z nich receptury :)

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie Prezes jest mistrzem eksperymentów :) Może dasz się namówić na małe zwierzenie i opiszesz choć surowce które dodawałeś do warek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wykorzystywałem: różę do ciast, miód, kardamon, cynamon, korę cynamonową, palczatkę cytrynową, goryczkę żółtą, piołun, przyprawę piernikową, imbir, goździki, kolendrę, dynię, sok malinowy, sok wiśniowy, sok winogronowy.

W planach: syrop klonowy, anyż, trawa cytrynowa... i kilka innych tylko nie wiem czy dostanę w Polsce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
palczatkę cytrynową, trawa cytrynowa...

O ile większość jestem w stanie sobie wyobrazić, to w/w czym są ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palcztkę cytrynową miałem w postaci świeżej nazwijmy to trawy, która po przekrojeniu uwydatniała cytrynowy zapach. W warzeniu daje fajny cytrusowy bukiet. Trzeba dodawać przy końcu warzenia.

Trawę cytrynową mam w formie suchej i pachnie zielskiem, więc nie wiem co z tego wyjdzie. Ot eksperyment.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat wygląda na umarły, ale postaram się go trochę rozruszać, jako że zwłaszcza w piwowarstwie angielskim-dawnym, oraz dziś, współcześnie piwowarstwie belgijskim, bez przypraw i ziół ciężko się obejść.

 

Z ciekawych dodatków stosowałem kardamon-do Windsor ale, bardzo długo jest nutą dominującą, oraz niedojrzały owoc pomarańczy, tzw. pomarańcze zielone czyli właściwe curacao, efekty bardzo subtelne, ale widoczne. Czeka na mnie tatarak, z pewnością goryczka, a na pewno cytwar-Curcuma zedoaria, który doskonale się sprawdza w miodach, że o nalewkach nie wspomnę. Naturalnie wtenczas pewnie byłoby to jakieś Christmas ale, ale :P kto wie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest piwowar który nie eksperymentował? Jeśli jeszcze ktoś nie eksperymentował to zacznie. Każdy jest ciekawy tego co jeszcze można porobić ze smakiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem z suszoną śliwką, ale efekt stracił się pod innymi przyprawami w Bożonarodzeniowym. Tak samo cukier wanilinowy - jedna saszetka w warce ginie bezpowrotnie. Dobry efekt daje za to kawa inka dodana do zacieranie - w gruncie rzeczy mieszanka palonego żyta, cykorii i prażonego buraka cukrowego. Zresztą z powodzeniem stosowana komercyjnie przez Browar Konstancin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.